Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Az idén ötven idős embert károsítottak meg otthonában a megyében

Eddig mintegy négyezer bűncselekményt követtek el Csongrád megyében az idén; csaknem ötvenben idős embereket károsították meg otthonukban - közölte a megyei rendőr-főkapitányságon tartott pénteki sajtótájékoztatón Zélity László szegedi rendőrkapitány.
A sértettek hatvan év felettiek voltak. Az elkövetők kihasználják hiszékenységüket, óvatlanságukat, tájékozatlanságukat, és magukhoz veszik értékeiket. A bűncselekményt elősegíti az is, hogy az áldozatok környezete közömbös.

A kapitány elmondta: az eljárások zömmel lopás miatt indulnak, de előfordul csalás és rablás is, amikor bántalmazzák a sértettet, ha ellenáll. A rendőrség gyakran csak órák múlva értesül az esetről, amikor már nem lehet forró nyomon elindulni. A trükkös lopásokra jellemző, hogy az elkövetők feltérképezik a helyszínt, tudják például, hogy az unoka külföldön van, így arra hivatkozva, hogy bajba került, pénzt kérnek az idős emberektől.

Sokszor valamelyik szolgáltató munkatársának adják ki magukat, de történeteikben megjelenik a nyugdíjfolyósító, a rendőrség és a polgárőrség is. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a rendőrség kiadványokkal próbálja meg felhívni az idősek figyelmét a veszélyekre, közlik azokat a legfontosabb telefonszámokat is, amelyeken segítséget lehet kérni. A tájékoztatón megjelenő szolgáltatók munkatársai felhívták a figyelmet arra, hogy kollégáik minden esetben fényképes igazolvánnyal jelennek meg az ügyfeleknél, nagyon ritkán - és csak előzetes egyeztetés alapján - kérnek készpénzt.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2010. június 18. 16:35
    „Az ötven trükkösből akadt-e egyetlen fehér?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nejcserés támadás: nyerjen jegyet a színházi estékre

Játsszon a delmagyar.hu-val és nyerjen belépőjegyet a városházi színházi esték vasárnapi előadására,… Tovább olvasom