Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Az oktatás hasznosabb, mint a gumibot

Franciaországtól Szlovákiáig számos európai országban bünteti törvény a holokauszt tagadását.
E nézetek a szankcionáló országokban a legnépszerűbbek – mondja Karsai László történész, aki nem ért egyet a szólásszabadság-korlátozással. A politikusok egymásra mutogatnak – közben disznólábak kerülnek a holokauszt-emlékmű cipőibe.

„A harmadik birodalom visszavág", „Le a holokausztdogmával!" – ilyen és hasonló feliratokkal vonultak fel április 18-án a budai Várban szélsőjobboldali tüntetők. Szónokaik zsidóellenes szavakat skandáltak, és kijelentették: a holokauszt nem történt meg. A demonstráció után Hiller István kulturális miniszter kezdeményezte: Magyarországon is hozzanak törvényt a holokauszttagadás szankcionálására. Később ezt Bajnai Gordon miniszterelnök is szorgalmazta – június végén azonban az Országgyűlés nem szavazta meg a holokauszt tagadásával kapcsolatos alkotmánymódosítást. A szocialista képviselők által benyújtott, kétharmados többséget igénylő előterjesztésre 189-en szavaztak igennel, 165-en nemmel, 5-en tartózkodtak.

Harsányi László, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: hazánk nemzetközi jogot sért azzal, hogy ezt eddig elmulasztotta. Számos európai országban – Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Franciaországban, Izraelben, Lengyelországban, Litvániában, Németországban, Olaszországban, Romániában, Svájcban és Szlovákiában – bűncselekménynek számít a holokauszt tagadása. Kell-e, hogy nálunk is az legyen?
– Hogy Voltaire-t idézzem: egyetlen szavaddal sem értek egyet, de mindent megteszek azért, hogy nézeteidet szabadon terjeszthesd. Az alapkérdés: lehet-e korlátozni a szólásszabadságot? Szabad-e a jog eszközeivel küzdeni a holokauszt tagadása ellen? Ebben egyáltalán nem vagyok biztos – fogalmaz Karsai László történész, aki több mint 30 éve foglalkozik az antiszemitizmus, rasszizmus megnyilvánulási formáival.

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) szerint a rendezvényen elhangzott beszédek elítélendők, ugyanakkor önmagában a holokauszttagadás nem büntethető és nem is büntetendő beszéd. A közhatalmat gyakorlók és a közjogi méltóságok feladata, hogy tegyék nyilvánvalóvá, a holokauszt tagadása elfogadhatatlan.
– E nézetek pontosan azokban az országokban a legnépszerűbbek, amelyekben törvény üldözi őket. Nem új szabályozásra vagy alkotmánymódosításra van szükség, hanem a jelenleg hatályos törvények, rendeletek betűjének, szellemének megfelelő ítélkezésre – vallja Karsai László. Szerinte az oktatás, a propaganda eszközeivel kellene küzdeni e nézetek ellen, nem pedig gumibottal.
– Érdemibb módon kellene tanítani a középiskolákban a 20. század történetét, és ugyanezt megkövetelni a pedagógusképző felsőoktatási intézményektől. Hiányzik az állami akarat a mélyebb feltárásra: csak a Szegedi Tudományegyetemen tanítjuk a holokausztot, az ELTE-n, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett nincs olyan tanár, aki például egy ilyen jellegű szakdolgozatot el merne vállalni. A történész kiemeli: a washingtoni holokauszt emlékmúzeumnak 1993 óta 28 millió látogatója volt, döntő részük iskolás. A rendőrtisztek, katonák képzésének is része. Hazánkban csak 3 éve működik egy picike múzeum a Páva utcában.

Mit lehet tenni rövid távon? – A politikai elit szerepe és felelőssége a legfőbb. A mérsékelt jobboldal és a baloldal egyszerre leszögezné: nem tűrnek a körükben antiszemitát, a rendezők a gyűlésekről eltávolítják ezeket. Egyértelműen ki kell állni e gondolatok terjesztői ellen.

Disznólábak a cipőkben

Karsai László többször felhívta a figyelmet: a zsidó szó nem szerepel a Cipők a Duna-parton budapesti holokauszt-emlékmű melletti emléktáblán. – 2005 óta többször javasoltuk a szöveg megváltoztatását, de nem tudtuk megértetni a baloldali-liberális városvezetéssel. Ez nem más, mint görcs, szemérmesség, ostobaság – mondja. Can Togay és Pauer Gyula művébe disznólábakat tettek ismeretlenek június közepén. A rendőrség közösség elleni izgatás gyanújával indított nyomozást.

Olvasóink írták

 • 6. flexsnake 2009. július 11. 21:12
  „5. mi sem, és valahogy még mindig ,,mi" vagyunk többségben ;)”
 • 5. bespin 2009. július 11. 19:22
  „A mai napi cikket is megkaptuk, köszönjük és nem felejtünk! (Ez már tényleg röhej.)”
 • 4. Mathiasking 2009. július 11. 19:17
  „T. Szerkesztő!

  Miért nem írja senki sem, hogy amit a szerbek végeztek Boszniában az bizony holokauszt volt! Talán ezt a kifejezést csak a II. világháborús zsidó néppel kapcsolatosan tett cselekedetekre lehet használni? Kérem megtisztelő válaszát!

  Miért moderálta?”
 • 3. flexsnake 2009. július 11. 19:12
  „a taszt is tudjuk hogy kik. AZ egyik feje a sárkánynak. Sutty, lehullik.”
 • 2. Mathiasking 2009. július 11. 18:30
  „<moderálva>”
 • 1. abrakapokusz 2009. július 11. 18:02
  „A népirtások tagadása szerintem sem büntetőjogi kategória.
  Szellemi fogyatékosság.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már eltűnt a falak mögül a kendergyár

Szeged - A nagykörútról csak annyit látni: valami elkezdődött, bontják a volt kendergyár… Tovább olvasom