Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Az Év vállalkozója a szegedi Puskás László

A Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) idén három Csongrád megyei szakembernek adományozott Év vállalkozója-kitüntetést. Puskás László – Kucsora Sándornéval és Csíkos Józseffel együtt – Budapesten vette át az elismerést. Puskás László, az Arany Oroszlán vendéglő tulajdonosa iskolát is alapított Szegeden.
Puskás László az Arany Oroszlánban. Fotó: Frank Yvette
Van, akit nem kell Szegeden a szegedieknek bemutatni: ő Puskás László vállalkozó, vendéglátós, étteremtulajdonos és fesztiválszervező – valamint iskolaalapító. Jó helyre került tehát az Év vállalkozója kitüntetés, mert olyan személyiség kapta, aki egész eddigi pályafutását a vendéglátásnak, a szakma presztízsének, Szeged idegenforgalmának szentelte.

Mórahalmon, 1970-ben felszolgálóként kezdte pályafutását egy olyan étteremben, ahol még sparherden főztek. Öt évvel később már a szegedi Hágiban dolgozott, majd a szerződéses félmaszek világ indulásakor, 1981-ben, az országban az elsők között lett a maga ura egy felsővárosi vendéglőben – sikerrel.

Tíz év és egy rendszerváltás után, 1991-ben alapította az ital-nagykereskedéssel foglalkozó Depo Kft.-t a Juhász Gyula utcában, amely éppen most, karácsony előtt esett át egy nagy felújításon. Közel másfél évtized telt el, miközben sem a profil, sem a helyszín nem változott, a forgalom viszont még a multik árnyékában is növekedett. Ugyanabban az esztendőben hozta létre kollégáival közösen a Hansági Ferenc Oktatási Alapítványt, amely vendéglátó-ipari és idegenforgalmi szak- és szakközépiskolát tart fenn, s amelyben jelenleg 600-an tanulnak.

„Szeretném, ha a szakma szeretete vendéglátós dinasztiákat hozna létre Szegeden és az országban, hogy a fiatalok az időseket felválthassák. Ebben az iskolának óriási szerepet tulajdonítok" – mondta.

Puskás László élettörténetében a Hansági után az 1993-as első szegedi sörfesztivál megszervezése következett, amellyel hagyományt teremtett, mint ahogy a 2005-ben negyedszerre megrendezett grillfesztivállal is. Az elmúlt tíz év történetéhez tartozik még a Botond étterem, majd az azt váltó Klauzál téri Arany Oroszlán felfuttatása. Puskás László szerint az Év vállalkozója-kitüntetés nemcsak magas szakmai díj, hanem 35 éves munkásságának erkölcsi elismerése is, amelyet kollégái segítsége nélkül nem kaphatott volna meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhat év után letöröltek egy szegedi utcát a térképről

Huszonhat évig szerepelt Szeged utcanévjegyzékében és térképén a Garat utca, ahová hivatalosan senki… Tovább olvasom