Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Az oktatóorvos nem orvos?

Csongrád megye - Hiába közalkalmazottak, az oktatóorvosok mégsem részesülnének az augusztusra ígért béremelésből, a törvénytervezet jelenlegi megfogalmazása ugyanis erre nem ad lehetőséget. A tanársegédek, adjunktusok, docensek és professzorok ugyanúgy gyógyítanak, mint többi kollégájuk, azonban oktatói munkakörben alkalmazzák őket. Magasabb fizetés viszont csak az orvosi munkakört betöltőknek jár.
Bár egységes orvosi béremelésről beszélnek augusztus elsejétől, a törvénytervezet alapján közel sem nőne meg minden érintett fizetése. Mint azt korábban megírtuk, azon közalkalmazott vagy állami tulajdonú gazdasági társaságban alkalmazott orvosoknak, akik jelenleg bruttó 350 ezer forintnál kevesebbet keresnek, bruttó 65 ezer 823 forinttal lesz több a fizetésük. A 350 ezer forintos határ felett 10 ezer forintos sávonként ötezer forinttal csökkenő mértékű lesz a béremelés. Az illetményrendezés – ugyan kisebb mértékben, de érinti az egyéb diplomásokat és a szakdolgozókat is.

Az egészségügy azonban speciális terület: nem azonos a jogviszonya minden orvosnak. A tanársegédek, adjunktusok, docensek és professzorok ugyanis egyetemi oktatói munkakörben, ennek megfelelően pedig oktatói bértáblán vannak. Ezt azonban nem módosítaná az új törvény, hiszen „orvos" munkakörről beszél. Vagyis: azok az orvosok, akik a gyógyító munka mellett oktatnak is, a jelenlegi állás szerint egy fillér béremelésre sem számíthatnak.


– Ezek az orvosok a legaktívabbak. Tapasztaltak, általában ők a gyakorlatvezetők és az ügyeletvezetők, és a legtöbb műtétet ők végzik – sorolta Pető Zoltán, aki a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének egyetemi docenseként szintén érintett az ügyben. Mint elmondta, amellett, hogy oktatnak, ugyanannyit ügyelnek és dolgoznak az ágyak mellett, mint más orvosok, viszont például pótlékot sem kapnak. Így fordulhat elő, hogy egy tanársegéd akár kevesebbet is keres, mint egy szakorvos.

– Az év eleji chipsadós bérkiegészítésből ugyanígy kimaradtunk, hiszen az is a közalkalmazotti bértáblához volt kötve. Most ismét kihagynának bennünket, miközben jóval több feladatot vállalunk fel, mint mások – sérelmezte a két diplomával, két szakvizsgával és PhD-fokozattal is rendelkező szakember.

Az oktatói bértábla nem korhoz, hanem képzettséghez van kötve, vagyis nem növekszik automatikusan a bérezés. Az orvosok egyébként már a rendszer felépítéséből adódóan is hátrányos helyzetben vannak, hiszen oktatói státuszban ugyanannyit keresnek, mint más karokon azok, akik „csupán" kutatnak és tanítanak. Ők viszont emellett a gyógyító munkában is nap mint nap helytállnak.

– A Szegedi Tudományegyetemen nagyságrendileg 400 embert érint ez a probléma – tudtuk meg Kovács Ivántól, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ stratégiai igazgatójától. Mint elmondta: a klinikai központ jelezte az orvoskarnak, hogy a törvénytervezetben feltüntetett béremelés szövegszerűen nem fedi le az egyetemi oktatói munkakörben foglalkoztatottakat. – Ezt az észrevételt Vécsei László dékán megküldte az államtitkárságnak. Mindennek a célja az, hogy a betegellátást végző oktatók esetében is egyértelmű legyen: a központi béremelésben ugyanúgy részesülnek, mint a nem oktatók. Az intézmény természetesen minden elvárható intézkedést megtesz – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 19. r104 2012. április 02. 16:40
  „Sajnos itt is az "oszd meg és uralkodj" rendszer működik. Szembeállítani az embereket, és ennyi....”
 • 18. DobóI 2012. április 01. 05:20
  „16. Hammada_Fleet 2012.03.31. 20:49

  Totál tévképzettben élsz. A Gyurcsány féle reform, deform volt! Azon a cinikus szemléleten alakult, amit az igazság szolgáltatásban is alkalmaztak: ha nem loptál eleget, akkor magadra vess! A tb befizetéseidért csak egy ecetes borogatást, kaptál volna. A szocik tiz évig csak loptak a fizetésekből, saját zsebüket tömték, eszük ágába sem jutott volna emelni az értelmiségi és orvosbéreket: Kialakították helyette az egy Győzike 100 orvost ér egyenletet.”
 • 17. Agáta 2012. április 01. 00:15
  „Ez éppen olyan, mint a rokkant nyugdíjasok átminősítése. Rokkantsági ellátás lett a neve és a havi járandóságon kívül semmi olyan kedvezmény nem jár vele, ami a nyugdíjasokat pedig megilleti (a megrokkanás miatt az ilyen embereknek egyébként is kevesebb a juttatása, mint az öregségi nyugdíjasoknak, ugyanakkor valószínűleg már régóta több a fennálló betegséggel kapcsolatos kiadásuk...).”
 • 16. Hammada_Fleet 2012. március 31. 20:49
  „Az orvosoknak meg kell barátkozniuk a gondolattal, hogy sokkal határozottabb érdekvédelmi és politikai fellépéssel lehet csak eredményeket kiverni ebből a bagázsból. Vigasztalja őket az a tudat, hogy ha konstruktívan állnak hozzá a Gyurcsány-féle egészségügyi reformokhoz, akkor most lehet, hogy van egy sokkal jobban működő egészségügyünk, lényegesen magasabb orvosi bérekkel (jó, esetleg hálapénz nélkül).
  Egyébként most, hogy a SOTE elrúgta a pöttyöst, lehet, hogy álom bácsi kicsit szorít az orvosi egyetemek büdzséjén... úgyhogy fel a fejjel, szükség lesz az optimizmusra.”
 • 15. balihoho 2012. március 31. 18:27
  „A páromat is tanársegéd műtötte többször is, le a kalappal előtte, mert nagyon szép eredménnyel. tehát ők is orvosok, és mint általában nagyobb tudásúak, oktatnak is, elsősorban az orvostan hallgatókat. Mégsem kapnak béremelést? Valahogy ezt nevezhetjük hátrányos megkülönböztetésnek is.”
 • 14. adamantium 2012. március 31. 16:13
  „6. lajosbácsi 2012.03.31. 10:36
  nem tudom, hogy felfogtad-e de ezek a fizetések amik a cikkben elhangzanak az oktatásért járnak. senki nem kap semmilyen órabért aki a magyar tagozaton tanít, hanem fizetést. a német és az angol tagozaton oktatók kapnak órabért az oktatásért, de ha gondolod te is megtanulhatsz olyan szinten németül, elvégzed az orvosit, bekerülsz a klinikára és már meg is gazdagodtál a mesés órabérből
  9. Qllancs 2012.03.31. 11:29
  azért a kezdő orvos messzemenőleg többet végez ennél, viszi az ambulanciát, az osztályt, zárókat ír, adminisztrál, műtétekben asszisztál stb. a vércukormérőt az a családtag sem tudta leolvasni aki az említett elhalálozott cukorbeteggel 30 évet együtt élt, tehát nem olyan tiszta ez a történet.”
 • 13. donquijote19 2012. március 31. 12:30
  „Tegyük még hozzá, hogy a "frontvonalban" dolgozó alapellátó háziorvosok, gyermekorvosok, fogorvosok és munkatársaik sem kapnak egy megveszekedett vasat sem. Pedig nagy volt a duma, hogy az alapellátást majd kiemelten támogatják. Úgy látszik, hogy csak a felmondólevelekből értenek.”
 • 12. hahaha62 2012. március 31. 12:30
  „11.Bandi78 2012.03.31. 11:59

  én is - nagyon-plágiumpálos ország????hát----mert még néhány orvos kollégát várunk---jönnek ők is---és egyébként is sokszor jobb, a DM,mint a legolvasottabb viccoldalak---amik még abban az országban történnek---valóban mosolyognivalók.”
 • 11. Bandi78 2012. március 31. 11:59
  „4. hahaha62 2012.03.31. 10:02
  Én annak örülök, hogy te már nem vagy ebben az országban.
  Ha ennyire nem tetszik az ország, akkor miért olvasod a Délmagyart?”
 • 10. bambinaXX 2012. március 31. 11:39
  „4! racionalitás!?
  8. sajnos így van..”
 • 9. Qllancs 2012. március 31. 11:29
  „ezek a felsorolt orvosok : prof. adjunktus stb . tényleg gyógyítanak + hálapénzért !!! nekik már van tekintélyük, magánpraxisuk. ott is dől a léééé.
  mert míg egy kezdő orvos nem gyógyít --mert csak gyakornok, se nem műt, csak esetleg vérnyomást mér, szivet hallgat --de egy injekciót sem tud beadni , v cukrot mérni --volt példa rá --a beteg meghalt ---ugye ők nem kapnak még hálapénzt. Majd 10-15 év gyakorlat után.
  NEM csak ők keresnek pofátlanul keveset ! pl. a tanárok, bolti eladók, 2 kezi fizikai dolgozók is !!!”
 • 8. achilleus 2012. március 31. 11:02
  „6. lajosbácsi 2012.03.31. 10:36
  Feltételezem, amiről Te beszélsz, az az idegennyelvű oktatásra vonatkozhat, nem pedig a normál órákra. Tessék megpróbálni! (Egy ügyvéd, vagy közjegyző ennyiért nem ír alá, egy 3 perc alatt összeüthető (magyar nyelvű) formanyomtatványt, de lassan a vízvezeték-szerelő sem megy ki ennyiért, hogy elvégezzen egy félórás munkát.)”
 • 7. Qllancs 2012. március 31. 11:01
  „Na kedves rezidensek ! Nem kaptok ti semmit !Kár volt bezúzni tegnap a felmondó leveleket !!!
  nem jut oda pénz nemhogy augusztusban--de semmikor !Ez csak üres duma volt !
  De a pénztelenség ellenére : 60 milliádt ft jut a foci támogatására, stadion építésre-felújjításra !! JAAA és még megemelték saját maguknak a lakhatási támogatást --145 ezer ft helyett: 185 ezerre !!!!”
 • 6. lajosbácsi 2012. március 31. 10:36
  „ööööööö..... és azok az orvosok, akik az "orvoskodás" mellett 8-10 ezer forintos órabérben oktatnak az egyetemen?”
 • 5. achilleus 2012. március 31. 10:35
  „Teljesen jogos, hogy az oktató-kutató orvosok is megkapják a beígért béremelést, mint ahogyan az is, hogy az egyéb felsőoktatási beosztást betöltők is. Megjegyzem egy docensi-egyetemi tanári szinten álló, tudományosan jó hírű kutató fizetését tekintve éppúgy alulértékelt, mint egy gyógyító orvos, ezért sokan el is mennek, bár a távozásuk keltette hiányérzet nem olyan nyilvánvaló, mint a tömeges orvos-, ápoló-, vagy egyéb közvetlenül a betegekkel érintkezők elvándorlása. Valójában viszont hosszabb távon az ország ezzel is sokat veszít, ezt felismerve jönnek az olyan húzások, hogy mint a visszacsábítandók számára kiírt álláshelyek, kutatási lehetőségek, kiemelt bérezések, amik sokszor feszültséget (bérfeszültséget) keltenek a hallgatói létszámmal, oktatási kötelezettségekkel agyonterhelt (de meg nem fizetett) itthon maradtak között. És ha már itt tartunk, az orvosoktatók tevékenysége komoly bevételi forrást jelent az intézménynek, legalább ezt méltányolhatnák, ha már a többletmunka értékelése elsikkad.”
 • 4. hahaha62 2012. március 31. 10:02
  „Nem kéne itt semmit tenni -ek kell hagyni ezt a vicc-alias röhejországot....mit sajnálnak rajta...nem érdemeli mega normális emberkéket....adót meg fizessen hunniának aki akar---kint olcsóbb az élet és 8-10-szeres fizu...........PÁPÁPÁPÁ....ÉS CSAK RÖHÖGNI RAJTA!!!egy plágimpálos országtól....meg...urcsányos országtól mit lehet várni??????
  EURÓPA SZÉGYENE EZ AZ ORSZÁGSZERŰ VALAMI!!!”
 • 3. traktordj26@gmail.com 2012. március 31. 08:48
  „Orvosok emelés -> oktató orvosok: nekünk miért nem? ebből aztán -> Pedagógus: akkor már nekünk is! és így tovább és így tovább. Hozzáteszem teljes mértékben támogatom a béremelést, csak úgy gondolom, hogy minden más szféra is megérdemelné... A prioritáson lehet vitatkozni, de valamilyen formában minden szakma a társadalom érdekeit szolgálja, és az, hogy csak egyet kiemelnek, társadalmi ellentétekhez vezet.”
 • 2. Show 2012. március 31. 08:16
  „Nem vagyok orvos, és így drukkolok Nekik, hogy belekerüljenek ebbe a fizetésemelésbe. Megérdemelnék! Megfelelő fizetéssel is el kellene ismerni a tanulást, a tudást.”
 • 1. TUTI 2012. március 31. 07:18
  „Emelkjék meg az ő bérüket is! Azután nagyon jogosan következhetnek
  a nem orvosi karon dolgozó oktatók is! : ) HIszen az ő munkájuk nélkül pl
  nem lenne gyógyszer, képalkotó eljárások, vagy mit enni adni a betegeknek....stb.
  SZOVAL csak igy tovább! :)
  HAJRA MAGYAROK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béremelésért tüntettek az EDF Démász dolgozói a Klauzál téren

A demonstráción mintegy százötven-kétszázan vettek részt, a tüntetők szakszervezeti zászlókat lobogtattak. Tovább olvasom