Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Az eső nem akadály - már épül a szabadtéri nézőtere

Szeged - Bár az időjárás nem kedvez, megfeszített munkával küzdenek, hogy elkészüljön a Szegedi Szabadtéri Játékok nézőtere – mondta Várkonyi Miklós, a Szegedi Szabadtéri Játékok műszaki vezetője. Idén azonban nem csak a nagy esőzések miatt halad a szokásos ütemtől eltérően a Dóm tér rendezése.
Idén sajátos helyzet alakult ki a Szegedi Szabadtéri Játékok nézőterének és színpadának építése kapcsán. Ugyanis a „nulladik nap" miatt nem egy időben kezdték el építeni a nézőteret és a színpadot. A színpadnak már a Szuperkoncert idejére készen kellett lennie, de a nézőtérhez csak most kezdhettek hozzá.

A Dóm tér színházzá alakításához szükséges elemek pontos helyét lézerszintező segítségével horizontálisan és vertikálisan is kijelölik. A nézőtér felépítésének meghatározott sorrendje van: az első sorral kezdik, innen haladnak az utolsóig. A Dóm tér macskakövein a színházi körülmények megteremtése valóságos „zöldmezős beruházás" minden évben, hiszen a forgószínpad, a lelátó, a hangosítás biztosítása speciális kihívást jelent a műszaki munkatársak számára. A precíz munka elengedhetetlen, ugyanis a szezonban, a 16 előadáson akár 65 ezer néző is megfordulhat a Dóm téren.

Az eső amellett, hogy nehezíti és kellemetlenné teszi a munkafolyamatot, balesetveszélyes is, mivel a nézőtér szerkezeti elemei főként fémből készültek, így a víz hatására igen csúszóssá válhatnak.

Idén később kezdték a nézőtér építését.
Idén később kezdték a nézőtér építését.

A nézőtér és a színpad felépítésének végeztével az építők azonban még nem dőlhetnek hátra. A szabadtéri minden produkciójának ugyanis különböző és igen nagy volumenű díszlete van. Így ahogy véget ér a produkció utolsó előadása, gyakran már éjszaka megkezdik a díszlet lebontását, és ezzel egy időben a következő díszlet építését.

A május 25-én megkezdett munkálatokat június 18-áig be kell fejezniük. A műszaki vezető semmi akadályát nem látja a kiírt ütem betartásának. Így semmi sem szegi útját a próbák megkezdésének, hogy a Dóm tér káprázatos színpadán előadásonként 4000 néző láthassa a My Fair Lady-t, a Dózsát, az Opera-Operett Gálát, a Carment és a Hairt.

Munka a szabadtérin

A Szegedi Szabadtéri Játékok önkéntes segítőket keres nyári programjaihoz. Ha jó kommunikációs készséggel rendelkező főiskolás vagy egyetemista vagy, szereted a színházat, elkötelezett vagy Szeged és a szabadtéri iránt, gyere, és dolgozz nálunk! Fényképes önéletrajzodat 2010. június 6-áig (éjfélig) a rendezveny@reok.hu címre (tárgy: Önkéntes munkatárs) küldd!

(x)

Olvasóink írták

  • 2. Agyi54 2010. június 05. 10:34
    „Az lesz a meglepi,mikor azt írják,hogy az utolsó sortól kezdik lebontani...ÉSZBONTÓÓÓÓ”
  • 1. gróf 2010. június 05. 08:59
    „"A nézőtér felépítésének meghatározott sorrendje van: az első sorral kezdik, innen haladnak az utolsóig."

    Ezt nem gondoltam volna...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Guinness-rekord Szegeden

Két 35 tonnás tűzoltóautó után pénteken tíz személygépjárművet mozdított meg Sinka Zsolt. Tovább olvasom