Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Az erőszaknak semmi köze Istenhez: nyílt nap a hindu templomban

Balástya - Huszadik alkalommal nyitotta meg kapuit a Balástya melletti hindu templom. Nandafalva lakói azt vallják, az erőszaknak, a nyomásgyakorlásnak semmi köze Istenhez.
– Első alkalommal jöttünk el, ez egy nagyon jó és hangulatos hely. Szól a zene, van kitri is – mondta Héber Eszter a balástya melletti Nandafalva bejáratánál a szombati nyílt napon. Hozzátette, a kitri egy indiai étel, amelyet rizsből, borsóból, paradicsomból készítenek jó sok fűszerrel.

Nyílt napot tartottak a nandafalvi hindu templomban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A forráskúti út mellett megbúvó hindu templom idén 20. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt, a kíváncsiskodók sétálgattak a templom körüli szentélyparkban, ahol csatlakozhattak a hindu énekekhez, védikus tűzáldozathoz, az ősi mantrarecitáláshoz. A hagyományos indiai programok közül a hölgyek között a száripróbálás volt a legnépszerűbb. Az indiai nők viselete mindenkit lenyűgözött: a szári egy méter széles és legalább 6-8 méter hosszú anyag, és csak azokon a részeken hímzett, amelyek látszanak.

Nyílt napot tartottak a nandafalvi hindu templomban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Nemzetközi jógatábort is tartunk, amihez bárki csatlakozhat. A nyílt napra nemcsak a környékbeliek jöttek el, hanem az ország minden pontjáról érkeztek vendégek – mondta a Nandafalván élő Kellár Mária. Elmesélte, közösségük 34 éve működik, úgy véli, azért ismerik őket kevesen, mert nem térítenek. – A templomunk tájba illő, a kerengő magyar, a kupola indiai stílusú. Legtöbben azt hiszik buddhisták vagyok, mi a hinduizmus vaisnava ágát követjük. Azt valljuk, minden világvallás ugyanarról beszél: van Isten, és nekünk van egyfajta kapcsolatunk vele. Ez a kapcsolat a szeretet és az önkéntesség. Az erőszaknak, a nyomásgyakorlásnak semmi köze Istenhez – mondta Kellár Mária. A nandafalvi nyílt napon B. A. Paramadvaiti Mahárádzs a jóga és környezettudatosság összefüggéseiről tartott előadást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szajbély Mihály: Békeidőben könnyebb dékánnak lenni, mint most

Betettem a lábam 1971-ben a szegedi egyetemre, és innen fogok nyugdíjba menni – mondja Szajbély Mihály, az SZTE bölcsészkar új dékánja. Tovább olvasom