Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Az IH 100 milliós mentőövet kap

Szeged - 100 milliós plusztámogatást kap az IH a várostól, hogy adósságait rendezze. A pénzügyi bizottságban heves vitát váltott ki a pénz felügyelete.
A város idei költségvetés-tervezetének egyetlen pontját tárgyalta csak a Farkas László fideszes képviselő vezette pénzügyi bizottság: az IH Rendezvényközpont adósságának rendezését. Pénteken az a javaslat kerül ugyanis a közgyűlés elé, hogy az IH 100 milliós plusztámogatást kap, de a pénzügyi bizottság felügyeli a kifizetését. A bizottság nem akarta nyakába venni a feladatot, inkább a polgármestert és a hivatalt bízná meg vele. A múlt hét elején ezt vitatták meg, a hét végén érdemben nem is tárgyalták sem az IH ügyét, sem a költségvetést. Tegnap pedig az elnök kezdés előtt lemondta az ülést, mert a testület határozatképtelen lett volna. Így a költségvetés azzal kerül a képviselő-testület elé, hogy a bizottság megtárgyalhatónak tartja, de nem fogadja el.

Farkas Lászlót nem tudtuk elérni, a bizottság másik fideszes tagja, Póda Jenő sem ért még rá. Ménesi Imre, a bizottság szocialista tagja elmondta: az IH vesztesége decemberben 132 millió forint volt, és tragikus, hogy a pénzügyi bizottság annyi felelősséget nem akar vállalni, amivel ellenőrizné a cég kifizetéseit. Pedig felügyelni kell az IH-t valakinek, ha már a polgármestertől elvették ezt a jogkörét. Felidézte, 2010-ben egy külsős cég 5 milliós nyereséggel szervezte meg a SZIN-t, de a jobboldal felhánytorgatta, hogy az túl kevés. Ehhez képest tavaly 80 milliós veszteséggel zárt a rendezvény.

Tavaly decemberben kért mentőövet az IH-nak Kohári Nándor fideszes önkormányzati képviselő. Szentgyörgyi Pál szocialista képviselő módosító javaslatot fűzött hozzá. Megírtuk: az állt benne, hogy a cég a 2013-as évre 173 milliós támogatást kapott a várostól, ehhez képest kért újabb 132 milliót. Emiatt javasolta, hogy ne fizessen a város, hanem nézze át, mi történt a cégnél. Utalt azokra a szabálytalanságokra, amelyeket a revízió feltárt. Az ellenőrzés szerint jogi képviseletre a cég 2010-es pénz háromszorosát, vagyonvédelemre a dupláját költötte. Tanácsadó cégük megírt egy 3 milliós pályázatot, ami nem nyert, de 1,5 millió forint sikerdíjat vett fel érte.

Vajda Árpád, aki tavaly június óta igazgatja az IH-t, a közgyűlésig nem akar nyilatkozni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelt szint - vadonatúj diákszálló a Kemes utcában

Húsz évig állt üresen, ősztől már Szeged első klasszikus diákszállójaként működik majd. Az egyetem is élénken érdeklődik - tölthetné. Tovább olvasom