Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Az IKV hatékonyságról, az MSZP ügyeskedésről beszél

Szeged - Cégek is kaphatnak önkormányzati bérlakást, ha a közgyűlés elfogadja pénteken Nagy Ferenc javaslatát. Mózes Ervin címzetes főjegyző szerint az IKV-vezér fő célja, hogy kiirtsa a pályáztatást.
Nagy Ferenc három előterjesztést is benyújtott a pénteki szegedi közgyűlésre. Az IKV elnök-vezérigazgatója módosítaná például az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről szóló közgyűlési rendeletet. Indoklása szerint hatékonyabb lenne, ha az eladó lakásokat és helyiségeket nem a helyi napilapban, hanem interneten hirdetnék meg. Hogy milyen internetes felületen, arról nem ír az IKV-vezér.

Mózes: Az IKV fő célja
a pályáztatás kiirtása
 
Mózes Ervin törvényességi észrevételt nyújtott be Nagy Ferenc előterjesztéseihez. A címzetes főjegyző 12 oldalon át sorolja kifogásait. Leírja, a módosító javaslatokról már hosszú ideje tárgyalnak, és azért nem épültek be eddig a lakás- és helyiségrendeletbe, mert azok súlyosan törvénysértők, az alapvető jogelvekkel és jogszabályokkal ütköznek. Mózes megállapítása szerint a bizottsági hatáskörök elvonásával az az IKV fő célja, hogy kiirtsa a pályáztatást, ami eddig főszabály volt.
Szentgyörgyi Pál módosító indítványa szerint Nagy előterjesztése azért is érdekes, mert az IKV eddig még a saját honlapján sem tartotta fontosnak közzétenni a hirdetéseit, pályázatait. Az MSZP-s képviselő úgy véli, a rendelet módosítása ügyeskedésre adna lehetőséget az IKV-nak. Ezért azt javasolja, a hirdetés párhuzamosan jelenjen meg a helyi napilapban és egy ingatlanforgalmazásban elismert internetes felületen, valamint az IKV honlapján. Az LMP-s Szentistványi István a helyi napilapban és a város hivatalos honlapján hirdetné meg az eladó és bérelhető lakásokat és helyiségeket.

Nagy Ferenc a lakás- és helyiségrendeletet is módosítaná. Javaslata szerint például nemcsak magánszemélyek, de gazdasági társaságok is pályázhatnának a bérlakásokra. Egy másik javaslata szerint pedig a térítési díj egy összegben történő kifizetésével határozatlan ideig lakhatna az önkormányzati bérlakásban az, akinek eddig önkormányzati érdekből, határozott időre adott bérlakást a város. Így kaphatnák meg a házmesterek is a szolgálati lakásukat a megbízatásuk lejártával.

Eddig a közgyűlés vagyongazdálkodási és pénzügyi bizottsága határozott egyebek mellett az önkormányzati tulajdonú helyiségek pályáztatásáról, cseremegállapodásról és bérbeadásról. A módosítás nyomán az elnök-vezérigazgató, illetve az IKV igazgatósága döntene ezekben az ügyekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságos a szegedi kolbász

Egy egri termelő vásárokon árult bioterméke okozott kolbászmérgezést, 4 ember betegedett meg. Megnéztük, milyen engedélyük van a szegedi tanyai piacon árusítóknak. Tovább olvasom