Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Az MSZP új kiegyezést sürget programjában

Új társadalmi kiegyezést sürget az MSZP a választási programjában, amelyről szombaton szavaz a párt legfelső döntéshozó testülete, a kongresszus. A társadalmi kiegyezést nem először szorgalmazzák a szocialisták, Medgyessy Péter miniszterelnök is ígéretet tett rá 2002-ben. Az MSZP "csodatévő ígértetek" helyett őszinte beszéddel, reális számvetéssel készül a választásokra.
Lamperth Mónika, az MSZP elnökhelyettese szerdán az MTI-nek nyilatkozva a választási programról szólva elmondta: azért sürgetik a társadalmi kiegyezést, mert nem tesz jót a társadalomnak, hogy ekkora szakadékok választanak el benne egyes rétegeket.

Arra a kérdésre, hogy a szeptember elején vitára bocsátott dokumentum mennyire változott meg, a politikus azt mondta: a politikai stratégia fő irányát tekintve nem változott sokat, annak tartalmához azonban nagyon sokat hozzátett a november végi választmányi ülés.

Hozzátette: a választmány javaslatára változott meg a cím a Haladás és Biztonságról az Új kiegyezésre.

Lamperth Mónika közölte: a területi szövetségek, platformok és tagozatok javaslatára a vidékfejlesztés témakörével is gazdagodott a program.

Elmondta, hogy a dokumentum célkitűzéseket, értékalapú deklarációkat tartalmaz, s ezeken alapszanak majd a konkrét választási ígéretek.

Kitért arra, hogy szombaton reggel, a kongresszus előtt még összeül a párt dokumentumszerkesztő bizottsága és tárgyal a javaslatról, amely még a kongresszusi ülésen is változhat.

A társadalmi kiegyezést egyébként nem először szorgalmazzák a szocialisták, Medgyessy Péter miniszterelnök is ígéretet tett rá 2002-ben.

A volt szocialista kormányfő 2002 júniusában az MSZP kongresszusán beszélt arról, hogy a szocialisták jövendő kormánya a hazáért tenni akaró, nemzeti közép kormánya lesz. Olyan modern szociáldemokrata kormány, amely törekszik a megbékélésre, egy új nemzeti kiegyezés megvalósítására - fűzte hozzá.

Az MTI birtokába került, a kongresszus által még jóváhagyandó dokumentum szerint az MSZP a demokrácia pártja, új kiegyezést, összefogást és együttműködést akar a folyamatos háború helyett. "Azt valljuk, hogy az országban mindenkire szükség van, pártállásra, származásra, vallásra, jövedelmi helyzetre való tekintet nélkül. Ragaszkodunk a demokrácia és a köztársaság értékeihez, amelyek ma védelemre szorulnak. Ennek érdekében erélyesebb fellépést, aktívabb és bátrabb összefogást kezdeményezünk" - áll a javaslatban.

A dokumentum szerint az MSZP kész együttműködni minden demokratikus párttal, de az antidemokratikus szélsőjobboldallal semmilyen együttműködést nem vállal.

Az MSZP rögzíti, hogy a programot a válságból való kitörést követő évekre készíti, és az a változások programja. A szocialisták úgy vélik, a bizalmat nem "csodatévő ígéretekkel" lehet újrateremteni, hanem felelős, őszinte beszéddel, reális számvetéssel, a legfontosabb nemzeti ügyekben pedig új kiegyezéssel.

Amit akarnak, az nem rendszerváltás; a rendszer marad, de működési módjának változnia kell négy területen: az állami szerepvállalás, a gazdaság szerkezete, a társadalom átjárhatósága, az erőfölénnyel szembeni védelem és garanciák rendszerének területén.

A kongresszus elé kerülő javaslatban azt írják a szocialisták, hogy 2010-ben azért kérnek bizalmat, hogy újra erősödjön a biztonság, senki ne korlátozhassa a demokráciát, és ne fordíthassa vissza a haladást.

A dokumentumban úgy értékelik, hogy Magyarország az elmúlt nyolc évben előrehaladt, fejlettebb és szabadabb lett. Aki eltagadja az eredményeket, nem a kormány, nem a pártok, hanem az ország teljesítményét tagadja meg - olvasható a választási programban.

A javaslat az MSZP-t többek között nemzeti pártnak írja le, amelynek van joga, oka és elszántsága a nemzet kisajátítása ellen fellépni.

A konkrét javaslatok között szerepel a garanciák kiépítése a fogyasztók és a beszállító kisvállalkozók védelmében a multinacionális óriásszervezetekkel szemben - egyebek mellett az energiaszolgáltatások, az élelmiszerbiztonság, a banki eljárások és a versenyszabályozás területén.

A gazdaságban új hajtóerőkre van szükség, olyanokra, amelyek az emberi tőkét fejlesztik - áll a dokumentumban. A magyar gazdaság csak akkor fejlődhet, ha a munkahelyteremtés érdekében kettős súlypontja lesz: egyfelől a legmodernebb iparágak központjává kell tenni az országot, másfelől a képzetleneknek, szegényeknek új eszközökkel is munkahelyeket kell biztosítani.

A programban az olvasható, hogy a vidék munkahelymegtartó képességének növelésére vidékfejlesztési programra van szükség, illetve zöldebb gazdaságpolitikára, azaz "Zöld New Dealre".

A javaslat a szociálpolitika területén olyan szabályokat szorgalmaz, amelyek nem zárnak be a segélyen élés, a szegénység körforgásába. Leszögezik: a cigány lakosság integrációja nélkül nem haladhat tovább Magyarország.

Olvasóink írták

 • 4. KolompárRómeó 2009. december 09. 20:42
  „"A gazdaságban új hajtóerőkre van szükség, olyanokra, amelyek az emberi tőkét fejlesztik - áll a dokumentumban. A magyar gazdaság csak akkor fejlődhet, ha a munkahelyteremtés érdekében kettős súlypontja lesz: egyfelől a legmodernebb iparágak központjává kell tenni az országot, másfelől a képzetleneknek, szegényeknek új eszközökkel is munkahelyeket kell biztosítani."

  Ezt a bullshitet meg innen szedték:

  http://www.vancso.hu/bullshit/”
 • 3. KolompárRómeó 2009. december 09. 20:39
  „Szánalmas. A maszop, mindenek előtt "háj ájem" lumpenmónika meg végképp ne sürgessen semmit. Menjen el kapálni, elvégre amúgy is mindenhez ért, mert drasztikus tibivel együtt ők a dzsolidzsókerek, a polihisztorok és a nonpluszultrák.”
 • 2. dodó 2009. december 09. 20:08
  „"Éljen és erősödjön az örök és megbonthatatlan (szo)cionista - cigány barátság!" /az emeszpé választási jelszavaiból/”
 • 1. madártej 2009. december 09. 17:23
  „Egyezzen ki velük a dr Kotász...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem veszi át a város a Boldogasszony sugárutat

Hiányosságok miatt a szegedi önkormányzat nem járul hozzá, hogy elkezdjék a Boldogasszony sugárúti villamosvonal műszaki átadását. Tovább olvasom