Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Az év zenésze: Steiler Tamás

Szeged - A szimfonikus zenekar tagjai Steiler Tamás (képünkön) oboaművészt választották idén az év zenészévé. A pécsi születésű, Szegeden diplomázott muzsikus úgy érzi, a szólistaként kapott lehetőségeknek is köszönheti, hogy már másodszor ítélték neki a díjat.
– Boldog vagyok, hogy tíz év múltán sikerült másodszor is elnyertem a kitüntető címet. Komoly mérce, hogy a muzsikus kollégák kire adják a voksukat. Nagy szerepe lehetett a döntésükben annak is: lehetőséget kaptam, hogy május 8-án a bérleti koncertünkön eljátsszam a zenekarral Hidas Frigyes Oboaversenyének szólóját. Úgy éreztem, a kollégáknak is tetszett, megható volt, hogy mindenki eljött a hangverseny utáni meglepetéspartira. Mentálisan is sokat készültem arra a koncertre, mert zenekari művészként nem túl sokat szólózunk, és egészen más attitűdöt kíván szólistaként a zenekar elé állni. A Hidas-darabok jól játszhatók, dallamosak, szerencsére jól sikerült a hangverseny, amelynek emléke még friss volt a kollégákban, amikor szavaztak a díjról – mondja Steiler Tamás oboaművész, aki épp egy évtizede, 30 évesen nyerte el először az év zenésze címet. A kitüntetést az együttes közel száz tagja minden koncertévad végén titkos szavazással ítéli oda a zenekar egyik muzsikusának.

Steiler Tamásnak a zenekar évadnyitóján adták át az elismerést. Fotó: Frank Yvette
Steiler Tamásnak a zenekar évadnyitóján adták át az elismerést. Fotó: Frank Yvette
– Kicsit úgy vagyok, mint szerencsére sok anyuka pár hónappal a szülés után: akár jöhetne is a következő baba – azaz szívesen vállalkoznék újabb szólista feladatra. Johann Sebastian Bach Oboa d'amore-versenyét szeretném eljátszani. Kosztándi István koncertmesterrel és Finta Jánossal, a Filharmónia vezetőjével beszélgettünk már róla: zenekarunk kapott tavaly két oboa d'amorét; jó lenne megmutatni a közönségnek, milyen hangja van. Nem sokan ismerik ezt a hangszert, úgy tudom, a darab sem hangzott még el Szegeden. Az oboa d'amore az angolkürt és az oboa között van félúton, A-hangolású, egy kisterccel mélyebb az oboánál, nem tölcsérszerű, hanem az angolkürthöz hasonlóan körteformájú a végződése. Külön kell hozzá nádat faragni, kicsit más játszani rajta, mint az oboán. Érdekesség, hogy Ravel Bolerójával gyakran „csalnak": az első megszólaló szólóhangszer eredetileg oboa d'amore, de áthidaló megoldásként gyakran angolkürttel játsszák, mert nem rendelkeznek a zenekarok ezzel a különleges hangszerrel – meséli Tamás, aki egyetért azzal a véleménnyel, amit sokan osztanak: az oboa hangja hasonlít leginkább az énekhanghoz.

– A főiskolán Meszlényi László tanár úrtól megtanultuk: a hangszeres játék is az éneklésből indul ki. Ha meg szeretnénk formálni egy Bach-szonátát, akkor úgy kell elképzelnünk, mintha valaki elénekelné. Próbálom én is ezt az elképzelést továbbvinni. Oboára írták a legszebb melódiákat; Kosztándi István mondta: bosszantó, hogy az idei szezonban is hallható Brahms-hegedűverseny második tételében szebb az oboa szólója, mint a hegedűé. Ez tényleg így van, a hegedű nem is játssza el ugyanazt a dallamot, amit énekhangszerűen az oboa szólaltat meg – magyarázza az év zenésze, aki szólamvezetőként igyekszik demokratikusan, lazán koordinálni, képviselni, irányítani négy oboista kolléganőjét.

Kedvenc karmesterek. – Óriási élmény volt a múlt évadban Kocsis Zoltán dirigálásával játszani. Új színeket, távlatokat nyitott meg a zenekar hangzásában. A reakciókból kiderült: ezt a közönség is észrevette. A másik meghatározó karmester: Pál Tamás. Vele már a Salieri Kamarazenekarban is együtt dolgoztam; tőle tanultam meg mindazt, amit a zenekari játékról tudok. Hálás vagyok neki azért is, mert igazából ő szerettette meg velem a muzsikálást. Mindig inspiráló élmény az ő vezényletével játszani – fogalmaz Steiler Tamás, aki úgy véli: a szegedi az egyik legjobb vidéki szimfonikus zenekar. Szabó Norberttel, Tamás Péterrel, Belházy Gyulával és Kálmán Jánossal együtt játszik a szimfonikus zenekar fúvósötösében – az új szezonban ezzel az együttessel is készül fellépésekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 éves a Petőfi kétszintes bölcsije

Idén ünnepli félszázados fennállását a Petőfi Sándor sugárúti bölcsőde. Tovább olvasom