Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Az év muzsikusa: Behán László Dezső hegedűművész

Szeged - Muzsikus kollégái titkos szavazással Behán László Dezső koncertmestert választották a 2009/2010-es hangversenyévadban nyújtott teljesítménye alapján a szegedi szimfonikusok legjobb zenekari művészévé. Az elismerést a tegnapi évadnyitó társulati ülésen adták át.
Szinte beleszületett a Szegedi Szimfonikus Zenekarba, mondja Behán László Dezső koncertmester, akit kollégái az elmúlt hangversenyévadban nyújtott teljesítménye alapján az együttes legjobb zenekari művészévé választottak. Édesapját, Behán Lászlót is jól ismerik a szegedi zenebarátok: 27 éve tagja az együttesnek, a gordonka szólam vezetője.

– Korán kiderült, hogy csak a zenével kapcsolatos dolgok érdekelnek. Szegeden kezdtem hegedülni tanulni, itt jártam konzervatóriumba, itt szereztem diplomát, és fontos számomra, hogy 26 évesen ennek az együttesnek az egyik koncertmestere lehetek. Sokat köszönhetek főtárgy tanáromnak, Masopust Péternek és Kosztándi Istvánnak, a zenekar első koncertmesterének, akitől kamarazenét tanultam – fogalmaz Behán László Dezső. Nagy adománynak tartja, hogy már érettségi után kisegítőként játszhatott az együttessel azon a gálakoncerten, amelyet Ennio Morricone dirigált saját műveiből a Dóm téren. Másodéves hallgatóként lett tagja a zenekarnak; amikor Kesselyák Gergely volt a művészeti vezető, pályázott, és próbajátékkal elnyerte a koncertmesteri posztot. Bedobták a mély vízbe. Helytállt.

Behán László Dezső (balról) és Solymos László a szegedi szimfonikusok évadnyitó társulati ülésén. Fotó: Veréb Simon
Behán László Dezső (balról) és Solymos László a szegedi szimfonikusok évadnyitó társulati ülésén.
Fotó: Veréb Simon

– Jó, hogy vannak olyan kitűnő mesterek Szegeden, akikre érdemes figyelni. Pál Tamást szenzációs karmesternek tartom, akitől rengeteget tudok tanulni. Kosztándi Istvánnak is nagy köszönettel tartozom. Május végén az általa vezetett Szegedi Kamarazenekarral játszhattam a diplomahangversenyemet, nagy iskola volt velük dolgozni. Azt szokták a kollégák mondani: mi szomorúzenészek vagyunk. Tudomásul kell vennünk, hogy ma nem a komolyzene megy legjobban a kulturális piacon, nem ez érdekli a fiatalokat. Azt azonban senki sem kérdőjelezheti meg, hogy ez a legigényesebb, legszebb muzsika. A barokktól a 21. századi kortárs zenéig mindegyik korszakot, stílust szeretem. Szólistaként is lehetőséget kaptam már a bemutatkozásra; ebben is Kosztándi István példája inspirál. Koncertmesterként is gyakran kell zenekari szólókat játszanom, ami ugyanolyan stresszhelyzet, ugyanúgy kell rá gyakorolnom, mintha szólistaként lépnék fel – hangsúlyozza az év muzsikusa, aki boldogan meséli: hamarosan háromgyermekes családapává válik. Szintén hegedűs feleségével, Balogh Ildikóval 3 és fél éves Frida és másfél éves Léna lányuk után novemberre várják kisfiuk, Zénó születését. Nem kizárt, hogy a gyerekek is folytatják majd a családi tradíciót.

Jön a koncertzongora: Bösendorfer Imperial

Az önkormányzat és a zenekar összefogásának eredményeképpen várhatóan a hangversenyszezon kezdetén megérkezik Szegedre az a koncertzongora, amelynek beszerzése régi vágya az együttesnek és a zeneszerető közönségnek – jelentette be a tegnapi évadnyitó társulati ülésen Solymos László, a város kultúráért felelős alpolgármestere. Baross Gábor, a zenekar igazgatója elmondta: egy Bösendorfer Imperialt vásárolnak. Az évadnyitón úgy értékelték, színvonalas koncertműsort állítottak össze; ha az állami finanszírozás rendszere nem változik, anyagilag is kiegyensúlyozottan működhet az együttes, amelyre az itthoni filharmóniai koncertek és az operai feladatok mellett számos hazai fellépés, valamint spanyolországi és ausztriai vendégszereplés is vár. Gyüdi Sándor karmester, művészeti vezető úgy fogalmazott: szervezett és gazdaságos működést terveznek, gazdag programmal. Továbbra is fontosnak tartják a szegedieknek szóló ingyenes hangversenyeket: október 23-a alkalmából Haydn Teremtés oratóriumát játsszák belépő nélkül a dómban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden a Sose halunk meg

A zenés vígjátékot Csehországban az Oscar-díjas rendező, Jirí Menzel is színpadra állítaná. Tovább olvasom