Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Az időjárás kedvez a vírusoknak

Tavaszias napok jönnek, az enyhe időjárás pedig kedvez a vírusoknak. Az orvosi rendelőkben változó a forgalom, influenza még nincs, viszont gyakoriak a légúti megbetegedések.
A tavaszias télben sokan levették a kabátot. Fotó: Segesvári Csaba
– Szegeden eddig még nem regisztráltunk influenzát, influenzaszerű megbetegedések azonban előfordulnak – mondta a tegnapi jelentéseket átnézve dr. Kiss Edit, az ÁNTSZ szegedi tiszti főorvosa. A felnőttorvosi rendelők némelyikében a megszokottnál nagyobb a forgalom, így például naponta ötven-hetven beteget lát el dr. Stump Gábor. A háziorvos azt mondta: sok a légúti megbetegedés, a megfázás. A gyermekorvosi rendelőkben viszont még nem mindenütt tapasztalható nagy tömeg. Az egyik Csongrádi sugárúti gyermekorvosnál tegnap kevesebb beteg jelentkezett, mint a múlt héten.

Ingyenes oltóanyag

Ebben az esztendőben a három év alatti gyermekek számára is igényelhető ingyenes influenza elleni védőoltás. Az oltóanyag rendelkezésre áll, a részletekről a házi gyermekorvosnál lehet érdeklődni.

– Megfázásos, hurutos tünetek vannak, egy-két vírusos torokgyulladásos kis beteget is láttam – mondta dr. Kováts Ildikó. – Annak az okát, hogy a megszokottnál kevesebb a beteg gyermek, abban látom, hogy a két ünnep között a gyerekek otthon voltak, sőt sokan a január első hetét is otthon töltötték – magyarázta. A gyermekorvos hozzátette: mivel a gyerekek ezen a héten visszatérnek a közösségbe, várhatóan két hét múlva ugrik meg a betegek száma.

A jó idő kedvez a vírusoknak, hiszen a kórokozóknak a melegebb hőmérsékleten jobbak az életfeltételeik. Az időjárás pedig a következő napokban nekik dolgozik, ugyanis 11-12 fokig is felmelegedhet a levegő. A tavaszias időt nem zavarja meg csapadék, ha esik is, csupán néhány csepp esőre kell számítanunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készülnek a 2007-es báli szezonra

A szilveszteri közel telt házas kihasználtság után január első hetében egyes helyeken jelentősen,… Tovább olvasom