Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Az időjáráshoz igazodik a távhő

Szeged - Tíz évvel ezelőtt még április 15-én ért véget hivatalosan a fűtési szezon, ma azonban már nem a naptárhoz, hanem az időjáráshoz igazodik a távhő.
Szegeden például előreláthatólag még a jövő héten is fűtenek. Az idei tél átlaghőmérséklete fél fokkal volt alacsonyabb a tavalyinál. A hidegebb tél is növelheti a fűtésszámlákat.

Olvasóink írták

 • 14. marynagy 2008. április 17. 17:44
  „Oh, engem nem kell félteni, nem vagyok az az elveszett fajta, nem igazán szoktam hagyni magam.
  OK írtam énis, hogy minden elvem normális esetre vonatkozik, amikor nincs baj sem velem, sem a babáva, tehát nem császár lett és jó nagy sebbel totál kómán fekszik anyuka, mert az tényleg más.

  Most vannak amúgy változtatások, pl meg lehet tiltani a tászerezést, meg bele lehet szólni a fürdetésbe is, de ezek részleteit még csak felszínesen ismerem.
  Nekem a szülésznő mondta, hogy majd segít szoptatni, meg megtanít kézzel fejni is, mert boztalom amit ott benn csinálnak a kismamákkal, azt mondta, hogy el sem hiszi, hogy ennyi bimbóvésőt meg mellszívót eladnak, mert hogy semmi szükség rá, mert pl kézzel tényleg ki lehet fejni az egészet, míg a mellszívő soha sem lesz képes rá, csak hát a kézzel fejést ugye meg kell tanulni, nah meg meg kéne rendesen tanítani. Szóval nekem még hátvédem is lesz, ha meg nem hagynak békén behívom az anyukám:) Elég oroszlános, ha rájön, bár én is sokat tanultam tőle:)
  Tényleg most minden azon múlik, hogy lesz e üres privi szoba, márpedig nagyon bízok benne, hogy lesz.”
 • 13. Ditke321 2008. április 17. 09:44
  „Marynagy, én is úgy vagyok vele, hogy egy pár év, aztán ha saját házunk lesz egyszer, akkor majd lesz vegyestüzelésű kazán, meg saját magam által szabályozható fűtés. :) Legszívesebben holnap elkezdenék építkezni, csak a lottón kéne előbb nyerni hozzá. :)

  Kívánom, hogy sikerüljön. Én is így voltam szülés előtt, hogy én ugyan a gyerekemtől nem leszek egy percig se távol, aztán lett belőle császár, 1 nap bekómázva az érzéstelenítőtől, aztán meg az operáltra nem lehetett áthozni, csak 3 óránként elhozták. A gyerekágyon meg abban az egy napban annyit ugráltattak: mindent akkor akartak megmutatni. Holott arra nem volt szükségem, van a családban kisgyerek, ellátni el tudtam, se a pelenkázás, se a fürdetés, se a cumisüveg nem volt ismeretlen. Inkább a szoptatásban segítettek volna, de azért ki kellett egyszer látványosan borulnom, hogy ne úgy vegyenek, hogy császáros, biztos nem fog szoptatni. De sebaj, tanultam belőle. Legközelebb én is "tökösebb" anyuka leszek! :)”
 • 12. marynagy 2008. április 17. 08:17
  „Nálunk pont ezért lett digitális mérő, mert a párologtatósról hallottuk mi is pont ezeket a panaszokat.
  Sajnos azok a csövek nálunk is melegek, amelyek a többiekhez viszik a melegvizet, amely azt jelenti, hogy bizony a házban többen keményen fűtenek még és hát ugye a csőben vesztett hőt nekiünk is ki kell fizetni általánydíjba, ezért is haragszom nagyon az eszetlen fűtésre. Nah de akkor sem fogunk örökre itt lakni, azt a pár évet meg már kibírom:)

  Ditke321 éni sk ívánom, hogy összejöjjön a privát szoba, mert ok emberbarát vagyok, de azt is tudom, hogy pl baromira be tudok szólni a másiknak és nem szeretnék lutrizni, hogy most jó vagy rossz szobatársat fogok ki. A gyereket meg tényleg nem tervezem leadni, arra készülök ezerre, hogy megszületik, dög fáradt leszek, meg nyúzott, de az a babacs 9 hónapig bennem volt és én akkor sem hiszem el, hogy neki az nem törés, hogy egy éjszakára átpasszolom egy vadidegen környezetbe. De ez csak az én mániám, szóval nem azt modnom, hogy a gyereknek ne legyen majd saját ágya, de én nem tartom előnyösnek, hogy azonnal elpasszolja az ember és az, hogy fáradt vagyok, az ezzel a dologgal jár együtt.
  Viszont a provát szobába nem kell még három másik kisbaba sírását, meg anyukák csoszogását hallgatnom, ezért ha az enyém alszik, akkor talán majd én is tudok. És természetesen a másik kisbabának is minden joga megvan a kiadós síráshoz és a másik anyukának is joga van telefonálni, meg csoszogni, nem ezt vitatom, csak azt, hogy miért kényszerítsem bele magam ilyebe, ha talán van más megoldás is.
  Én nem értek azzal egyett, hogy igenis jár az a saját éjszaka, mert szerintem nem jár, amikor az ember megcsinálja azt a gyereket, akkor ezt a lapot is beletette a pakliba, és azért mert a kórház ilyeneket biztosít, attól még nem kell kijátszani, mert szerintem tényleg nem jó egy egy két naposnak, ha mondjuk 6 órát távol van.”
 • 11. Ditke321 2008. április 16. 18:44
  „Marynagy, kívánom, hogy a terveid szerint alakuljanak a dolgok és összejöjjön a privát szoba.

  Én nem terveztem semmit, nem lehetett, a dokim se áltatott, hogy lehet. Így nem lepődtem meg, hogy a végén egy nap intenzív lett, majd egy nap operált és egy nap (két éjszaka és egy nappal) gyerekágy, ahol végre megkaptam a gyereket. Viszont csak egy éjszakát volt szobatársam, tehát nekem pénz nélkül is összejött a privát szoba. :)

  Ha nem sikerül, majd a társaság eldönti, hogy az este 10-től reggel fél 6-ig terjedő időt alvással, pihenéssel akarja-e tölteni, vagy a gyerekek zsibongjanak. Én a pihire szavazok, mi meg tudtuk a szobatársakkal beszélni arra az egy éjszakára. Mindenki arra szavazott, hogy benn legyenek az osztályon és mi pihenjünk, már amennyire lehet.

  Témához visszakanyarodva: nálunk is fűtenek a csövek, de most épp testmelegek, tehát effektíve hőleadásuk nincs. A radiátort lekapcsolom (nálunk folyadékos mennyiségmérő van). Viszont ez azért elég gáz, mivel a szolgáltató gyakorlatilag csak egyszer olvassa le a mérőket. Ugye egyrészt nem tudom ellenőrizni a mérés eredményét (mint pl. a vízóránál), másrészt meg a nyári kánikulát vagy a konyhai főzést is kifizetem hőmennyiségben, mert azok alatt is párolog az a vacak. Nem tudom, ezt hogyan kompenzálja a hőszolgáltató, de szerintem átb.nak a palánkon.”
 • 10. tarjáni 2008. április 16. 16:49
  „A fölvetésed arra irányult, hogy a panelokban már nem fűtenek...
  A többi már csak plusz információ...
  Erre reagáltam, hogy ha a lakásban letekerik attól a melegvíz még bemegy a csövekbe...
  Igen valóban kevesebbet fizet aki ezt megteszi, de nem erről volt szó és nem erre reagáltam :)
  Tehát a panelokban még fűtenek, de a lakók már a lakásokban elzárják a radiátorokat. Na így pontos :)”
 • 9. marynagy 2008. április 16. 12:44
  „tarjáni, de kevesebbet fizetek, itt digitális mérő van.
  A másik meg az, hogy nem mindegy a környzetnek, hogy mennyi hőt használunk, csak hát az emberek önző dögök és ilyenekkel nem foglalkoznak. Mert ha a tizesben a fele lakás lekapcsolja, akkor sokkal kevesebb hő megy az adott házba és akkor a környezet terhelése talán csökken.”
 • 8. tarjáni 2008. április 16. 12:24
  „Attól, hogy a lakásban elzárod a radiátort még fűtenek :)”
 • 7. marynagy 2008. április 15. 21:39
  „Anyuka! szerintem akkor lesz sokkal többet beteg egy gyerek, ha jó kis meleget csinálok a lakásba. Nálunk otthon soha sem volt télen hatalmas fűtés, ráadásul éveken át úszó voltam, fedetlen uszodában, és az általános iskolás bizonyítványom tanúsága szerint több olyan év volt, amikor egyetlen egy napot nem hiányoztam az iskolából.
  Szerintem ha a jó meleg lakáshoz szoktatunk egy gyereket, akkor lesz hajlamosabb a meghülésekre. Ez baráti körben is tapasztalat, az egyik körben barátnő a hideget szereit, így a kisbabája is ebbe a közegbe került, ma 3 éves és alig folyt az orra, meg alit lett beteg. Másik barátnőm extra fázós, nem is nagyon megyünk hozzájuk télen, csak ha lehetőség van kb fürdőruhára vetkőzni, hát vagy senkit se zavar az izzadságszag amit kibocsát náluk a földi halandó :) lényeg, hogy neki a három gyereke állandóan taknyos, mindig meg vannak fázva.
  Szóval ha az anyagiakat nézzük, bár egészségnél nem ez az első szempont, akkor a hűvösebb lakás ezerszer jobban megéri, mind gyógyszerek, mind fűtésszámla szempontjából, legalábbis az évek hosszú során én ezt figyeltem meg.
  A másik mivel teszek jobbat a gyerekemnek, ha melegre szocializálom, és télen, meg szélben keményen szenved és hat pulcsi kell rá, vagy a hűvösebbet szokja meg. Igaz a nyári két hónap kánikulában akkor is szenvedni fog, de a télen extrán fűtök is szenvednek nyáron.

  Köszönöm nagyon a jókivánságokat, holnap megyek vizsgálatra, de szerintem kivárjuk a 21-ét, amikorra ki van írva, aztán meg majd kiderül, ha pár hét múlva látjátok, hogy valamelyik fórumon osztom az észt, akkor írjatok rám és mesélek, hogy mi van:) Persze ha kíváncsiak vagytok!

  Ja, Ditke321 ha nem lesz nagy gond, akkor nem nagyon szándékozom a gyerekmegőzőbe pakolni, meg ha van üres hely akkor privát szobába megyek, erre már az első hónapban félretettem a pénzt, mert akkor végképp nagyon keveset viszik el, igaz beadhatom akkor is, ha akarom. Imázom a jó szülésért és akkor nem leszek annyira kipurcanva, hogy be kelljen adni.

  Bocsa, hogy hosszú voltam.”
 • 6. Ditke321 2008. április 15. 17:12
  „Marynagy!

  Egészséges kisbabát kívánok, könnyű szüléssel. :)

  A 22-24 fok lenne az ideális neki, amikor hazajön. Viszont készülj fel arra, hogy a szülészeten kb. 28-30 fok van a gyerekőrzőben, és ezért még a 24 fokot is hidegnek fogja érezni kb. 1 hétig.

  Hálózsákot nem minden gyerek szereti, enyém harisnyában, naciban és pulcsiban alszik. Még takaró se kell neki, képes felkelni és kidobni a kiságyból. Ő így szeret. Utálta a rugdalózót is pici korában, a kórházban meg a pólyát. De inkább fel legyen öltözve, minthogy 30 fokban főjjön.”
 • 5. Anyuka4 2008. április 15. 16:44
  „Marynagy!
  Egészséges babát kívánok nektek!
  Azért csak olcsóbb fűteni, mint 2 hetente táppénzen lenni a gyerekkel és venni a 3-4 ezer ft-os antibiotikumokat...meg aztán ez már csak egy gyerek lesz, nem macska, ja és a védőnő/gyerekorvosnak is lesz egy-két szava a hőmérséklethez!”
 • 4. marynagy 2008. április 15. 16:27
  „Lehet, hogy Tarjánba fűtenek, de mi már több mint két hónapja egyik szobába sem kapcsoltuk fel (nincs még felújítva a panel). Mert a hűvösebb idő nem azt jelenti, hogy a lakásban kell mini hawaiit csinálni.
  OK, ahol kicsibaba van, az más, mert nekitényleg kell magasabb hőmérséklet, de azért jópár szakkönyv leírja, hogy nem épp 30 fokok, mert az sem egészséges neki. (Nem a pár napos újszülöttre vonatkozik)

  Tehát az agyon fűtésről nekem megvan a véleményem és is ítélem bizonyos szinten, mert felesleges, egyáltalán nem vall tudatosságra.
  1-2 hát múlva lesz nálunk is kisbaba, természetesen nem fogjuk befagyasztani, de hogy nem fogok eszetlen fűtést csapni miatta az is biztos, mert ha harminc fokokat nyomok a lakásba, akkor csak az ő hőérzetét teszem tönkre, meg jól rászoktatom a nagy melegre és majd minden kisebb hideg fuvallatra folyhat a takony az orrából a későbbiekben (nem egy ilyen gyereket ismerek). Következő télen majd a gyerek is megszokja, hogy van pulcsi a világon, meg meleg hálózsák estére, ok nem 15 fok lesz a lakásban, mint nagymamánál, de hogy pálmafákat nem fogunk tartani az is biztos.”
 • 3. tarján 2008. április 15. 15:56
  „Tarjánban is fűtenek még.”
 • 2. Ditke321 2008. április 15. 09:26
  „Nálunk (újszegedi tégla) még fűtenek, de elég hülyén. Éjszakára fűtenek, nappalra lekapcsolják. Most még meleg a radiátor, viszont majd csak este 8 körül kapcsolják vissza a fűtést. Mire felmelegszik a lakás, kb. éjfél van, akkor meg már minek a fűtés? A gyereket addigra már megfürdetem az elektromos melegítő mellett, aztán beöltöztetem, hogy este 9-10-ig, amikor aludni megy, melegben legyen.
  Mindegy, örüljünk ennek is. Tavaly ilyenkor full hideg volt, és akkor hoztuk haza őkelmét a kórházból. Nos akkor bezzeg nem követték az időjárást, nem fűtöttek, így az egy hetes gyereknek kénytelenek voltunk az elektromos melegítővel fűteni. Az meg zabálta az áramot. Sőt két napig meg se akart szokni itthon, mert azzal se tudtuk felfűteni annyira, mint amilyen hőmérséklet a kórházban volt.

  De sebaj, végre a múlt hónap végén, 4szeri telefonálgatás után elküldték az elszámoló számlát, amit tavaly novemberben kellett volna kiküldeniük. Én már ennek is örültem.”
 • 1. Cage 2008. április 15. 08:28
  „A világon Szegeden fizetik a legtöbb távhő díjat! A hír pedig nem igaz, ugyanis a legtöbb panelházba már nem fűtenek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kezdték el marni a 43-as utat

Deszk - A kivitelező szinte egész nap azzal hitegetett bennünket tegnap, „nemsokára" kezdik az útjavítást Deszknél, a „kitáblázást" pedig a szegedi nagykörúton. De nem kezdték. Tovább olvasom