Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Az MTA főtitkárát kérdeztük

Szeged - Ezúttal az intézményrendszerét átalakító, a SZAB közgyűlését köszöntő Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára összegez.
– Átalakították az évtizedek óta mozdulatlan MTA intézményrendszerét, megszüntették – többek között – a vidéki akadémiai bizottságok önállóságát is. Lett hozadéka az „ésszerűsítésnek"?
– Nemcsak nagy tudósok találkahelye, hanem kutatói hálózatával a tudásipar része is az MTA. Ám csakis önmagáért nem remélhet támogatást a tudósok szervezete. Felépítésében, szervezettségében is meg kell mutatnia, hogy igazodik a kor kihívásaihoz. E szükségszerűséget felismerte az immár három kormánnyal is együttműködő vezetőség, a közgyűlés 83 százaléka pedig szavazatával is támogatta, hogy a korábbi 46 intézményünket 15 egységgé gyúrjuk, és ezeket ötösével egy-egy központból irányítsuk. A következmény meggyőző: 20 százalékkal nőtt az MTA költségvetési támogatása.

Németh Tamás
Németh Tamás
– A többletpénzből tervezett fejlesztésekből jut vidékre is?

– 2 milliárd forintot költhetünk idén az infrastruktúránk fejlesztésére. A pályázatokat most bíráljuk el, de elárulhatom: várhatóan Szegedre is jut ebből a pénzből. A kutatómunka minőségének megőrzése érdekében használjuk fel a 20 százalékos többlettámogatás maradékát is, amikor az Országos Kutatási Alapprogramok, az úgynevezett OTKA bővítésére költjük. Vagy éppen a fiatal kutatóknak professzori fizetést nyújtó, ezért vonzó Lendület programra, amelyet folyamatosan tágítunk, hogy minél többen pályázhassanak. Szép számmal érdeklődnek Szegedről is. Hasonlóképpen részesedik az itteni két fő kutatóbázis – a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont – az akadémiai kutatócsoportoknak nyújtott támogatásból, amiről – a Lendülethez hasonlóképpen – az MTA májusi közgyűlé-
sét követően születik döntés. Mindez igazolja: a központosítással kapcsolatos félelmek nem igazolódtak.

– A központból nézve melyek az erősségei az MTA Szegedi Akadémiai Bizottságnak és az ide tartozó kutatóhelyeknek?
– Abban erős a SZAB, amiben a környezete: elsősorban az élettudományokhoz kötődő kutatásokban. Ugyanakkor fontos jellegzetesség, hogy Szeged és a térség magáénak érzi és támogatja az itteni tudományos munkát, a SZAB pedig a vajdasági és a Temes megyei kutatókat is vonzáskörében tartja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

70 év után esküdtek újra

Kegyelmi lakodalmát ünnepelte tegnap Farkas Szilveszter és felesége az újszegedi Erzsébet-templomban. 70 éve mondták ki egymásnak a boldogító igent. Tovább olvasom