Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

Az M5-ös egy szakaszának kiszélesítését javasolják

Szeged - A tervek szerint augusztustól az M0-ás autóút forgalmát az M5-ös autópályára vezetik át, ami miatt komoly közlekedési problémák alakulhatnak ki, ezek pedig kedvezőtlenül érintik Csongrád megyét, valamint a dél-alföldi régiót. A helyzet megoldására a Csongrád Megyei Közgyűlés az M5-ös érintett szakaszának kiszélesítését javasolja.
A problémát a megyei közgyűlés legutóbbi ülésén Halmai László képviselő vetette fel, aki javasolta, hogy az ügyben Csongrád megye forduljon felterjesztéssel a közlekedési kormányzathoz. Halmai László szerint fennáll a veszély, hogy Csongrád megye és az egész dél-alföldi régió Budapest irányába történő közlekedése hosszú időre ellehetetlenül.

"Aggodalommal tölt el bennünket, hogy az M0-ás gyorsforgalmi út építési szakaszainak rossz ütemezése miatt még teljesen hiányzik az M0 déli szektorának az 51-es főút és az M5-ös autópálya közötti szakasza, ezért 2008 nyarától az M0-ás út forgalmát az M5-ös autópálya 17-es és 21-es kilométer közötti szelvényére fogják terelni" - írja felterjesztésében Magyar Anna közgyűlési elnök.

Amennyiben az M0-s új szakaszának várható 60-70 ezres napi forgalmat rávezetik a szintén több tízezres átlagos napi forgalmat áteresztő, kétszer-két sávos M5-ös autópálya érintett részére, akkor nem nehéz megjósolni, hogy a mintegy 4 km-es M5-ös szakasz teljesen átjárhatatlanná fog válni. "Az M5-ös autópálya terheltségének többszörös növekedése nemcsak az autópálya forgalomáteresztő képességének drasztikus romlásához, állandó forgalmi dugók kialakulásához vezet, hanem jelentős útminőség romlással, környezeti károkkal és nem utolsó sorban a balesetveszély nagymértékű fokozódásával is számolni kell" – figyelmeztet a Kákosy Csaba közlekedési és gazdasági miniszterhez írott levelében a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke.

A probléma időszakos áthidalása érdekében az M5-ös autópálya érintett szakaszának kétszer három sávra szélesítését javasolja a közgyűlés - mindemellett szorgalmazzák az M0-ás gyorsforgalmi út déli szektorának mielőbbi kiépítését.

Noha a felterjesztés Kákosy Csabának szól, de a koalíciós válság miatt a jelenlegi tárcavezető minden bizonnyal április végén távozik a kabinetből, így a Csongrád Megyei Közgyűlés megkeresésére 30 napon belül a ma még ismeretlen személyű, jövendőbeli közlekedési miniszternek kell válaszolnia.

Olvasóink írták

  • 2. csanyiv 2008. április 18. 19:35
    „Nem hiszem, hogy ezen egy pillanatig is elgondolkodtak volna. Nyilván "egyszerű" lenne megszervezni is, hogy a keleti szektor és a Megyeri híd átadása és a déli szektor kétszer három sávra bővítése között még egy ilyen beruházást is elkezdjenek - főleg, hogy az új (51-M5 közötti) szakasz elkészülte után ennek egy jó darabig nem is lenne értelme. Persze a fennálló veszély ellen tíz éve is lehetett volna tenni...”
  • 1. NTK 2008. április 17. 21:03
    „Azt ugyan hogyan akarják azt a kiszélesítést megoldani? Arra is van valami ötlet? Talán csak nem a leállósáv haladósávvá történő átalakításával? Akkor, még hacsak ideiglenesen is, ugyanolyan lesz mint az M0-ás, csak három sávos kivitelben. Mellesleg meg nagyon veszélyes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két szerb határsértőt fogtak a bevetésiek Röszkén

Röszke - Embercsempész segítségével jutott el a szerb-magyar határig két szerb állampolgár csütörtök… Tovább olvasom