Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

˝Az igazságot is meg lehet szokni˝

Szeged - Április 6-i választás nemcsak azért fontos, mert határokon túl élő magyarok is szavazhatnak, hanem a regisztrálók, illetve a szavazók számából lehet majd arra következtetni, hogy mennyien igazolják vissza a Fidesz–KDNP 2010 óta folytatott nemzetpolitikáját.
A március 3-i adatok szerint 151054-en regisztráltak a magyarországi választásra, a beadott regisztrációs kérelmek száma meghaladta a 180 ezret, vagyis előreláthatólag a március 22-i határidőig 200 ezerre nő a regisztráltak száma. Az 500 ezer új állampolgár közül ez sikernek számít. A legaktívabbak az erdélyiek 81 ezer regisztrációval, őket a Délvidék követi 25 ezerrel, majd Németország 1500-zal – kezdte a szerdai sajtótájékoztatót B. Nagy László kormánymegbízott. A megyei kormányhivatalnál 2011 márciusa óta 5000 ezer ember kérte a könnyített honosítását, a megyében 22 ezer 375-en tettek állampolgársági esküt.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke hangsúlyozta, történelmi lehetőség, hogy nem országgyűlés alakul, hanem nemzetgyűlés, melybe a határon túliak szavazatával is jutnak be képviselők. Erdélyből jön valószínűleg a szavazatok kétharmada. Megjegyezte, akár az olimpián, a részvétel szinte fontosabb, mint az eredmény. Erdélyben mozgósító és nem pártpolitikai kampány folyik. Csomortányi István, a Partiumi Autonómia Tanács elnöke az elmúlt fél évszázad legkiemelkedőbb nemzetpolitikai lépésének nevezte a határon túl rekedtek állampolgárságának visszaadását. Eddig Erdélyben 350 ezren tettek állampolgársági esküt, és 135 ezren regisztráltak, de 170 ezerre számítanak. Ebben a nemzeti tanács segít aktívan. Cél a 100 százalék, vagyis hogy egyszer mind a másfél millió erdélyi magyar állampolgárságot kapjon. Tamási Áron idézettel zárta szavait: Az igazságot is meg lehet szokni. Zsoldos Ferenc, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács alelnöke elmondta, a Délvidéken közel 80 ezer új állampolgár él, közülük 25 ezren regisztráltak, de bízik benne, hogy elérik az 50 százalékos aktivitást. A kampányban a Vajdasági Magyar szövetség és civilszervezetek jeleskednek. Fontos, hogy minél többen regisztráljanak és szavazzanak, hiszen a legtávolabbi szórványra is kihat az, ami az anyaországban történik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes jogi tanácsadás

A Jogpont+ Mini irodahálózat ingyenes jogi tanácsadással foglalkozik a Dél-Alföld 21 településén. Tovább olvasom