Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Az integráció után is jobb ellátásra várunk

Szeged - Októbertől az egyetem működteti az egykori szegedi rendelőintézetet is. Tavaly nyári tesztünkhöz képest viszont nem sokat változtak a várakozási idők – noha az egyetem színvonalasabb szakellátást ígért.
Tavaly júniusban próbáltunk utoljára szakrendelésekre időpontot kapni a szegedi rendelőintézetben – azóta komoly változások történtek a helyi egészségügyi ellátásban. Októberben az egyetem vette át az addig önkormányzati fenntartású intézmény működtetését, azt ígérve, magasabb minőségű ellátást alakítanak ki. Kíváncsiak voltunk, érzékelhető-e az integráció gyümölcse, ezért újból megpróbáltunk bejutni az egykori SZTK rendeléseire.

Egyeztetés a szakrendelő folyosóján.
Fotó: Frank Yvette

A gasztroenterológián közölték, telefonon nem tudnak időpontot adni, jelenjünk meg személyesen, de alapos kivizsgálást akkor sem ígérnek. Előfordulhat tehát, hogy miután kivártuk a sorunkat, csak azt közlik, mikorra menjünk vissza. A kardiológián is csak annyit mondtak, másfél-két óra alatt bejuthatunk a terheléses EKG-ra, s ennek eredményével plusz egy beutalóval némi kikérdezés után időpontot is kaphatunk. A részletes kivizsgálásra átlagos esetben április elején kerülhet sor, de ha rosszabb az állapotunk, korábban is bejuthatunk. Nyolc hónappal ezelőtt mindkét rendelésen ugyanezt az „előszűrést" tapasztaltuk – azóta a kardiológiai vizsgálatra kevesebbet kell várni.

A szemészeti, fül-orr-gégészeti és ortopédiai szakrendelésekre a kartonozóban tudnak időpontot adni – közölte telefonon a diszpécser. Mivel pénteken egész délelőtt folyamatosan hívtuk, de állandóan foglalt volt az erre fenntartott egyetlen vonal, személyesen próbáltunk időpontot kérni ugyanott.


Hatan voltak a kör alakú kutricában, egyikük kedélyesen diskurált a telefonon, ketten az ablaknál intézték a betegek ügyeit, hárman egymással beszélgettek. Kis várakozás után sorra kerültünk és – taj-kártya, illetve személyi igazolvány ellenében – időpontot kaptunk a szemészetre – hat nappal későbbre. Megkérdezték, hogy fölmegyünk-e még a fül-orr-gége szakrendelés végére, de erről lemondtunk, így leghamarabb mára, azaz hétfőre adtak időpontot. Később mégis fölmentünk, de dél után pár perccel azt láttuk: a hivatalosan délután egyig tartó rendelés helyszínén már sötét van. Az ortopédián március elején tudtak volna fogadni, ultrahangra pedig – típusától függően – többnyire április végén tudtunk volna bejutni. Ez utóbbi a korábbi várakozási időnek közel négyszerese.

Kolléganőim nőgyógyászati, illetve mammográfiai vizsgálatra jelentkeztek be. Az emlővizsgálatra nagyjából egy hónap múlva tudtak volna időpontot adni, ha van házi- vagy szakorvosi beutalónk. Nőgyógyá- szatra viszont bármelyik hétköznap délelőtt-délután lehet menni – ha sorra kerül aznap az ember. Ha nem, kezdheti elölről, mert időpontot itt nem kap.

Olvasóink írták

  • 1. FIB 2008. február 18. 21:33
    „www.regimagyarorszag.hu”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közgazdászbál, hetedszer

Szeged - Az egyetem gazdaságtudományi kara, együtt a Magyar Közgazdasági Társaság megyei… Tovább olvasom