Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Az európai szociáldemokraták elítélik a Jobbik antiszemita támadásait

Strasbourg - A kommüniké Ujhelyi Istvánt, az MSZP alelnökét, EP-képviselőjét idézi, aki szerint ez a legutóbbi támadás egy újabb a "szélsőjobboldali csoport antiszemita üzenetei" közül.
Az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciója közleményében ítéli el a Jobbik általa antiszemitának nevezett támadásait.

A frakció arra reagált, hogy kiderült, hogy a Jobbik egyik politikusa egy általa írt és a múlt héten ismertté vált e-mail tanúsága szerint négy évvel ezelőtt beleköpött a Duna-parton található, a holokauszt áldozatainak emléket állító vascipők egyikébe.

"A EP szociáldemokrata frakciója elítéli a magyarországi zsidó közösséget érő folyamatos támadásokat és inzultusokat" - áll a közleményben.

A kommüniké Ujhelyi Istvánt, az MSZP alelnökét, EP-képviselőjét idézi, aki szerint ez a legutóbbi támadás egy újabb a "szélsőjobboldali csoport antiszemita üzenetei" közül.

"Ha igaz, hogy Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő ilyen szégyenteljes tettre vetemedett, akkor nem méltó arra, hogy az Országgyűlés tagja legyen, és ezt minden pártnak világossá kellene tennie" - húzta alá az MSZP alelnöke.

A közlemény szerint akik menedéket adnak azoknak, akik meggyalázzák a holokauszt áldozatainak emlékét, maguk is megbecstelenítik az áldozatokat. Ujhelyi úgy véli: a Fidesz láthatóan vonakodik felemelni a hangját a Jobbik tettei ellen.

"Egyszerűen nem hallgathatunk" - húzza alá Ujhelyi.

A frakció közleménye a képviselőcsoport egyik alelnökét, a szlovén Tanja Fajont is idézi, aki elfogadhatatlannak minősíti a történteket. Rámutat, hogy az EU a totális diktatúrák brutalitása után jött létre, hogy megvédje a szabadságot és az emberi méltóságot, az unióban pedig nincs helye sem az antiszemitizmusnak, sem a gyűlöletbeszéd semmilyen formájának.

A Jobbik szóvivője még szombaton tudatta, hogy a párt vállalhatatlannak tartja és elítéli Kulcsár Gergely négy évvel ezelőtti cselekedetét, amelyet a képviselő a szóvivő elmondása szerint hirtelen felindulásból követett el és meg is bánt. Ezért a párt az ügyet az időmúlás és a megbánás okán lezártnak tekinti - jelentette ki a szóvivő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorsoltunk! Ők nyertek páros belépőt a Chameleon Jazz Band koncertjére!

3 szerencsés nyertest sorsoltunk ki az Európát is megjárt együttes március 19-i szegedi koncertjére az IH Caféban. Tovább olvasom