Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Az idei legnagyobb tűzzel küzdöttek Sándorfalvánál

Az idei legnagyobb nádas-, illetve avartűzzel küzdöttek meg szerdán délután Sándorfalvánál a tűzoltók, több mint 30 hektáron égett a nád és az aljnövényzet - házakat is veszélyeztetve.

Olvasónk, Paragi Szilvia képei a sándorfalvi tűzről. (galéria)

A természetvédelmi területen, Sándorfalva közelében kapott lángra a nádas, a riasztás fél ötkor érkezett be a tűzoltókhoz. A szegediek 3 fecskendőautóval és egy vízszállítóval érkeztek a helyszínre és több órán keresztül küzdöttek a lángokkal. Ebben segítségükre volt a sándorfalvi önkéntes tűzoltók két egysége is, de az oltásban a polgármester, Kakas Béla éppen úgy segített, mint a környéken lakók, mert házakat is veszélyeztetett a tűz.

Házakat is veszélyeztetett a sándorfalvi tűz. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A füst, illetve a tűz méretét jelzi, hogy az Szegedről is jól látszott. Tátrai János tűzoltó alezredes arról tájékoztatta portálunkat, hogy kettes, kiemelt fokozatú volt a tűz, amely ebben az évben eddig a legnagyobb ilyen jellegű tűzeset volt a megyében. A tűzet fél hét körül sikerült lokalizálni, így elhárult a közvetlen veszély.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. débé 2012. március 23. 12:33
  „28. mygl . Igazán szeretem a természetet és az állatokat,de amikor a házaktól pár méterre égő tüzet a tűzoltóknak besegítve oltottuk, eszembe se jutott a madarak fészkelőhelyei,annál inkább az én otthonom. Igen is régen vágták a nádat Sándorfalván, és a leégett 30 hektár, szerintem nem csak a Nemzeti Parkhoz tartozó nádas volt. Tőlem lehet védett a terület, de ha nád túlburjánzik a N.Park határán akkor azt "valakinek" mégis csak vágnia kéne.(PL.decemberben vagy januárban, amikor még nem raknak fészket a madarak és befejeződött a madárvonulás, )Most a madarak fészkelőhelyei is megsemmisültek!!!!
  Van egy aranyközépút: az emberek védik a természetet és nem raknak tüzet tűzgyújtási tilalom idején, Sándorfalva a közterületét rendben tartja ,a N.Park pedig a határain belül figyeli és óvja a természetet!”
 • 27. mygl 2012. március 23. 00:04
  „Védett területen nem vágják le a nádast és a gazt se, mert védett élőlények élnek rajtuk-bennük. Ilyenkor pl. már a barkós cinegék rakják a fészküket, pont az avas nádba.
  Sok okos ember van itt úgy lárom!”
 • 26. Queenmargareth 2012. március 22. 11:39
  „Hú, csak a dohányzók gyújtanak fel mindent, amúgy nem lettek volna képek, ha nem lett volna bámészkodó.”
 • 25. klj-54 2012. március 22. 10:56
  „@Kritikus:
  Én vagyok a nehéz felfogású és más nem ért?
  Fura!
  Leírom úgy ahogy a legkisebb unokámnak szoktam mondani:
  Ha a helyszíni tűzoltó vezető bácsi parancsba adja az ott toporgóknak, hogy ők azonnal segítsenek az oltásban akkor azok elmenekülnek, mert utálnak dolgozni!
  Mert a sok ütődött bácsi és néni azon élvez, ha másnak kára származik. Ezek ellen a munkára utasítás a legjobb védekezés, mert számukra a munka végzése utálatos dolog!”
 • 24. Nina75 2012. március 22. 10:12
  „Minden elismerésem a tűzoltóknak, hogy ilyen kevés pénzért ilyen áldozatkész munkát végeznek! Nekik is kellene fizetés emelés nem csak az orvosoknak!!!
  KÖSZÖNJÜK, NEKTEK A MUNKÁTOKAT!”
 • 23. ruzsailakos 2012. március 22. 09:57
  „Tegnap az 55-ös főút mellett Ásotthalom bekötőjétől vissza Mórahalom irányába néhány száz méterrel levő bolt és a ruzsai irányba haladó földesútnál levő intézet mellett egy tanya állt lángokban. Ott milyen károk lettek?? Tudja valaki?”
 • 22. csakhogy 2012. március 22. 09:16
  „A fényképeket elnézve a katasztrófa turizmus újra beindult, ha minden bámészkodó kapott volna egy lapátot vagy vödröt lehet hogy tényleg egy összefogásról beszélhetünk. Akik oltottak azoknak Köszönet a többieknek meg sajnálat jár .”
 • 21. pato 2012. március 22. 08:18
  „Nekem a 13.kép tetszik, ahol a háttérben megfeszülnek a tűzoltók,
  az előtérben pedig egy dohányzó hölgy készíti elő az újabb munkát. :-)

  Egyébként le a kalappal az összes segítő kéz előtt!”
 • 20. orhidea2011 2012. március 22. 07:45
  „Egy héten belül, már másodszor izgulhattam, hogy leég-e a házam, nem kívánom senkinek!!
  MINDEN KÖSZÖNET A TŰZOLTÓKNAK!!!!
  15. mittaláltam 2012.03.21. 22:30
  Felelősen akkor cselekedett volna drága jó polgármesterünk, ha elődeihez hasonlóan rendszeresen vágatta volna a nádat. A közterületről és a Nemzeti Parktól a nád rá nőtt a házakra. A helyi újságban sem hívják fel a lakosok figyelmét arra, hogy tűzgyújtási tilalom van, azon kívül, hogy törvényt sértenek, felelőtlen magatartásukkal egy közösség életét és vagyonát tehetik a tűz martalékává!!!”
 • 19. Kritikus 2012. március 22. 07:07
  „14. Bandi78 2012.03.21. 22:19

  Pontosan úgy van ahogyan Kapacs írta. A gépjárműfecskendő víztartálya 2 vagy 4000 literes. A vízágyú "fogyasztása" 2400 l/min. A gyorsbeavatkozóé, - ami úgy néz ki mint egy vastagabb slag, - kb. 250 l/min. Ezekből az adatokból könnyen kiszámolható, hogy mennyi időre is elegendő a rendelkezésre álló vízmennyiség.

  13. klj-54 2012.03.21. 21:59

  Én is szerényen jegyzem meg, hogy még egy avartűz sem játék. Minden védőfelszerelés nélkül nem lehet az embereket a tűz közelébe küldeni, ahol olyan meleg van, hogy még a védőruhán is átsüt. Azt aláírom, hogy a megelőzésben - pl. a száraz részek nedvesítésében, ameddig a slag elér - tudnának segíteni. De sokszor az sem elég a terjedés megakadályozásához. Inkább ne segítsen senki, minthogy valaki is megsérüljön és utána a tűzoltás vezetőjét vonják kérdőre, hogy miért is nem küldte el az embereket biztonságos távolságba.”
 • 18. névnem 2012. március 22. 00:31
  „15. mittaláltam 2012.03.21. 22:30
  Minden tiszteletem a sándorfalvi polgármesteré!!!
  Szegeden ilyen nem fordulhat elő. Nádasunk van, ki is gyulladhat, de hogy a mi polgármesterünk lapátot ragadjon és úgy védje a lakosságot... nos az már sci-fi lenne.

  Egy vezetőnek(nem szeretném védeni Botkát) nem az a dolga, hogy "sz@roslapátot" ragadjon, az Ő dolga a feltételek megteremtése, hogy legyenek olyan emberek akik alkalmasak egy feladatra, az ő dolga az "irányítás", neki kellene felelnie mindenért( általa választott emberért), és ez nem csak egy városban kellene, hogy így működjön, hanem egy kisebb vállalkozástól egy egész országig.”
 • 17. kapacs 2012. március 21. 23:43
  „Bandi78
  4.000 liter víz ami egy nagyobb tűzoltó autóban van, nem egész két perc alatt kiürül, ha a vízágyút használják.
  Csak akkor locsolnak a vízágyúval, ha van táplálás (egy közeli tűzcsapról vizet kap a szer)”
 • 16. Thomas_Anders 2012. március 21. 23:13
  „Szabadkai útról látni lehetett a füstöt :O”
 • 15. mittaláltam 2012. március 21. 22:30
  „Minden tiszteletem a sándorfalvi polgármesteré!!!
  Szegeden ilyen nem fordulhat elő. Nádasunk van, ki is gyulladhat, de hogy a mi polgármesterünk lapátot ragadjon és úgy védje a lakosságot... nos az már sci-fi lenne.
  Holnap veszek egy kalapot és megemelem Kakas polgármester úr előtt!! Mintaképe a felelős gondolkodású és az emberekért cselekvő városvezetőnek.”
 • 14. Bandi78 2012. március 21. 22:19
  „Nekem csak egy pár kérdésem lenne (remélem egy hozzáértő válaszol). A tűzoltóautó tetején lévő vízágyút miért nem használják? Azzal nem lenne könnyebb a munkájuk? Még életemben nem láttam, hogy használták volna. Persze biztos van rá magyarázat, de én nem értek hozzá. A sándorfalvi emberek nevében is köszönöm a tűzoltóknak hogy megfékezték a lángokat. ... És tőlük akarják elvenni a korkedvezményt ?! ...”
 • 13. klj-54 2012. március 21. 21:59
  „Szerényen jegyzem meg, hogy a helyszín parancsnoka BÁRKIT utasíthat a tűz oltásában való részvételre.
  A megtagadása bűncselekmény.
  Miért nem éltek vele?
  Nem kellett volna elküldeni senkit sem, maguktól menekültek volna.”
 • 12. mittaláltam 2012. március 21. 21:41
  „Jóember! Ez egy mocsár!!! Ez a büdös életben soha nem lesz "majdani kaszáló"
  Lassan mondom M O C S Á R !! :-)”
 • 11. anuvuk 2012. március 21. 21:37
  „Itt szándékos gyújtogatás van! A gazdák csinálják, a kocsmai italozás szünetében, motorra pattannak és felgyújtják a majdani kaszálókat, réteket! - Ahelyett dolgoznának, szárvágást végeznének,rend sodrózva, rendbe tennék előkészítenék a majdani kaszálót! - Ja, pénzbe kerül? - igen míg büntetlenül tehetik, minden tavasszal ez lesz!!!
  Ő számukra a tiltás, nem jelent semmit!!!
  " Madárvédelem - Természetvédelem"”
 • 10. KatieCat 2012. március 21. 21:32
  „A térképen Macskásként van feltüntetve... az Ady Endre utca szegedi vége mögött részen /itt lakom, a kertünk végétől tíz méterre voltak a lángok, egy órán át locsoltuk a családdal az aljnövényzetet, hogy ha kiér, ne kapjon lángra/ Illetve az Árpád utca felőli oldalon, meg a másik oldalon, de azt már nem tudom, milyen utca... És amúgy igen, nem sokan jöttek oda segíteni nekünk, a szomszédság is csak ácsorgott, és nézte... Mi meg rohantunk, hogy összeszereljük a locsolócsövet, megnyissuk a télicsapot, legyen kint folyóvíz...”
 • 9. Zsoltee0716 2012. március 21. 21:25
  „Sándorfalva melyik részén volt ez?”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyen sem volt még: kerékpárral Schengenbe!

Kerékpáros határsértőket fogtak el a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség munkatársai mára virradó éjszaka. Tovább olvasom