Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Az év vállalkozása: Naturtex

Szeged - Az év vállalkozása kategóriában kapta meg a kiadónk és lapjaink által alapított Presztízs díjat a Naturtex Gyapjú- és Tollfeldolgozó Kft. Egy olyan szegedi textilipari cég vehette át ezt az elismerést, amelyik 1989-es alapítása óta töretlenül fejlődik: náluk a válság is csak pár hónapig tartott. A Naturtexnél napjainkig felhalmozott szellemi és műszaki kapacitás Közép-Európában egyedülálló.
Gellért Ákos, a Naturtex Gyapjú- és Tollfeldolgozó Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója vette át január 20-án a Presztízs díjat Az év vállalkozása kategóriában a nagyszabású gálaesten. Már a színpadon is azt mondta: az elismerés annak a csapatnak, a cég teljes gárdájának, mintegy 140 embernek köszönhető, akik mögötte álltak az elmúlt két évtizedben. És annak a profi és gyors, 7 tagú vezetői teamnek, amelynek szakemberei egy-egy területet irányítva nélkülözhetetlen munkatársai.

Elsőként fiainak mondott köszönetet, a 30 éves Ákosnak – aki pont január 20-án ünnepelte születésnapját – és a 26 éves Balázsnak: az idősebb fiúnak a marketing és a fejlesztés az erőssége, a fiatalabbnak az értékesítés. A Naturtex másik ügyvezető igazgatója Nagyné Miske Margit: ő az alapítástól a cég alkalmazottja és meghatározó vezetője. A menedzsment tagja továbbá Papp Zoltán termelési igazgató, Szepedi Jánosné gazdasági igazgató és Nógrádi Károly műszaki vezető. A szűk vezetésből két ember szinte állandóan úton van: nem ritka, hogy amíg az egyikük Londonban, a másik ugyanakkor Bukarestben tárgyal.

Gellért Ákos a fiaival, Balázzsal (balról) és Ákossal a díjátadó gálaesten. Fotó: Frank Yvette
Gellért Ákos a fiaival, Balázzsal (balról) és Ákossal a díjátadó gálaesten.
Fotó: Frank Yvette

A szegedi cég a Presztízs díjat 2010-es eredményeivel érdemelte ki papíron, valójában azonban a szakma, a megye gazdasági életének legkiválóbbjai a Naturtex 22 éves töretlen fejlődése előtt emelték meg jelképesen a kalapjukat.

A tollal, pehellyel, gyapjúval, műszállal töltött párnát, paplant gyártó Naturtex, amely 500 különféle termékkel Magyarország egyik piacvezető márkája, az elmúlt évben közel 3 milliárd forintos árbevételt ért el, 1,5 millió darab terméket gyártott, és az el őállított ágynemű 70 százalékát a világ 23 országába exportálta. 2009-ben még csak az áru 55 százalékát adták el külföldön. A legtávolabbi célpont jelenleg Dél-Korea és Ecuador, Európában pedig az összes fontos piacon megtalálhatók a Naturtex termékei.
Díjazottak

Az év kisvállalkozása a Barizber Kft., Az év középvállalkozása a Déli Farm Kft., Az év vállalkozása a Naturtex Gyapjú- és Tollfeldolgozó Kft., Az év új vállalkozása a Panomédia Kft., Az év üzletembere Bozó Zoltán, a MetalCom Zrt. vezérigazgatója lett 2010-ben. A KÉSZ Holding különdíját a Panomédia Kft. nyerte el.A világgazdaságot sújtó válság a Naturtexnél csak pár hónapig tartott: ekkor, 2009 első negyedévében 35 százalékos csökkenés következett be a forgalomban. A korábbinál is keményebb munka kezdődött el a cégnél, és az év végére már „enyhe pluszban" voltak. Hogy sikerült kizárni a gyárkapun kívülre a válságot? Gellért Ákos egy szóval válaszolt: fejlesztéssel. Azt állította: a legjobbak a válságban is meg fognak élni. Ehhez viszont nőni kellett, hogy a nagy vevők ne tudják őket megkerülni.
– Míg 5 évvel ezelőtt még rizikó volt a textilipar mellett dönteni – mondta Gellért Ákos –, ma úgy tűnik, helyes az irány. A textiliparban ugyanis jelenleg piacváltás zajlik: az olcsó ázsiai beszállítók mára megdrágultak, mert az alapanyagárak megemelkedtek, nagyon nagy a távolság, az európai áru pedig, így a Naturtexé is, felértékelődött.

A szegedi cég belföldi vevőpartnereinek száma meghaladja a 350-et, a szakboltok mellett olyan nagy hálózatoknak szállítanak, mint a KIKA, az Auchan, a Cora, a Tesco, továbbá szállodaláncok és kórházak, intézmények és ügyfeleik. A termékek 3 telephelyen készülnek: a szegedi Cserje sori központi üzemben, a Kereskedő közben 2008-ban átadott új üzemben, valamint Vajháton, ahol Magyarország legnagyobb tollfeldolgozója működik.

A Naturtex 2 évvel ezelőtt kezdte el azt a több mint 500 millió forintos fejlesztést, amelynek köszönhetően 2011 végére Közép-Európa egyik legmodernebb gyártósoraival rendelkezik majd.

Mecénások

A Presztízs díj kiemelt mecénása a KÉSZ Holding Zrt. Mecénások: Bonafarm csoport (Pick Szeged Zrt. és Sole-MiZo Zrt.), Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Hungerit Zrt., Lapcom Kft., Szegedi Tudományegyetem, Legrand Zrt. A Presztízs díj támogatója a Szilánk Zrt., a gálaest hivatalos rádiója a Rádió Plusz volt.

Olvasóink írták

 • 7. Morpheus_RexXx 2011. január 31. 13:03
  „Na igen... persze az üzemben rabszolgasorsban tengődő szalagmunkások tudnának miről beszélni, de hát az igazság sosem volt itt erény és opcionális tényező... :)
  Az arcokon az erőteljes "boldog" mosolyt a "szeretem a pénzt" feeling-je okozza csupán... :P”
 • 6. W666W 2011. január 30. 22:05
  „Azért Értékes ez a Díj mert úgy kellett jelentkezni rá...-)))
  Mi volna akkor ha egyszer mondjuk ALAPÍTANÁNAK egy díjat és egy zsüri meg ODAITÉLNÉ bizonyos szempontok alapján..Mert azért kicsit fura hogy van egy díj és ahhoz hogy valaki megkapja ahhoz meg ki kell töltenie egya jelentkezési lapot majd akik jelentkeztek azokat meg elbírálják...:)) Tök röhej az egész....”
 • 5. Halálfaló 2011. január 29. 09:08
  „2. az egy másik gellért....”
 • 4. SP 2011. január 28. 17:31
  „Fotó: Frank Yvette
  Jó a kép.
  Tetszik, hogy az átvett díj még csillog is. Látszik, hogy "értékes".”
 • 3. maji 2011. január 28. 11:20
  „Gartula, de sajnos nekünk 4 hónapja tartoznak 2 millával :(

  Talán a díjhoz járt némi készpénz is, és a gyári dolgozóik nem 70ezret keresnek majd havonta...”
 • 2. szilléri 2011. január 28. 10:09
  „Gellért Ákos úrral egyetlen egyszer voltam kapcsolatban.
  Korrekt, tisztességes jó értelemben vett úriember!

  Gratulálok !”
 • 1. zoltanszabo 2011. január 28. 09:42
  „Gratula a sikeres vállalkozásnak !
  Sajnos nagyon kevés ilyen régóta működö cég ! Jó lenne ha régi fényében élne a magyar könnyűipar ! Sok száz embernek volna munkája !!Lehetne mindent gyártani úgy mint régen. A magyar ember szorgalmas,minden terméket előtud állítani ,megtermelni. A buszoktól--a izzókon át --a baromfitól--a marháig--búza volna elég--sok-sok embernek értelmes ,biztos megélhetés !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenti betegügy: vitáztak a szakértők

Szeged - Jövő pénteken hirdet ítéletet a mindszenti betegper vádlottja, Szökő-Császár Ildikó ügyében… Tovább olvasom