Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 04. péntek - Rozália

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Az oktatóorvos nem orvos?

Az oktatóorvos nem orvos?

Csongrád megye - Hiába közalkalmazottak, az oktatóorvosok mégsem részesülnének az augusztusra ígért béremelésből, a törvénytervezet jelenlegi megfogalmazása ugyanis erre nem ad lehetőséget. A tanársegédek, adjunktusok, docensek és professzorok ugyanúgy gyógyítanak, mint többi kollégájuk, azonban oktatói munkakörben alkalmazzák őket. Magasabb fizetés viszont csak az orvosi munkakört betöltőknek jár.

Timár Kriszta - 2012.03.31. 06:07
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Bár egységes orvosi béremelésről beszélnek augusztus elsejétől, a törvénytervezet alapján közel sem nőne meg minden érintett fizetése. Mint azt korábban megírtuk, azon közalkalmazott vagy állami tulajdonú gazdasági társaságban alkalmazott orvosoknak, akik jelenleg bruttó 350 ezer forintnál kevesebbet keresnek, bruttó 65 ezer 823 forinttal lesz több a fizetésük. A 350 ezer forintos határ felett 10 ezer forintos sávonként ötezer forinttal csökkenő mértékű lesz a béremelés. Az illetményrendezés – ugyan kisebb mértékben, de érinti az egyéb diplomásokat és a szakdolgozókat is.

Az egészségügy azonban speciális terület: nem azonos a jogviszonya minden orvosnak. A tanársegédek, adjunktusok, docensek és professzorok ugyanis egyetemi oktatói munkakörben, ennek megfelelően pedig oktatói bértáblán vannak. Ezt azonban nem módosítaná az új törvény, hiszen „orvos" munkakörről beszél. Vagyis: azok az orvosok, akik a gyógyító munka mellett oktatnak is, a jelenlegi állás szerint egy fillér béremelésre sem számíthatnak.


– Ezek az orvosok a legaktívabbak. Tapasztaltak, általában ők a gyakorlatvezetők és az ügyeletvezetők, és a legtöbb műtétet ők végzik – sorolta Pető Zoltán, aki a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének egyetemi docenseként szintén érintett az ügyben. Mint elmondta, amellett, hogy oktatnak, ugyanannyit ügyelnek és dolgoznak az ágyak mellett, mint más orvosok, viszont például pótlékot sem kapnak. Így fordulhat elő, hogy egy tanársegéd akár kevesebbet is keres, mint egy szakorvos.

– Az év eleji chipsadós bérkiegészítésből ugyanígy kimaradtunk, hiszen az is a közalkalmazotti bértáblához volt kötve. Most ismét kihagynának bennünket, miközben jóval több feladatot vállalunk fel, mint mások – sérelmezte a két diplomával, két szakvizsgával és PhD-fokozattal is rendelkező szakember.

Az oktatói bértábla nem korhoz, hanem képzettséghez van kötve, vagyis nem növekszik automatikusan a bérezés. Az orvosok egyébként már a rendszer felépítéséből adódóan is hátrányos helyzetben vannak, hiszen oktatói státuszban ugyanannyit keresnek, mint más karokon azok, akik „csupán" kutatnak és tanítanak. Ők viszont emellett a gyógyító munkában is nap mint nap helytállnak.

– A Szegedi Tudományegyetemen nagyságrendileg 400 embert érint ez a probléma – tudtuk meg Kovács Ivántól, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ stratégiai igazgatójától. Mint elmondta: a klinikai központ jelezte az orvoskarnak, hogy a törvénytervezetben feltüntetett béremelés szövegszerűen nem fedi le az egyetemi oktatói munkakörben foglalkoztatottakat. – Ezt az észrevételt Vécsei László dékán megküldte az államtitkárságnak. Mindennek a célja az, hogy a betegellátást végző oktatók esetében is egyértelmű legyen: a központi béremelésben ugyanúgy részesülnek, mint a nem oktatók. Az intézmény természetesen minden elvárható intézkedést megtesz – tette hozzá.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12 következő >> végére >>> 19 hozzászólás
Moderálásra küldöm 19. r104 2012.04.02. 16:40

Sajnos itt is az "oszd meg és uralkodj" rendszer működik. Szembeállítani az embereket, és ennyi....

Moderálásra küldöm 18. DobóI 2012.04.01. 05:20

16. Hammada_Fleet 2012.03.31. 20:49

Totál tévképzettben élsz. A Gyurcsány féle reform, deform volt! Azon a cinikus szemléleten alakult, amit az igazság szolgáltatásban is alkalmaztak: ha nem loptál eleget, akkor magadra vess! A tb befizetéseidért csak egy ecetes borogatást, kaptál volna. A szocik tiz évig csak loptak a fizetésekből, saját zsebüket tömték, eszük ágába sem jutott volna emelni az értelmiségi és orvosbéreket: Kialakították helyette az egy Győzike 100 orvost ér egyenletet.

Moderálásra küldöm 17. Agáta 2012.04.01. 00:15

Ez éppen olyan, mint a rokkant nyugdíjasok átminősítése. Rokkantsági ellátás lett a neve és a havi járandóságon kívül semmi olyan kedvezmény nem jár vele, ami a nyugdíjasokat pedig megilleti (a megrokkanás miatt az ilyen embereknek egyébként is kevesebb a juttatása, mint az öregségi nyugdíjasoknak, ugyanakkor valószínűleg már régóta több a fennálló betegséggel kapcsolatos kiadásuk...).

Moderálásra küldöm 16. Hammada_Fleet 2012.03.31. 20:49

Az orvosoknak meg kell barátkozniuk a gondolattal, hogy sokkal határozottabb érdekvédelmi és politikai fellépéssel lehet csak eredményeket kiverni ebből a bagázsból. Vigasztalja őket az a tudat, hogy ha konstruktívan állnak hozzá a Gyurcsány-féle egészségügyi reformokhoz, akkor most lehet, hogy van egy sokkal jobban működő egészségügyünk, lényegesen magasabb orvosi bérekkel (jó, esetleg hálapénz nélkül).
Egyébként most, hogy a SOTE elrúgta a pöttyöst, lehet, hogy álom bácsi kicsit szorít az orvosi egyetemek büdzséjén... úgyhogy fel a fejjel, szükség lesz az optimizmusra.

Moderálásra küldöm 15. balihoho 2012.03.31. 18:27

A páromat is tanársegéd műtötte többször is, le a kalappal előtte, mert nagyon szép eredménnyel. tehát ők is orvosok, és mint általában nagyobb tudásúak, oktatnak is, elsősorban az orvostan hallgatókat. Mégsem kapnak béremelést? Valahogy ezt nevezhetjük hátrányos megkülönböztetésnek is.

Moderálásra küldöm 14. adamantium 2012.03.31. 16:13

6. lajosbácsi 2012.03.31. 10:36
nem tudom, hogy felfogtad-e de ezek a fizetések amik a cikkben elhangzanak az oktatásért járnak. senki nem kap semmilyen órabért aki a magyar tagozaton tanít, hanem fizetést. a német és az angol tagozaton oktatók kapnak órabért az oktatásért, de ha gondolod te is megtanulhatsz olyan szinten németül, elvégzed az orvosit, bekerülsz a klinikára és már meg is gazdagodtál a mesés órabérből
9. Qllancs 2012.03.31. 11:29
azért a kezdő orvos messzemenőleg többet végez ennél, viszi az ambulanciát, az osztályt, zárókat ír, adminisztrál, műtétekben asszisztál stb. a vércukormérőt az a családtag sem tudta leolvasni aki az említett elhalálozott cukorbeteggel 30 évet együtt élt, tehát nem olyan tiszta ez a történet.

Moderálásra küldöm 13. donquijote19 2012.03.31. 12:30

Tegyük még hozzá, hogy a "frontvonalban" dolgozó alapellátó háziorvosok, gyermekorvosok, fogorvosok és munkatársaik sem kapnak egy megveszekedett vasat sem. Pedig nagy volt a duma, hogy az alapellátást majd kiemelten támogatják. Úgy látszik, hogy csak a felmondólevelekből értenek.

Moderálásra küldöm 12. hahaha62 2012.03.31. 12:30

11.Bandi78 2012.03.31. 11:59

én is - nagyon-plágiumpálos ország????hát----mert még néhány orvos kollégát várunk---jönnek ők is---és egyébként is sokszor jobb, a DM,mint a legolvasottabb viccoldalak---amik még abban az országban történnek---valóban mosolyognivalók.

Moderálásra küldöm 11. Bandi78 2012.03.31. 11:59

4. hahaha62 2012.03.31. 10:02
Én annak örülök, hogy te már nem vagy ebben az országban.
Ha ennyire nem tetszik az ország, akkor miért olvasod a Délmagyart?

Moderálásra küldöm 10. bambinaXX 2012.03.31. 11:39

4! racionalitás!?
8. sajnos így van..


19 hozzászólás12 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...