Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Az ingyenes vakcináknál a beadásért sem kell fizetni

Szeged - Az ingyenes influenzaoltások nyolcvan százaléka már a szegedi és Szeged környéki háziorvosoknál van, mától a legtöbb rendelőben kérhető is. Pénteken – jó példaként – az ÁNTSZ szakemberei is beoltották magukat az új vakcinával.
– A példamutatásnál nincs hatékonyabb eszköz a megelőzés népszerűsítésére – mondta pénteken reggel Kovács Ferenc szeged–mórahalmi kistérségi tiszti főorvosa, miközben asszisztense beoltotta az influenza elleni ingyenes vakcinával. Ezután a tiszti főorvos maga is gumikesztyűt húzott, és egymás után érkező kollégáiba szúrta a tűt az ÁNTSZ újszegedi intézetében.

Az egészségügyi és szociális intézmények dolgozóin kívül a 60 éven felüliek, a krónikus betegségben szenvedők és a baromfitelepek dolgozói kérhetik az ingyenes oltást. A megyébe összesen 54 ezer, a szeged–mórahalmi kistérségbe közel 27 ezer ingyenes felnőttvakcina érkezett, amelyek 80 százalékát már szétosztották a háziorvosok között. A kistérségi intézetbe még 545 darab gyermekoltást is várnak októberben. Mától már számos rendelőben kérhetik a rászorulók az ingyenes oltást, október 20-ától pedig mindenütt felvehetők – mondta el Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ régiós járványügyi osztályvezetője. Aki ingyen kapja az oltást, annak a beadásért sem kell fizetnie, de a többiektől sem kérhető több, mint a legolcsóbb vakcina ára – írja a vonatkozó rendelet. Ez most ezer forint körül van.

Kovács Ferenc tiszti főorvos kolléganőjét oltja be. Fotó: Frank Yvette
Kovács Ferenc tiszti főorvos kolléganőjét oltja be.
Fotó: Frank Yvette

Húsz éve nem volt rá példa, hogy az Egészségügyi Világszervezet, a WHO megváltoztassa az oltóanyagban lévő, mindhárom komponenst. Erre az Ausztráliában már lezajlott járvány tanulságai – új vírustörzsek megjelenése – miatt most szükség volt. Ezért is hangsúlyozza a két szegedi szakember a megújult oltás felvételének fontosságát. Meg azért, mert ha a népesség 60-70 százaléka beoltott influenza ellen, elkerülhető a járvány. A védettség az oltás után 2-4 héttel alakul ki.

Figyelnek

Két hete elindult a jövő májusig működő influenzafigyelő szolgálat is: Csongrád megyéből 50-60 orvos jelenti hetente a gyanús megbetegedéseket. Eddig még nem találtak influenzás esetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falon keresztül lop a szomszéd

Szeged - A hatóság félrevezetését törvény bünteti, ennek ellenére számtalan olyan feljelentést vesznek fel a Csongrád megyei kapitányságokon, melyeknek szinte semmi igazságtartalmuk nincs. Tovább olvasom