Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Az év zenésze: Kecskés György kürtművész

Szeged - A szegedi szimfonikusok már másodszor választották Kecskés Györgyöt, a kürt szólam vezetőjét az év zenekari művészévé. A tavaly DLA-fokozatot szerző muzsikus kilenc éve az együttes tagja, és adjunktusként tanít az SZTE Zeneművészeti Karán.
– Az év zenekari művésze címet megkapni egyszer is nagy kiváltság – másodszor még nagyobb. Persze nem ez motivál, nem azért igyekszem jól fújni, hátha megkapom. Az elismerés kellemes hozadéka a munkámnak. A muzsikálást hivatásnak tekintem, a mindennapi gyakorlás természetes számomra – fogalmaz Kecskés György kürtművész, a Szegedi Szimfonikus Zenekar szólamvezetője, akit 2005 után idén másodszor választottak kollégái az év zenészévé.

Kecskés György mai modern és korabeli natúr kürtjével. Fotó: Schmidt Andrea
Kecskés György mai modern és korabeli natúr kürtjével.
Fotó: Schmidt Andrea

A legnehezebb hangszer

– Szerencsés vagyok, hogy a muzsikálás mellett a zeneművészeti karon taníthatok, mert a két tevékenység jól kiegészíti, sőt erősíti egymást. A Guinness Rekordok Könyve szerint az oboa mellett a kürt a legnehezebb hangszer, talán ez is közrejátszik abban, hogy már a zeneiskolában sem olyan népszerű, mint például a trombita. Nem kis erőfeszítésre van szükség, hogy felmenő rendszerben megfelelő növendékeket találjunk. Jó a kapcsolatom nemcsak a szegedi, hanem a debreceni, pécsi, sőt a budapesti zeneművészeti szakközépiskolák tanáraival is; így onnan is irányítanak hozzám tehetséges tanítványokat – beszél a tanításról az év zenésze, akinek egyik növendéke nemrégiben egy szlovéniai zenekar, másik egy bécsi régizene-együttes tagja lett.

A kecskeméti születésű muzsikus édesapja inspirálására választotta a kürtöt. Először Szegeden szerzett diplomát, majd Debrecenben kapott művésztanári oklevelet. 1993-ban a színház zenekarának első kürtöse lett, 2002 óta a szimfonikusok tagja. Mozart kürtversenyeinek előadójaként Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban és Németországban is sikerrel vendégszerepelt már. Szívesen játszik operát; ebben talán az is közrejátszik, hogy felesége, Somogyvári Tímea Zita magánénekes Berdál Valéria tanítványa volt Szegeden, majd a bécsi zeneakadémián szerzett diplomát, idén pedig énekkari nívódíjat kapott a színházban.

– Szerencsére a zeneszerzők eléggé elkényeztették a kürtösöket, főleg a romantikusok komponáltak sok lírai kürtszólót. Az elmúlt években rengeteg szép feladatot kaptam zenekarunk koncertjein Mahler- és Bruckner-darabok előadásakor, tavaly pedig Mendelssohn Szentivánéji álom-szvitjének Notturno tétele jelentett nagy kihívást. Elsősorban zenekari muzsikusnak tartom magam, de mindig megtalál egy-egy felkérés szóló feladatra is. Az elmúlt évadban Telemann Kürtversenyét játszottam, azelőtt Britten kürtre, tenorra és vonószenekarra írt Szerenádját fújhattam. A DLA-fokozat megszerzéséhez tavaly adnom kellett egy szólóestet Budapesten – sorolja az utóbbi időszak jelentősebb sikereit a kürtművész. Kecskés Györgynek Mozart és Richard Strauss a legkedvesebb komponistája. Jelenleg ő az egyetlen a szimfonikus zenekar tagjai közül, aki doktori címet szerzett – summa cum laude – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsősegélyt az elsősegélynek!

A felismerés, a jó mozdulat és védelem a további veszélyforrástól – ez a laikus elsősegélynyújtás lényege. Ám ilyen segítségre ezer magyar közül csak 3 képes. Tovább olvasom