Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Az évszázad csillagászati eseménye: Vénusz-átvonulás Szegeden is

A 2012-es év legjelentősebb égi eseménye lesz a június 6-i Vénusz-átvonulás, melyet napkeltétől 6:55-ig figyelhetünk meg. Szegeden a Partiscum Csillagászati Egyesület hajnal 5 órától várja az érdeklődőket a Repülőtér Bajai úti sarkánál, a körforgalomnál lévő parkolóban. Hasonló jelenséget a Földön ma élő emberek közül senki sem fog már látni!

Az év csillagászati eseménye a június 6-án, szerdán zajló Vénusz-átvonulás - az "eseményről" portálunk is tudósít, ha az égiek és a látásik viszonyok ezt lehetővé teszik. A látványosság napkeltekor már „zajlik", és helyi idő szerint röviddel 7 óra előtt ér véget, azaz kicsivel több, mint két órán át láthatjuk a Vénusz apró korongját a Nap fényes arca előtt. Akár szabad szemmel is – természetesen a Nap megfigyeléséhez kötelező védőeszközök használata mellett – látható a jelenség. A legbiztonságosabban azonban a megfelelő szűrővel ellátott távcsövekkel, csillagászatban járatos segítők társaságában lehet az átvonulást végigkövetni.


Vénusz-előadás a Százszorszépben


A ritka égi esemény előestéjén, a szegedi Partiscum Csillagászati Egyesület (http://partiscum.hu) Vénuszról szóló ingyenes előadását tekinthetik meg az érdeklődők június 5-én, 17 órától a Százszorszép Gyermekház 103-as termében (Szeged, Kálvin tér 6.).
Betekintést nyerhetünk majd a bolygó jellemzőibe, megismerhetjük, hogy mit rejt a vastag légkör, miért nevezik Esthajnalcsillagnak.
A ritka jelenségről és a bolygóról szóló előadás egyben a Partiscum Csillagászati Szakkör megnyitója is, ahová minden korosztályt szeretettel várnak. Erről bővebb információ az egyesület weboldalán, illetve a 30/383-03-74-es telefonszámon érhető el.


Nézni, de csak óvatosan!


Az idei átvonulás során a Vénusz útja a Nap előtt 6 és fél órán át tart a belépéstől (amikor a Vénusz sötét korongja megjelenik a Nap keleti peremén) a kilépésig (amikor a másik oldalon elhagyja azt), de Magyarországról csak az utolsó órát és a kilépést lehet látni.
Nagyon fontos a megfelelő szűrők használata az átvonulás megfigyelésekor. Az 1999-es napfogyatkozásra vásárolt napfogyatkozás-néző szemüvegek közül a fémes felületűek továbbra is biztonságosan használhatóak a szabadszemes megfigyelésre, amennyiben a felületük mindenféle sérüléstől mentes. A csak fénycsökkentő hatású, sötét felületű változatok ennyi év után már nem biztos, hogy teljes védelmet nyújtanak a napfény káros sugarai ellen, ezek használata nem javasolt.


Vénusz a Nap előtt – tudománytörténeti érdekesség


A bolygó átvonulása napkeltekor már zajlik, és helyi idő szerint röviddel hét óra előtt ér véget, azaz kicsivel több, mint két órán át láthatjuk a Vénusz csöppnyi korongját a Nap fényes arca előtt.
Ez az átvonulása a Nap előtt meglehetősen ritka jelenség, annak ellenére is, hogy a legutóbbi éppen 2004-ben volt. Az egymást követő átvonulások között rendre 8 – 121,5 – 8 – 105,5 év telik el. A Föld június elején és december elején keresztezi a Vénusz keringési síkját, így csak akkor van átvonulás, ha ez utóbbi éppen alsó együttállásban van. Ezért hasonló jelenséget a Földön ma élő emberek közül senki sem fog már látni!
1716-ban Edmond Halley felhívta a figyelmet, hogy a Vénusz-átvonulás alkalmas a Föld–Nap távolság – a csillagászati egység – meghatározására, különösen akkor, ha a Föld egymástól távoli pontjairól figyelik meg a jelenséget. Ezért 1761. június 6-án az átvonulást Európából sokan észlelték (ahol a belépés nem, de az átvonulás nagy része látható volt), de sokan utaztak el a Föld távoli pontjaira is.


Korai expedíciók a Föld számos pontjára


A következő Vénusz-átvonulásra, 1769. június 3–4-én még több expedíció készült, ez volt James Cook kapitány híres csendes-óceáni útjának egyik fő célja. Ez csak Európa legészakibb részén volt megfigyelhető, így a dán király felkérésére Vardo szigetére utazott a magyar Hell Miksa és Sajnovics János, hogy onnan végezzék el az észlelést.

Ezzel lehetővé vált, hogy a távoli expedíciók és a vardoi észlelés alapján Hell Miksa kiszámítsa a csillagászati egység értékét. Noha később bécsi irigyei kétségbe vonták számítása és mérése helyességét, utólag kiderült, hogy az ő számítása állt legközelebb a ma elfogadott értékhez.


Az 1874. december 9-én bekövetkezett átvonulás során készültek az első fényképfelvételek, de ez a technika még a kísérletezés szakaszában volt, ezért kevés sikerült közülük. 1882. december 6-án Amerikából észlelték végig magyarok egy német expedíció keretében a Vénusz-átvonulást, mivel Európából és így Magyarországról is a jelenség kezdete látszott csak.
2004. június 8-án az egész ország a Vénusz-átvonulás lázában égett, derült idő mellett figyelhettük meg a teljes jelenséget, magunk is megtapasztalhattuk a „fekete cseppet", a Vénusz légköre okozta anomáliákat. A kontaktusok mérése ugyan nem volt tudományos értékű, de az Európai Déli Obszervatórium (ESO) tudósai fogadták a lelkes amatőr észlelők adatait, megkísérelve újra kiszámolni a csillagászati egység értékét. A sok mérési adat átlaga 149.608.708 ± 11.835 km, ami csupán 10.838 km-rel nagyobb a jelenlegi hivatalos értéknél.

Olvasóink írták

 • 11. szentmihályi 2012. június 05. 16:49
  „2. Queenmargareth 2012.06.04. 21:03

  Igen jól emlékszel valóban felhívtam a figyelmet.”
 • 10. cintula 2012. június 05. 11:58
  „unatkozó, humortalan, szerepelni vágyó és komolytalan okoskodók....
  vajon kik ezek?

  a. hivatalnokok
  b. rendőrök
  c. egyik sem”
 • 9. Mozimasiniszta 2012. június 05. 09:59
  „8.-as booo-mlott agyú vagy, ha csak ennyire futja .....”
 • 8. booo 2012. június 05. 06:10
  „Már a zűrben is elkezdett rohadni a narancs?”
 • 7. NP1 2012. június 05. 05:35
  „"Az évszázad csillagászati eseménye" - látványát tekintve semmiképpen sem az, különösen a felhők miatt.....”
 • 6. badoravarva 2012. június 04. 22:28
  „Ha felhős lesz az ég, ahogy az előrejelzésből várható (http://idokep.hu/ ) akkor bosszúból a következőt nézem meg:)”
 • 5. Gyuri_maci 2012. június 04. 21:39
  „3. és ha belegondolsz tényleg: hihetetlen élmény tudni, hogy vagy olyan szerencsés, hogy ezt a "fekete pöttyöt" láthatod. persze, a valóvilág finálé is nagy élmény lehetett neked, hogy láthattad. ennyit az élet apró örömeiről.”
 • 4. Szerzetes 2012. június 04. 21:33
  „3. így bizony, az a fekete pötty nem sokkal lesz nagyobb a pici fejedben lévő valamitől :)”
 • 3. morci 2012. június 04. 21:21
  „ÚrIsten!!egy fekete pötty elmegy a nap elött?? ez de durva...hihetetlen élmény lehet..:)”
 • 2. Queenmargareth 2012. június 04. 21:03
  „húúúúúúúú.
  Nos, ha nincs fémes rész a szemüvegen, akkor nem nézhetek vele?Több, mint 10 éves ráadásul:(
  Kedves szentmihályi, én emlékszem, hogy májusban felhívta figyelmünket erre egy hozzászólásában.”
 • 1. szentmihályi 2012. június 04. 20:35
  „Hát ! Van rá esély arra hogy a 100 év múlva lévő Vénusz átvonulást láthatja valamelyik unokahúgom( 9 és 7 évesek) Minimális az esély arra hogy én vagy 125 évesen látni fogom azt.

  Egyébként meg csak dicsérhetem magam amiért vagy másfél két hete beadtam az erről szóló cikket,ami a hvg-n jelent meg.

  További szép napot”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagyi- és tortaverseny - menő a hazai

Az év fagylaltját és Magyarország tortáját keresték tegnap a soltvadkerti Korona cukrászdában. Több… Tovább olvasom