Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Az év legmelegebb szegedi napja

Az év eddigi legmelegebb napján vagyunk túl Szegeden. Az emberek csak lézengtek az utcán, ami nem csoda, hiszen a tartós kánikulában már a legmagasabb fokú hőségriadót is elrendelhetnék. A tapasztalatok szerint ilyenkor megnő a váratlan halálozások száma is.
Napközben csak a fagyiimádók nyalakodnak. Jól jött a víz is
Az elmúlt száz évben az abszolút melegrekord 41,7 fok volt Magyarországon, ezt Békéscsabán mérték, 2000. augusztus 21-én. Szegeden a csúcs – 39,7 fok – 1952. augusztus 15-én volt. Ez egyelőre nem dőlt meg, azonban szerdától péntekig, azaz egymást követő három napon az átlaghőmérséklet meghaladta a 27 fokot. Ez azt jelenti, hogy ma el kellene rendelni a harmadfokú hőségriadót. Kovács Ferenc, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megyei igazgatója a legmagasabb fokú riasztásra az Országos Tisztiorvosi Hivataltól utasítást nem kapott. Tasáry Ilona, az OTH kommunikációs főosztályvezetője elmondta, hogy abban az esetben javasolják a harmadfokú riadó elrendelését, ha az Országos Meteorológiai Szolgálattól megkapják a hivatalos adatokat. Egyelőre ez még nem történt meg.

– A harmadik fokozat nem sokban különbözik a másodiktól. A figyelemfelhívás, a kommunikáció erősítéséről van szó. Tájékoztatjuk az egészségügyi intézményeket és a mentőszolgálatot, hogy fokozódhat a betegforgalom – jelentette ki a főosztályvezető, aki hozzátette: tíz évvel ezelőtt mindenféle felhívás nélkül is tudták az emberek, hogy mit kell tenniük kánikulában.

A fagylalt is segít. Fotó: Schmidt Andrea
A mentősöknek egyre több a dolguk. Horváth Róbert szegedi vezető mentőtiszt elmondta, hogy a kánikulai napokban tizenhat százalékkal emelkedett a riasztások száma. A tartós, tikkasztó meleg miatt most már nemcsak a tíz éven aluli gyerekek és az idősek körében gyakori a rosszullét, hanem egyre több negyven év körüli emberhez is hívják a mentőt. Megnőtt a váratlan halálozások száma is. A mentősök nincsenek irigylésre méltó helyzetben, hiszen a járművekben nincs légkondicionáló berendezés, de kaptak ásványvizet, és a szolgálatot ellátóknak engedélyezték, hogy világos, egyszínű térdnadrágot viseljenek.

Szeged belvárosában az év eddigi legmelegebb napján – 35 fok volt a hőmérséklet – alig sétáltak az emberek. Mindenki igyekezett behúzódni a hűvösre. Akik mégis kitévedtek a Kárász utcára, azokat – az önkormányzat jóvoltából – vizespalackok várták a déli órákban. A fagylaltozókban sem tolongtak a járó-kelők. Gáspár Éva a Palánkban nem tapasztalt nagyobb forgalmat. Inkább délután és az esti programok előtt fogy a fagyi, főként a gyümölcsösöket keresik. A meleghez szokott útépítők is egyre nehezebben viselik a hőséget. Elmondásuk szerint 180 fok az aszfalt közelében a hőmérséklet.


Hőségben operálnak

Az orvosokat sem kíméli a napok óta tartó hőség. A Szegedi Tudományegyetem számos klinikáján nem tudják megoldani, hogy a műtőkben elviselhető hőmérséklet legyen, mert egy steril klímaberendezés – amely garantáltan nem juttat szennyező anyagokat a légtérbe – több 10 millió forintba kerül. Műtős ingben és nadrágban, sapkában, maszkban és kesztyűben közel 40 fokos hőségben operálnak a szegedi orvosok több órán keresztül. De a betegeknek sem könnyebb: kevés az olyan kórterem, ahol klímát szereltek fel. A kényelmi berendezésekre ugyanis a minisztérium nem ad pénzt, ezeket az intézményeknek saját költségvetésükből kellene kigazdálkodniuk. 


Cs. G. L

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csökkenthető a ponthatár

Az elitegyetemre, mint amilyen a szegedi, az emelt szintű érettségi és a nyelvvizsga jelenti a… Tovább olvasom