Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Az év zenésze az Adrián búvárkodik és airsoftozik

Titkos szavazással választották meg a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjai Az év zenészét. A búvárkodó, horgászó, airsoftozó ifjú muzsikus, Horváth Gyula klarinétművész a tegnapi évadnyitó társulati ülésen vette át a kitüntetést.
Horváth Gyula klarinétművész hamar elnyerte a szimfonikusok elismerését. Fotó: Karnok Csaba
– Számomra az a legnagyobb elismerés, megtiszteltetés, ha a saját kollégáim honorálják a munkámat, hiszen ők tudják a legpontosabban értékelni. Ezért nagyon örülök ennek a kitüntetésnek. Kisújszállásról indultam, a családi ünnepeken klarinétozó unokabátyám hatására választottam a klarinétot. Népszerű hangszer, mert sokszínű a hangja, a mély regiszterekben meleg, búgó, ahogy haladunk fölfelé, elvékonyodik, kicsit visítóssá válik, ezért sokféle karaktert ki lehet fejezni vele. Ha megfigyeljük, a romantikus filmekben a szerelmespár turbékolása alatt gyakran klarinétszólót lehet hallani. Groteszk hatásokra is képes, a Tom és Jerry-rajzfilmekben is bevált aláfestő hangszer – mondja Horváth Gyula, aki 2002-ben a szegedi zeneművészeti karon szerzett klarinétművészi és -tanári diplomát. Hangszerének elismert mesterei, Török János és Maczák János voltak a tanárai. 1998-tól a színház zenekarában is játszik, tagja a Continental Klarinét Kvartettnek. 2002 szeptemberétől a szegedi szimfonikusok első klarinétosa.

– Inspirál, hogy a szimfonikusoknál hallatlanul komoly munka folyik, a zeneirodalom legszebb műveit játsszuk, így nem tudunk elkényelmesedni, folyamatosan készülnünk kell. Minden évad teli van új kihívásokkal, nagyszerű vendégkarmesterekkel is dolgozhatunk. Klarinétművészként nincsenek egyéni ambícióim, mert eléggé izgulok a rivaldafényben. Kielégítenek azok a szólista feladatok, amelyek zenekari művészként adódnak. A muzsikálás mellett sok minden érdekel, imádok horgászni a Tiszán. Tavaly tettem le a búvárvizsgát, és csodálatos merülésekre volt lehetőségem az adriai Krk-szigetnél. 36 méter mélyen is jártam már. A másik kedvenc extrém sportom a Magyarországon még igencsak gyerekcipőben járó airsoft. Ez leginkább a paintballhoz hasonlítható, ugyanúgy taktikai játék, védőszemüvegben, védőmaszkban játsszuk – meséli az év zenésze, aki most készül családalapításra. Menyasszonya szintén muzsikus: a vásárhelyi zeneiskola zongoratanára.


A Normával La Corunában

A szimfonikusok szerdán repülnek a spanyolországi La Corunába, ahol Marcello Panni vezényletével, nemzetközi énekesgárdával Bellini népszerű operáját, a Normát mutatják be. Hazatérésük után szeptember 18-án a Simándy József emlékére rendezett operagálán lépnek fel a nagyszínházban. A közgyűlés szeptember 1-től újabb 5 évre Gyüdi Sándort nevezte ki igazgató-karnaggyá, akinek irányításával az új évadban mintegy hatvan fellépés vár az együttesre. A filharmóniai bérletben vendégként többek között Fürst János, Kovács János, Kesselyák Gergely és Gál Tamás is dirigálja a zenekart. Szólistaként Ránki Dezsőt, Szecsődi Ferencet és Onczay Csabát is hallhatja majd a szegedi közönség. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenhatos osztály a sándorfalvi iskolából

Ötven évvel ezelőtt voltak tizennégy évesek a sándorfalvi iskola végzős nyolcadikosai. Az 1956-os… Tovább olvasom