Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Az iskolában rendezték be nagyanyáik konyháját

Az iskolában rendezték be nagyanyáik konyhájátA külföldi diákokat és tanárokat a teknő és a hurkatöltő lepte meg legjobban a konyhai időutazáson. Képen: Borsos Andrea, szervező. Fotó: Frank YvetteA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
- Azt gondoltuk először, kirakunk egy asztalt, leterítjük valamivel, ráteszünk pár eszközt, és kész a múzeum - mesélte a ruzsai általános iskolában tegnap megnyílt mini konyhamúzeum első terveiről Ollmann-né Lovászi Ágnes igazgató.
A 15 fős tantestület fantáziája azonban szárnyalni kezdett. A kiválasztott tanteremben tűzhelyet építettek, mellé sparheltet állítottak, és körbedekorálták dédanyáik eszközeivel. A helyiség másik végét a hatvanas évekből szerzett kredenccel, paddal, asztallal, étkészlettel, tükörrel, varrógéppel rendezték be. Hozták, amit csak a családban felleltek. Borsos Andrea főszervező hozzátette, biztatták a diákokat is, akiktől szintén sok családi ereklye került be a szépen gazdagodó gyűjteménybe. Legnehezebben egy dunyhához jutottak hozzá, de azt is megoldották 21. századi technikával. Facebookon megkérdezték, kinek maradt régi, tollal bélelt takarója, mire ketten is jelentkeztek, hogy szívesen kölcsönzik. Most ott tartanak, hogy egy évig vagy akár még tovább is szívesen egyben tartanák az iskolai mini múzeumukat.
 
Az iskolában rendezték be nagyanyáik konyháját - galéria (Fotó: Frank Yvette)

A múzeum kialakítása feladat volt azon a nemzetközi pályázaton, amibe a ruzsai intézmény spanyol, török, litván, lett, cseh partneriskolákkal együtt bekapcsolódott. Közösen fedezik fel egy-egy hét alatt a helyi nevezetességeket, hagyományokat, közte legfőképpen a gasztronómia különlegességeit. Nem mellesleg közben az angolt is gyakorolják. A három-három vendégdiák helyi családoknál lakik, és elsőstől a nyolcadikosig kaptak maguk mellé csapattagokat a 136 diák közül. Megmutatják nekik Szegedet, a kistérséget, de Bikalra is kirándulnak, és szerveznek nekik lovasprogramot. Tegnap néhányan a tanárok és a helyi szülők hathatós támogatásával az országukra jellemző salátát készítettek, tököt sütöttek, a többiek sportvetélkedőn próbálták ki magukat. Még Sánta Gizella polgármester is beszállt közéjük, hogy tűsarkúban ugrálókötelezzen. Mondván: mindent a gyerekekért!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többet ér az anyatej

Többet ér az anyatej
Hétfő óta másfélszer annyi pénz jár a gyűjtőállomásnak leadott anyatejért, mint eddig. Akár 50-60 ezer forintot is kaphat havonta az, akinek sok teje van és így segít másokon. Tovább olvasom