Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Az Ikarus helyett az állam fizet

Az Ikarus Alkatrészgyártó Kft. tavaly július 14-én jelentett be csoportos létszámleépítést: az összes dolgozó, 156 fő elbocsátását. Az utcára került emberek azonban nem kapták meg járandóságaikat. Mára kiderült: a volt munkáltató helyett az államnak kell helytállnia.
A tavaly nyáron bezárt szegedi Ikarus Alkatrészgyártó Kft. volt dolgozói előreláthatóan február közepére kaphatják meg a legkorábban a felmondási időre járó bérüket, valamint végkielégítésüket. Sajnos nem a volt munkáltatótól, hanem az ilyen helyzetek kezelésére létrehozott bérgarancia alaptól, vagyis az adófizetők pénzéből. Ezt is annak köszönhetik, hogy a cég ellen indított felszámolási eljárás tavaly november 18-án jogerőre emelkedett, s ezen a héten lejár az annak elrendelésétől számított 45 napos határidő is, amely a mérleg átadására kötelezi a volt munkáltatót.

Az Ikarus régi dolgozói a kollektív szerződés értelmében több pénzt kaphattak volna, így viszont azzal kell megelégedniük, amit a munka törvénykönyve előír. Kós Miklósné, aki bérelszámolóként dolgozott az Ikarusnál, elmondta, neki 30 éves munkaviszony után 9 havi munkabérének megfelelő végkielégítés járt volna, ehelyett most hat havit kap, de ennek is nagyon örül. Hiszen mindeddig reménye sem volt arra, hogy pénzéhez juthat.

Bálint János ügyvéd, aki a volt dolgozók egy csoportját képviseli, azt közölte lapunkkal: megbízói nevében tárgyalt a felszámolóval, Kissné Ágics Ilonával, a Marosholding Tanácsadó Kft. képviselőjével. A felszámoló arról tájékoztatta, ezen a héten a mérleg alapján tudja összesíteni a felmondási időre járó átlagkereseteket, valamint a végkielégítés címén járó összegeket. A munka törvénykönyvében foglaltak szerint a felmondási időre maximum 90 napi, végkielégítésre legfeljebb 6 havi átlagkereset igényelhető, vagyis a legmagasabb összeg személyenként 582 ezer forint lehet.

A felszámoló kéri, hogy a volt dolgozók írásban jelentsék be követelésüket – információink szerint őt csütörtökön az Ikarusnál személyesen is meg lehet keresni. Amennyiben minden a tervek szerint történik, akkor a felszámoló az igényeket a jövő héten beadhatja a Csongrád Megyei Munkaügyi Központhoz, és a dolgozók ettől a dátumtól számítva 30 napon belül hozzájuthatnak jogos járandóságuk nagyobb részéhez.

Kós Miklósné jelenleg munkanélküli, 50 évesen még állásajánlatot sem kapott. Havi munkanélküli járadéka 44 ezer 460 forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka ma Gyurcsánnyal tárgyal

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tárgyal ma Botka László polgármester három, Szeged és a… Tovább olvasom