Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Az igazukat keresőkön segíthet a jog

A Magyar Köztársasági Érdemkereszt Tiszti Keresztje Polgári Tagozata kitüntetéssel ismerték el dr. Dabis Erzsébet munkásságát az államalapítás ünnepén. A Csongrád Megyei Bíróság tanácsvezető bírója 1968-ban szerzett diplomát, azóta a jogszolgáltatás számos területén végzett kiváló munkát, s több mint két évtizede joghallgatók képzésében is részt vesz.
Dr. Dabis Erzsébet: Minden igazát kereső számára a saját gondja a legnyomasztóbb. Fotó: Karnok Csaba
Ügyészségi fogalmazó Hódmezővásárhelyen, jogtanácsos a Gorzsai Állami Gazdaságban, közjegyző a vásárhelyi városi bíróságon. 1980. január 1-jén a Szegedi Munkaügyi Bíróságra kapta meg bírói kinevezését, majd 1981-től 1992. szeptember végéig a bírói ítélkezés mellett e bíróság elnöki posztját is betöltötte. Az év október első napjától már a Csongrád Megyei Bíróság bírója lett, míg napjainkban tanácsvezető bíróként ítélkezik munkaügyi perekben, s emellett elbírál polgári pereket is.

Már e felsorolásból is kiderül, igencsak tapasztalatokban gazdag, sokrétű munkára alkalmat adó életutat járt be eddig dr. Dabis Erzsébet, akinek kiváló munkáját a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje Polgári Tagozata kitüntetéssel ismertek el. A köztiszteletben álló bírónő azonban korántsem csak bíróként elismert – megszámlálni is képtelenség lenne, hány joghallgatót oktatott már az elmúlt évtizedekben, míg a bíróságon belül a gyakornokok képzésében segít, s természetesen bármikor fordulhatnak hozzá tanácsért a kezdő bírók is.

– Úgy érzem, így teljes a jogászi életem, hiszen az oktatás során nagy segítség számomra, hogy gyakorló bíróként szembesülök a jogesetekkel, míg bíróként hasznomra válik, hogy oktatóként a jog elméleti oldalával is foglalkozom – beszélt munkájáról dr. Dabis Erzsébet. Hozzátette: csöppet sem érzi tehernek, hogy minden percet be kell osztania. Ugyanis szívéhez közel álló feladatokat végez, rendkívül sok segítséget kap a megyei bíróság vezetésétől, s a bíróság és a Szegedi Tudományegyetem között is kiváló munkakapcsolat alakult ki. Egy-egy jogeset megoldásakor pedig soha nem aktákat s ügyet lát maga előtt, hanem olyan embereket, akiknek jogi eszközökkel, a lehető leghumánusabb módon kell a gondját megoldani.

– Az én bírói tanácsom elé kerülők rendszerint komoly magánéleti válságon esnek át. Vagy munkájukat veszítették el, s ezért rendült meg anyagi helyzetük, vagy mondjuk baleset során szenvedtek olyan súlyos károsodást, hogy hivatásukat nem tudják tovább gyakorolni. Mint bíró, természetesen nem tudok megoldást kínálni minden problémájukra, de azt igenis megtehetem, hogy a jog adta lehetőségen belül enyhítsek gondjukon. Ebben a lehetőségben rejlik a bírói hivatás szépsége, s ezt a szemléletet szeretném átadni hallgatóimnak is – jegyezhettem fel dr. Dabis Erzsébetnek a bírói munka szépségéről vallott szavait. Bár munkaügyi bíróként évente mintegy 250 ügyet kell megoldania, nem tart attól, hogy egyhangúvá válna munkája. – Minden jogeset más, minden igazát kereső számára a saját gondja a legnyomasztóbb, s ezt egy jó bírónak át kell éreznie. Ez is egy jó tanács a jogi pályára készülőknek.

Bíróként gyakorta tapasztalja: ma a magyar munkavállalók egy része rendkívül kiszolgáltatott helyzetben van, a munkáltatók nem egyszer visszaélnek azzal, hogy alkalmazottjuk retteg állása elvesztésétől. Az is rendkívül elszomorító, hogy különösen a kisebb magáncégeknél számos munkajogi szabály megsértésével foglalkoztatnak dolgozókat, akik közül sokan csak elbocsátásuk után döbbennek rá, hiába vállalták a tengernyi túlmunkát, s örültek a zsebbe csúsztatott, adómentes juttatásoknak. Feketemunkásként teljesen bizonytalan, miből élhetnek majd meg, ha egyszer az is kiderül: nyugdíjra sem jogosultak.

– Társadalmi méretű probléma ez, a jogellenes munkaszerződések nem csupán az adó- és tb-milliárdokkal megrövidített állam számára okoznak gondot, hanem számos emberi tragédiához is vezethetnek majd. Éppen ezért az egyik legfontosabb feladatnak azt tartom, hogy a munka világában teremtsenek végre tiszta és átlátható viszonyokat – fogalmazott dr. Dabis Erzsébet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezret kaptak Karcsikáért

Százezer forintért segített kicsempészni az országból Mehmet Tüysüz Karcsikát a székesfehérvári… Tovább olvasom