Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Az LMP 4,1 milliót kér a Foka, Sárga tisztítására

Szeged - Költségvetés modósításával segítené a környezetgazdálkodási kft.-t az LMP, hogy júliustól szeptemberig mindig tiszta legyen a Foka, a Sárga, és a Lapos.
A június 30-i közgyűlésen a Lehet Más a Politika szegedi képviselője, Szentistványi István javasolja, hogy a város 648 millió forintos Hivatali igazgatási költségek dologi kiadására fejezetből 4,1 millió forintot csoportosítson át a szegediek által kedvelt tiszai napozóhelyek tisztán tartására. Mint korábban megírtuk, a Lapos meglehetősen szemetes, emiatt is szükséges a part takarítása.

Az LMP előterjesztése szerint "a fent említett pihenőhelyek kulturált, legális formában történő rekreációs célú használatának biztosítása kulcsfontosságú a szegedi emberek jóléte szempontjából. Nagyon sok szegedi használja jelen körülmények közt is e helyeket, ami jelzi: a szegediek számára a tiszaparti rekreáció legális formái nagyon fontosak tavasztól őszig, de különösen a nyári hónapokban. Különösen, hogy a legutóbbi időkben a szegediek egyre inkább kiszorulnak a vízparti rekreációs lehetőségekből, lévén (1) a szegedi fürdőfejlesztések jelentős áremelkedést hoztak a 'fejlesztett' létesítményeknél, (2) az önkormányzat 2010 előtt a Partfürdő fürdőfunkciójának felszámolását tervezte és (3) hazánk – és így Szeged – tömeges csoportjainak elszegényedése következtében."

A képviselő szerint a város nem tekinthet "felesleges koncként" az ártéri pihenőhelyekre és aktívan részt kell vennie annak takarításában. Véleményük szerint hosszabb távon érdemes elgondolkozni azon, hogy megteremtsék a legális tiszai strandolás lehetőségét.

Városháza: szigorúak a feltételek

Vécsey Ágnes, a polgármesteri hivatal sajtófőnöke közleményében úgy fogalmazott: „Szentistványi képviselő azt állítja, hogy a szegedi városvezetés meg akarta szüntetni a Partfürdőn a szabad strandot, noha ott két évvel ezelőtt, 35 millió forintból valamennyi szakhatóság engedélyével kulturált szabad strandot építettünk. Annak, hogy egy folyó mellett hol lehet szabad strand, nagyon szigorú jogszabályi feltételei vannak – Szegeden, a Tisza mellett ezeknek csak a Partfürdő felelt meg. 4,1 millió forintból tiszta lehetne a Lapos és Foka – állítja Szentistványi. Az összeget nem tudni, hogyan számította ki, az viszont tény, hogy a két terület takarítása évek óta a Környezetgazdálkodási Kft. feladata és az ehhez szükséges összeget természetesen minden évben megkapja a városi költségvetésből. Néhány napja Málovics György arról  elmélkedett, hogy a szegedi városvezetés piacellenes, noha ugyancsak ez a városvezetés – nem mindennapi politikai ellenszélben és cirkusz közepette megépítette Magyarország egyik legszebb és legnagyobb termelői piacát a Mars téren. Tegyük hozzá, a politikai ellenszelet nem kis részben – akkor még Védegylet néven – az LMP fújta,  hetekig gyűjtve az aláírásokat a piac rekonstrukciója ellen . A városban ezen kívül több helyen, például  a Szent István téren, a Kodály téren és Tarjánban is megújultak, megszépültek a helyi kis piacok".

Olvasóink írták

 • 11. sügér63 2011. június 29. 23:23
  „Az LMP a követelözés helyett fogjon lapátot, söprűt és irány egy kis takaritás a parton. Le merném fogadni meg sem mozdulnak.”
 • 10. dodó 2011. június 29. 22:09
  „2011, június 29 - 19:18 :: "Durvul a belharc az LMP-ben

  Az Egyenlítő TV blog birtokába került dokumentum szerint az LMP 49 tagja - köztük a párt tíz országgyűlési-képviselője - kiakadt az egyre durvább belharcokon.

  A 49 aláíró kifogásolja, hogy a párton belüli érdekcsoportok marakodása során az LMP-sek többek között ,,patkánynak", ,,politikai prostituáltnak", ,,drogos k****nak", ,,sz*rkavarónak" nevezték egymást. A levél megfogalmazói szerint az LMP-s érdekcsoportok úgy beszéltek egyes párttagokról , hogy ,,el kell szívni előlük a levegőt", ,,ki kell őket füstölni a pártból", ,,el kell vágni a torkukat".

  A levélírók - köztük Schiffer András, Karácsony Gergely, Kaufer Virág és Scheiring Gábor - szerint amennyiben az LMP nem változtat jelenlegi belső működésén, ,,el fog menni a párt mellett a történelem".
  Schifferék illegitimnek tartják a párt nyilvánossága elől elzárt "informális hatalmi struktúrákat", az olyan zárt levelezőlistákat, amelyekről az LMP tagjai gyakran a sajtónak szivárogtatnak ki anyagokat. Korábban ilyen kiszivárogtatások miatt került reflektorfénybe az LMP Fideszéhez hasonló adatgyűjtési, adatkezelési botránya, a kampánystáb lemondása, az azóta az LMP-ből kivált Ivády kampánytámogatási-ügye, illetve több belső vita és ellenségeskedés.
  Mindezek a párt szétrobbanásának előjelei, s ez a levélíró LMP-sek szerint megengedhetetlen. ,,Az LMP mint szervezet ma nagyon rossz állapotban van. Miközben a párt kívülről nézve fokozatosan erősödik, (...) addig belülről olyan konfliktusok bénítják, melyeket sokszor azok sem értenek pontosan, akik részt vesznek bennük" - írják."”
 • 9. macs 2011. június 29. 11:30
  „Múltkoriban jártam egy kis faluban a nyugati határszélen. Tiszta utcák, virágok mindenhol, rendezett buszmegálló.
  Amijor azt kérdeztem ki takarít a faluban, nagyon furcsán néztek rám. Ki takarítana, hát mindenki a saját portája előtt. És buszmegálló? Azt félévente a közmunkások. Félévente, és közben? Miért kéne takarítani, nem szemetel ott senki se.
  Ekkor már én néztem furcsán.”
 • 8. bánki 2011. június 29. 08:56
  „Az LMP első normális ötlete. A fanyalgók részére közlöm nem vagyok érintett a dologban! ( van faházam a Sárgán)

  Megjegyzem, hogy Szegeden ez a három ingyenes parti terület, ahol fiatalok és idősebb általában kis pénzű ,,polgárok" eltölthetik a szabadidejüket. A szükséges infrastruktúrát biztosítani kell ( Wc, tusoló, szemetes)

  Más kérdés, hogy társadalmi munkában, vagy a bőségesen rendelkezésre álló közmunkások és szociális ,,segíjen " "tengődőek" erőjükhöz és affinitásuk fokához mérhető hasznos munkával emelhetnék a környék színvonalát.

  Szerintem nem is pénz hanem hozzáállás kérdése az egész.”
 • 7. qrumpli 2011. június 29. 07:13
  „Föl szeretném újítani a garázsomat kéne egy pár milla kitől kérjek?Persze visszanemtérítős kellene!”
 • 6. Zamika 2011. június 28. 20:34
  „2. davido A rá való pénzügyi keret meg kell, hogy legyen az adónkból! Remélem nem lopták el azt is.”
 • 5. macs 2011. június 28. 17:58
  „Arra gondolt valaki, hogy akik kimennek ezekre a helyekre, vigyázzanak a tisztaságra.”
 • 4. nyomdasz63 2011. június 28. 16:09
  „A FOKA-n is elindult a "szokás",ami a lapost is tönkretette! Valakik ráálltak,és kocsiszámra viszik a(z ingyen) homokot,és a terepet összetúrva hagyják.
  A város szégyene(is) hogy a kisebb csónakoknak kialakított,ingyenes sólyázási lehetőséget(szintén a FOKA-n) egy gazos,göröngyös terep váltotta föl.”
 • 3. fema 2011. június 28. 13:38
  „Remélem, sikerül! Előbb is lehetett volna! Tavaly kik rendezték a Fókán a terepet? Akkor ígéret volt padokra is.”
 • 2. davido 2011. június 28. 11:37
  „Igazad van, szemetesek kellenek, és az, hogy időnként kiürítsék őket, a szemetet pedig elszállítsák. Ezért gondolja úgy a szegedi LMP, hogy ez a Környezetgazdálkodási Kht feladata lenne. Akár önkéntesek is összeszedhetnék a szemetet, de a valódi megoldás az lenne, ha ezt a tevékenységet rendszeresítenék, meglenne a feladat felelőse és a feladat elvégzését biztosító pénzügyi keret.”
 • 1. Zamika 2011. június 28. 11:24
  „Örömmel tapasztaltam, hogy a lejáratól jobbra a kocsmánál és a csónakháznál tisztaság van és mindig le van nyírva a fű. A tulajdonosaik rendben tartják a környéküket. A homokos parton, ha több szemetest állítanának akkor valószínűleg a strandolók sem hagynák ott a szemetüket. Sokszor tapasztaltam, hogy az egyetlen szemetes mellett kupacban állt a szemét. Többször kellene üríteni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

22 évre 31 milliót kapna egy összegben az önkormányzat

Újabb tizenhárom parkolóhelyet vonhatnak ki Szegeden a fizetős parkolási rendszerből: 20 parkolót bérelne az egyetem a várostól. Tovább olvasom