Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Az idei év is a múzeumoké lesz Csongrád megyében

A múzeumok éve lesz 2008 is: a megye legtöbb kiállítóhelyét felújítják, átépítik vagy bővítik. A verseny nagy, ugyanakkor az országos hírű tárlatok sem vonzanak annyi embert, mint az ópusztaszeri emlékpark.
A múzeumok éve lesz 2008 is: a megye legtöbb kiállítóhelyét felújítják, átépítik vagy bővítik. A verseny nagy, ugyanakkor az országos hírű tárlatokat rendező szegedi múzeumnak, a Goya-rézkarcokkal reprezentáló Reök-palotának és a vásárhelyi Emlékpontnak együtt nem volt annyi látogatója tavaly, mint az ópusztaszeri emlékparknak: 176 ezer.

A szegedi Móra Ferenc Múzeumnak csak tavaly több mint harmincezer látogatója volt, mégpedig úgy, hogy májusban nyitott ki, addig tartott a felújítás. A tavalyi után az idei év is a múzeumoké lesz. A szegedi intézmény most százmillió forintos nagyságrendben pályázik az épület külső szépítésére, rendbehozatalára, valamint új állandó néprajzi kiállítás rendezésére, ez több tízmillió forintba kerül.

Az ópusztaszeri emlékpark, háttérben a Feszty-körképpel. A legnépszerűbb kiállítóhely a megyében. Fotó: Tésik Attila

A megyei önkormányzat fenntartásában működő többi múzeum is felújítja, bővíti kínálatát. Szentesen az egykori megyeházára költözött, és pályázati forrásból történeti, néprajzi tárlatot nyitott – mondta el Zombori István, a megyei múzeumi szervezet vezetője. Makón egy Alfa-pályázattal 46 millióra kandidálnak, az épületet, a teljes szellőző- és fűtőrendszert akarják felújítani. Új állandó kiállítást is terveznek, amely a Maros-parti város új- és legújabb kori történetét mutatná be. Csongrádon pedig a közeljövőben új raktárépület szolgálhatja a műtárgyak biztonságát.

Rejtett szépségek

A 2007-es év leglátogatottabb kiállítása a megyei fenntartású múzeumokban a Rejtett szépségek című volt, 16 ezren látták. A Távoli fények – közelítő színek kiállítás is népszerűnek bizonyult, 10 ezer 300 érdeklődőt vonzott. Mindkettőnek a Móra adott otthont, ahol most a Vasarely-tárlat tekinthető meg.

Vásárhelyen nemrég városi kézben, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ égisze alatt egyesültek a kiállítóhelyek. Ehhez a szervezethez tartozik az országosan ismert Emlékpont, amely a kommunizmus, a szocializmus magyarországi évtizedeivel ismerteti meg a látogatóit. Itt új időszaki kiállítóteret terveznek kialakítani, pályázati pénzből – közölte Nagy Imre, a vásárhelyi intézmény igazgatója. A Tornyai-múzeumban viszont új fogadóteret és látványraktárt készítenek.

Szegeddel kezdtük, azzal is zárjuk: a Regionális Összművészeti Központ a megye legifjabb kiállító- és kulturális központja a megyében, 2007 augusztusában nyitotta meg kapuit, azóta 20-22 ezer embert csalogatott programjaival – tudtuk meg Herczeg Tamás igazgatótól. A REÖK együttműködik a másik nagy szegedi múzeummal, a Móra Ferenccel: kedvezményt kapnak azok a látogatók, akik mindkét intézmény kiállítását megnézik.


Ópusztaszer, a leg

A megye leglátogatottabb kiállítóhelye az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Tavaly 176 ezer 174-en mentek be, 526 volt külföldi. A többi kiállítóhellyel való összehasonlítás azért nehéz, mert a parkban el lehet tölteni egy egész napot is. Az mégis elgondolkodtató, hogy a látogatók közül 141 ezer ember Feszty Árpád képét, a Magyarok bejövetelét is megnézte. Az emlékpark legnépszerűbb rendezvénye az I. országos íjásztalálkozó, illetve a szobori búcsú volt. A Rotunda tetőszerkezetének felújítására és új, országos jelentőségű kiállítás megrendezésére DAOP, illetve egyéb pályázati forrásokat akarnak igénybe venni – tudtuk meg Horváth Gábor igazgatótól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor – könyvben

Szeged - Szegeden évtizedekig Gregor József volt a legnépszerűbb ember. Hanghordozókon, filmeken van… Tovább olvasom