Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Az ideális fájdalomcsillapító hatásai összeadódnak

Szeged - Az ideális fájdalomcsillapító több hatóanyagból áll, közvetlenül a szervezetünk fájó pontján hat
– és nem vegyi anyag, hanem saját testünk természetes gyógyszere.
Ideális gyógyszer-kombinációt keres a fájdalomcsillapításra dr. Horváth Gyöngyi, a szegedi orvoskar élettani intézetének kutatóorvosa. Véleménye szerint nem várhatjuk el, hogy egyetlen hatóanyaggal hatékony, ugyanakkor mellékhatásmentes eredményt érjünk el. Ahhoz ugyanis, hogy egyetlen anyag a kívánt helyen megfelelő hatásfokkal mérsékelje a fájdalmat, akkora dózisban kellene beadni, hogy azzal túlzottan sok mellékhatást váltanánk ki.

Ha azonban többféle szert adunk, jóllehet azok különféle módon hatnak, együttesen fájdalomcsökkentő hatásukat is kifejtik. Tehát a fájdalomcsillapító hatások összeadódnak, mégsem jelentkezik mellékhatás. Ezért kell az úgynevezett „kombinációs kezelés" irányában keresni a megoldást. Az ideális fájdalomcsillapító kombinációit Horváth Gyöngyi úgy térképezi fel, hogy a keverék komponenseit előbb egyesével, kettesével, hármasával variálja, majd különböző dózisokban teszteli. Elsősorban ismert kémiai anyagok újabb kombinációit vizsgálja, de az ideális keverék megtalálása még hosszú időt vesz igénybe.

Ha az egyik gyógyszer nem jó, érdemes másikra lecserélni
Ha az egyik gyógyszer nem jó, érdemes másikra lecserélni

– A fájdalomcsillapításban az is komoly probléma, hogy a különféle gyógyszer-kombinációkra egyes betegek eltérően reagálnak. Következésképpen nem várhatjuk, hogy az orvos az első nekifutásra eltalálja az optimális medicinát. Ha az egyik gyógyszer nem jó, érdemes másikra lecserélni – magyarázta a doktornő. – Az is gond, hogy a krónikus fájdalmat enyhítő szerhez idővel hozzászokik a szervezet, emiatt ugyanahhoz a hatáshoz egyre nagyobb dózist kell beszedni. Arra is figyelni kell, hogy a hozzászokás miatt a gyógyszerszedést hirtelen abbahagyni sem ajánlatos, mert akkor olyan kellemetlen elvonási tünetek jelentkeznek, mint a hasmenés, izgatottság. Ilyenkor óvatosan kell másik gyógyszerre váltani. A kombinációs kezelés remélhetőleg a hozzászokás veszélyét is csökkenti.

Hozott anyagból

Tíz éve a szegedi kutatóorvos saját testünk „patikájában" keresi a tökéletes fájdalomcsillapítókat, ugyanis bennünk is képződik hatékony fájdalomcsillapító – például erős stresszhelyzetben. (Háborúzó katonákról kimutatták, hogy nem érzékelnek kisebb sérüléseket.) Horváth Gyöngyi ezen az elven kutat emberi, úgynevezett endogén - az ópiumhoz és a marihuánához hasonló - anyagokat. Célja, hogy minél több komponensű vegyületet juttasson a fájó területre. – Várhatóan egy hármas-ötös kombináció elég lesz – árulta el eredményeiről a tanárnő, aki nemrégiben védte meg a témáról a nagydoktori értekezését. – Továbblépni úgy lehet, hogy ezt a magunk „gyártotta" gyógyszert egyénre szabjuk.
Mivel „hozott anyaggal" dolgozunk, remélhetőleg az alaptesztek elvégzéséhez nem tíz év kell, mint a szintetikus vegyi anyagokhoz, hanem rövidebb idő is elég lesz.

Olvasóink írták

  • 1. egyszeru polgar 2008. június 24. 07:34
    „Nagyon orvendetes a hir, foleg, hogy termeszetes elemek felhasznalasaval keszul. A mai ember egyik legnagyobb problemaja a kivulrol bejuto mesterseges vegyianyagok karos hatasa a levegon, vizen elelmen es gyogyszereken keresztul. Felbomlok a test biologiaja. ez a teny nagymertekben kozrejatszik az allergikus betegsegek es a rak kialakulasaban. Gratulalok a magyar kutatoknak, biologusoknak, vegyeszeknek, hogy egyre tobb jo eredment ernek el ezen a teruleten. Jo lenne, ha az orvostarsadalom nagyobb figyelmet forditana ezekre az eletmento termeszetes alapu keszitmenyekre es nem elutasitoak lennenek, mint legtobb esetben tapasztaltam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekfitnesz és nagyitorna Szegeden

Szeged - Gyerekeknek és idősebbeknek szólnak a Junior Kangoo és a Nagyitorna elnevezésű órák az… Tovább olvasom