Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Az iskola meghálálta a biztonságot

Mióta nincs szó összevonásról, megszüntetésről, nőtt a diákok száma a pusztamérgesi középiskolában. Az idegenforgalmi szakközép családias intézmény marad – ezért a növekedés is kicsi, mindössze húsz főt jelent. Az intézmény már nincs hozzáláncolva az ásotthalmi szakiskolához.
A viták és a bizonytalanság után most már csak nyugalomra lenne szükség a munkához – mondta tavaly augusztusban Tóth Lászlóné, a Pusztamérgesi Középiskola, Szakképző Iskola és Kollégium akkori igazgatója. A jelek szerint ez az időszak is elkövetkezett a sokat megélt intézmény életében. Miközben egyre-másra hallani arról, hogy a megszorító intézkedések hogyan befolyásolják az iskolák életét, a pusztamérgesi intézményben fellélegezhettek.

A község mellett álló épületben 1996 óta folyik a középfokú oktatás. Korábban Pusztamérges működtette az iskolát, de mivel ez a feladat évente 30 millió forintot vett ki a kasszából, a település átadta a terhet a megyei önkormányzatnak. A megye összevonta az intézményt az ásotthalmi Bedő Albert szakiskolával, de ez a döntés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Amikor 2005 tavaszán az újság megírta, hogy csak tizenhat jelentkező van az első osztályba, és veszélybe került a működés, sok szülő elbizonytalanodott. Aztán mégis megszilárdult a helyzet, és a közgyűlés végül huszonegy fővel is engedélyezte az első osztály elindítását. Később nőtt a jelentkezők száma. A közgyűlés különválasztotta az intézményt a Bedő Albert szakiskolától, pályázatot írt ki az igazgatói posztra, és meg is választotta Kónya Gábort.

Az intézmény sohasem volt nagy létszámú, most 173-an tanulnak itt, és 69-en laknak a kollégiumban – épp ezért fontos, hogy a tavalyi évhez képest hússzal nőtt a diákok száma.

Kónya Gábor lapunknak elmondta, ez a szám nem is lesz sokkal nagyobb, az idegenforgalmi szakközépiskolai képzést folytató intézménynek a családias hangulat az egyik legfőbb vonzereje.

– Arról, hogy a nyugalom és az állandóság mennyire sokat jelent egy iskola számára, sokat elmond az, hogy a hozzánk jelentkezők közül most a legtöbben első helyen ezt az intézményt jelölték meg, vagyis nem „jobb híján" jönnek ide ezt a szakmát tanulni – mondta az igazgató.

Kifejtette, van tapasztalatuk arról, hogy a diákjaik mennyire piacképes tudást kapnak, mert a többségük vissza szokott járni, és beszámolnak. Sokan természetesen falubeliek. A visszajelzések alapján döntöttek úgy az iskolában, hogy maradnak az idegenforgalmi képzés mellett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyakunkon a megszorítások

Szegeden jövőre több közszolgáltatás díja drágul az inflációnál jóval nagyobb mértékben. A lakbér… Tovább olvasom