Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Az irodából is a luxust keresik

A belvárosban két befektető is szeretne a közeljövőben luxus kivitelezésű bérirodaházat építeni. A Széchenyi téren két patinás épület közül az egyiket már most kifejezetten irodák számára újította fel tulajdonosa, a másikat jelenleg alakítják át.
A Tisza Szálló melletti felújított épület is irodaház lett. Fotó: Segesvári Csaba
A Széchenyi tér 3. számú épület felújítása a nyáron fejeződött be, a műemlék ház földszintjére a Vodafone már be is költözött, az utcai front legnagyobb részét pedig még ebben az évben az FHB Bank veszi birtokába. A tulajdonos Huszár '99 Kft. egyik vezetője azt mondta, az emeleti irodák kiadásáról még folynak a tárgyalások. Határozottan állította: megélénkült a kereslet a 400 millió forintos költséggel színvonalasan felújított műemlék ház helyiségei iránt.

A Széchenyi téren javában tart az úgynevezett OTP-ház felújítása is, amelynek egy részében marad a bank, a legfelső szinten pedig irodák lesznek. Tóth Tamás üzletember, aki a társasház többségi tulajdonosa – a tető alatti rész az övé –, még nem tudta megmondani, mikor fejeződik be a rekonstrukció. Szerinte a jövő évnél nem korábban. Állítja, Szeged eljutott odáig, hogy egyre nagyobb az igény a reprezentatív, minden igényt kielégítő belvárosi irodákra. A belvárosban különben további két, úgynevezett A kategóriás bérirodaházat alakítana ki magyar befektető, és a luxus luxusát építené be, mivel már keresik ezt a nívót. Mindkét beruházás előkészítése folyamatban van. Ingatlanpiaci szakértők szerint ma már a minimális elvárások közé tartozik például a portaszolgálat, a klíma és az épület őrzése is. Hasonló típusú bérirodaházat csak egyet találunk Szegeden „kicsiben", a Gogol Centert.

Négyezer forint a plafon

Az olcsóbb irodák bérleti díja 1200-1500 forint négyzetméterenként, a drágábbakat 2-3 ezer forintért adják ki. Tehát tíz euróért, vagy az alatt kereskednek velük. A luxus színvonalú irodák bérleti díjánál várhatóan a 4 ezer forint körüli négyzetméterár lesz a plafon, mivel Szegeden nem lehet fővárosi árakkal számolni.

Értesüléseink szerint a Szent István tér és a Szent Mihály utca sarkán álló szecessziós épület egy részében úgyszintén irodákat alakítana ki a tulajdonos, de maradnának lakások is a házban. Az épületet az IKV Zrt. a nyáron adta el a budapesti székhelyű Metty Kft.-nek. Az ingatlankezelő valószínűleg azért is tudta jó áron, 124 millió forintért értékesíteni az épületet, felújítási kötelezettség mellett, mert már látszott, hogy a tér a város egyik gyöngyszeme lesz. Szegedi tulajdonosoké a Kálvária sugárúti volt szakszervezeti székház, amelyben majd irodákat lehet bérbe venni. A Duna–Tisza Befektetési Zrt. pedig úgynevezett innovációs központot épít Újszegeden, a biológiai központ közelében: ide úgynevezett spin-off cégek költözhetnek.

A rendszerváltáskor megszűnt cégek irodaházai közül több bérirodaházzá alakult át. Megtelt az Arany János utcai (a volt Csomiterv-ház), a Belvedere, az MTESZ Kígyó utcai székháza, a Tisza Lajos körúti „olajosház" és az Eszperantó utcai irodaház. Ezek az épületek azonban küzdenek a múlt örökségével, legtöbbször az elavult fűtési rendszer okoz gondokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már régóta ingyen ügyelnek

Három hónapja nem kapnak fizetést a szegedi központi ügyeletet ellátó háziorvosok, valamint… Tovább olvasom