Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Az istenek alkonya - a Metből

Wagner Ring-tetralógiájának utolsó darabját, Az istenek alkonyát láthatja a közönség maratoni közvetítésen a New York-i Metropolitanből ma 18 órától a szegedi Belvárosi moziban.
Hatalmas siker a New York-i Metropolitan Operában A Nibelung gyűrűje tetralógia, amelyet Robert Lepage rendezésében, még James Levine zeneigazgató vezényletével 2010-ben indítottak el. Richard Wagner négy operából álló Ring-ciklusából eddig az első hármat, A Rajna kincsét, A walkürt és a Siegfridet közvetítették a Met HD-live sorozatában, ma 18 órától pedig a zárórészt, Az istenek alkonyát láthatja a szegedi közönség a Belvárosi moziban. Maratoni – a két szünettel együtt több mint hatórás – előadásra lehet számítani.

Deborah Voigt Brünnhilde és Jay Hunter Morris Siegfried szerepében Az istenek alkonyában. Fotó: Metropolitan Opera/Ken Howard
Deborah Voigt Brünnhilde és Jay Hunter Morris Siegfried szerepében Az istenek alkonyában. Fotó: Metropolitan Opera/Ken Howard


Leonardo Live – Londonból

Bombasiker volt Londonban a National Gallery Leonardo da Vinci-kiállítása – február 16-án, csütörtök este 8 órától Szegeden is láthatja a közönség a tárlatot, pontosabban a róla szóló különleges Leonardo Live HD-közvetítést a Belvárosi moziban.

Az istenek alkonyát is ugyanabban a 21. századi, 40 tonnás, számítógéppel vezérelt, több millió dolláros high-tech díszletben állította színpadra Lepage, amiben a tetralógia korábbi darabjait. A különleges szerkezet 24 óriási, zongorabillentyűre emlékeztető alumíniumelemből áll, amelyek egy központi gerinchez csatlakoznak. Képesek arra, hogy párhuzamosan forogjanak körülötte, vagy a legkülönbözőbb alakzatokba rendeződjenek. Többen feltűnnek a produkcióban az első három operában szereplő énekesek közül: Deborah Voigt alakítja Brünnhildét, Hans-Peter König Hagent, Jay Hunter Morris Siegfriedet, Eric Owens Alberichet. Wendy Bryn Harmer mutatkozik be Gutruneként, Iain Paterson Guntherként. A Met Wagner-ciklusát elindító James Levine-t szeptemberben baleset érte, súlyos csigolyasérülést szenvedett, így le kellett mondania az összes idei előadást. Amíg felépül, a genovai születésű Fabio Luisit nevezték ki az operaház első karmesterének. Ő vezényelte már a Siegfriedet is – és a mai előadáson is az ő kezében lesz a karmesteri pálca.

Részlet az Istenek alkonya című Wagner-operából a Met előadásában


– Ahogy a történet előrehalad, egyre jobban távolodunk az istenek birodalmától, és az emberek becsvágyára, hatalmára terelődik a figyelem. Az istenek alkonya valójában Brünnhildéről, a társadalmi lényről szól, személyiségének változásáról. Hősnőként az ő feladata lesz, hogy a világ megbomlott egyensúlyát helyreállítsa – nyilatkozta a premier előtt Lepage. A Götterdämmerung ősbemutatója 1876. augusztus 17-én volt Bayreuthban; Magyarországon először az Operaházban mutatták be 1892. december 10-én. Szimfonizmusában teljes mértékben érvényesül az az elv, hogy Wagner a motívumok és variánsaik szimbolikájának segítségével vezeti vissza a színpadi jelenségeket a mögöttük rejlő alapgondolatra, így hozza egymással kapcsolatba a gazdag és sokrétű cselekmény valamennyi képét. Az eddigi motivikus és tematikus anyag új harmóniai megvilágításokba kerül.

* * *

Waltraud Meier
Waltraud Meier
Waltraute szerepében: Waltraud Meier


A világhírű német mezzoszoprán, Waltraud Meier énekli a mai közvetítésen Waltraute szerepét. Korunk egyik legnagyobb Wagner-énekesének tartják; Kundry, Izolda, Ortrud, Vénusz és Sieglinde szerepében is hatalmas sikert aratott, de a francia és olasz repertoár olyan nagy szerepeiben is megcsillogtatta kivételes drámai tehetségét, mint Eboli, Amneris és Carmen. Santuzzaként többek José Cura partnereként aratott nagy sikert a Scalában. A Münchenben élő sztár a bécsi Staatsopertől a Scalán és a Covent Gardenen át a Metropolitanig a világ minden nagy dalszínházában keresett vendég, Riccardo Muti, Daniel Barenboim, Claudio Abbado, James Levine, Lorin Maazel és Zubin Mehta is előszeretettel dolgozik vele. A Grammy-díjtól a francia becsületrend lovagja címig számos rangos díj és kitüntetés birtokosa.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

8 év járhat egy füves cigarettáért

A büntető törvénykönyv legújabb előterjesztése alapján újra börtön járhat egy buliban átadott marihuánás cigiért. Tovább olvasom