Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Az Európai Parlament gyakornoka lesz

Szeged - Olajos Péter európai parlamenti képviselő gyakornoka lehet egy hónapig a szegedi Kovács Endre, aki nemrégiben megnyert egy uniós versenyt.
– Én voltam Hollandia – kezdi a 21 éves, szegedi Kovács Endre, de nem kell téves kényszerképzetekkel gyanúsítanunk: Kaposváron, egy európai uniós szimulációs versenyen vett részt, ahol 32 versenyző képviselte a közösség 10 tagállamát. A nonprofit EU Negotiation Moot Társaság szerepjátékának célja az volt, hogy a résztvevők hatékony prezentációs és tárgyalási technikákat tanuljanak meg.

Feladatuk egy európai uniós költségvetés elfogadása volt. Minden versenyző más-más tagállamot képviselt, eltérő érdekekkel. – Nettó befizetőként a költségvetés csökkentése mellett érveltem, ezt például a magyarok sem nézték jó szemmel. A közös agrárpolitikában sem értettünk egyet – meséli Endre, aki – már tudjuk – a tulipán és a fapapucs országát képviselte, s tudott meg róla döbbenetes gazdasági, társadalmi adatokat: például hogy alig 2 százalékos a munkanélküliség.

– Mindenki homályos masszaként tekint az Unióra, pedig meg kellene ismertetni a tanulókkal, hiszen a mi sorsunkról döntenek a fejünk felett – véli az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának egykori, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola jelenlegi hallgatója, aki megnyerte a versenyt, így övé lehetett a fődíj: jövő márciusban egy hónapra Olajos Péter európai parlamenti képviselő gyakornoka lesz Brüsszelben.

– Belenézhetek a bizottsági munkába, jelentéseket írhatok a döntésekről, Strasbourgba is eljuthatok egy plenáris ülésre. Mivel Olajos Péter az Európai Néppárt és az Európai Demokraták Képviselőcsoportjának tagja, és főleg környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozik, ilyen témákra készülök – mondja. Még nem járt a belga fővárosban, márciusig szállást is kell találnia. Egy hónapra ezer eurót, nagyjából 250 ezer forint költőpénzt kap. Előtte egy másik szakmai gyakorlat is vár rá: a magyar parlament külügyi bizottságának munkájába pillanthat bele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakatos Krisztián külföldre vágyik

Szeged - Miközben a szegedi Lakatos Krisztián már a külföldi szerepléseket tervezgeti, a megasztáros botrány csak nő körülötte. Tovább olvasom