Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Az olcsó olasz bor kiüti a hazait

Szeged - Képtelenek versenyezni a magyar bortermelők a literenként száz forintért behozott olasz borokkal, melyeket gyakran kevernek a hazai nedűvel. A megyei bortermelők és szőlőtermesztők számára mindez katasztrofális helyzetet teremthet. A szőlő felvásárlási árának zuhanása miatt a gazdák kivághatják veszteséget termelő ültetvényeiket.
Alaposan átrendezte a magyar borpiacot az a tavaszi hír, miszerint Olaszországban rekord szőlőtermés várható. Az öntözött, hektáronként 30-40 tonnát is termő ültetvényekről származó borokra a nagyon gyönge beltartalmi érték jellemző, így nem lehet azon csodálkozni, hogy hazánkba literenként száz forintért exportáltak, az itáliai nyilvántartások szerint 400 ezer hektoliternyit. A magyar statisztikákban viszont csak 217 ezer hektónyi szerepel, ezért az agrártárca, valamint a vám- és pénzügyőrség vizsgálatba kezdett, hová lett a teljes legális magyar importnak megfelelő különbözet. A bortermelők azt gyanítják – fogalmazta meg Jásdi István, a Független Magyar Bortermelők Szövetségének elnöke –, hogy az olcsó olasz nedűt a magyar feldolgozók a hazai borral keverve hozzák forgalomba. Ezért önti el a boltok polcait a palackonként 4-500 forintos nedű.

A Csongrád megyében élő termelők is megérzik mindezt. Nagy Sándor, a vásárhelyi Róna Kft. szőlészeti és borászati ágazatának vezetője azt mondta, érezhetően csökkent a háromféle fehér- és háromféle vörösboráról is ismert cég forgalma. Hozzátette: azt még nem tudják, hogy ez csak a filléres olasz importnak tudható-e be, vagy hozzájárult a nyári nagy meleg is, amikor az emberek inkább sört isznak. Somodi István, az ásotthalmi Somodi borászat tulajdonosa tíz százalékra becsülte a visszaesést, tapasztalva az olcsó borok térhódítását.

Palackozva. Már készítik az újbor helyét a Sóshalmi Bor Kft.-nél. Fotó: Tésik Attila
Palackozva. Már készítik az újbor helyét a Sóshalmi Bor Kft.-nél.
Fotó: Tésik Attila

Árnyaltabban látja a helyzetet Bodor István, a bokrosi Rubin Borház vezetője, aki szerint a bordömping többféleképpen is árt a magyar ágazatnak: – Harminc-negyven százalékkal csökkentette a szőlő hazai felvásárlási árait, amikor kiderült, rekord szőlőtermés várható Olaszországban. A bor ára ettől 20-30 százalékkal esett – mondta. – Amúgy is romlik a magyar bor helyzete az Unióban, ráadásul eddig sem tudtuk kellően érvényesíteni érdekeinket. Nem véletlen, hiszen a tagországokban évente 150-160 millió hektónyit állítanak elő, míg Magyarországon csak 2-3 milliót. Azaz nem annyira jók érdekérvényesítési pozíciónk – fejtette ki Bodor István. Hozzátette: A műanyag palackokban forgalomba hozott, olcsó borok előállítási helyeként sokszor nem egy ország neve szerepel, hanem az olvasható, hogy az az európai uniós országokból származó borok keverékét tartalmazza. A Rubin Borház vezetője úgy véli, ha nem változnak a jogszabályok, és nem szigorodik a minőség-ellenőrzés, akkor a magyar piac 70-80 százalékát hamarosan az olcsó, 9,5 százalék alkoholtartalmú borok uralják. Ez pedig nemcsak a magyar borászatnak, de a szőlőtermelőknek is katasztrófa. Az utóbbiak a veszteségek miatt kivágják ültetvényeiket, ami hat a bortermelőkre, és így akár meg is feleződhet a hazai termék aránya.

Szigorítás, csődök

Az agrártárca, valamint a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága megállapodása szerint szigorítják a jövedéki ellenőrzést – jelentette be a napokban Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára. Az ágazat válságos helyzetét jól mutatja, hogy felszámolás alatt áll a 2002-ben még Az év pincészete díjat elnyert, nagyrédei Szőlőskert Zrt., illetve megroggyant, és egy szem szőlőt sem vásárolt fel az idén a nevét Integrált Borgazdasági Zrt.-re változtató Egervin.

A műanyag palackokba külföldivel kevert magyar bor is kerülhet. Fotó: Tésik Attila
A műanyag palackokba külföldivel kevert magyar bor is kerülhet.
Fotó: Tésik Attila

Gráf: Van valami stikli velük

– Nehéz ügy az importkorlátozás, mert akkor ugyanannyival kevesebb minőségi magyar bort tudnánk exportálni – nyilatkozta lapunknak pénteken Mórahalmon Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, hozzátéve: „Magyarországon már megfékeztük a borhamisítókat, az olcsó olasz borokkal is így teszünk, amennyiben nem felelnek meg a minőségi előírásoknak. Folyamatosan vizsgáljuk ezeket a termékeket, mert úgy érezzük, van valami stikli velük".

Olvasóink írták

  • 12. a kutyafáját 2008. október 13. 22:58
    „....az iszákosnak,alkoholistának,mindegy mit vedel,csak szesz szaga legyen....”
  • 11. Lemba 2008. október 13. 20:45
    „Kedves Anonimus,
    Lezart es ismeretlen uvegen /nem muanyag palackon/ keresztul sehogyan! Amit muanyag palackban forgalmaznak az mar nem lehet bor. Az valami bisphenol A-jel atitatott sotet folyadek lehet.

    Szeretem a jo borokat.
    Munkatarsammal havonta 1-2 alkalommal munkaido utan borkostolora jarunk. Mindig mas fizet es ujabb es ujabb fajtat probalunk ki.
    Ez a munkatarsam mellesleg masodallasban borszakerto.
    Ezenkivul jobb helyen a bort kinyitjak, megszagoljuk es megkostoljuk. Ha nem tetszik, volt mar pelda ra, visszakuldtuk. Altalaban nem iszunk 50$-nal olcsobb bort. Mi a bort szeretjuk, elvezettel isszuk es nem "vedeljuk".
    Igy lehet borismerethez jutni a bor szeretet es elvezete mellett.”
  • 10. Anonimus 2008. október 13. 20:21
    „Kedves Lemba szerintem Cégéres arra gondolt hogy honnan tudjuk meg melyik a jó bor mielőtt megvesszük.Arra azért kíváncsi lennék hogyan állapítod meg a bor illatát,bukéját meg a zamatát lezárt üvegen keresztül.Mert mielőtt megvennéd nyílván nem nyitogatod fel az összes üveget hogy ezeket a fontos törvényeket kiderítsd.Más ilyen remek ötleted esetleg van még az egyszerű vásárlóknak vagy aki nem rakja le a borízlelői tanfolyamot azok mehetnek a sunyiba?”
  • 9. Lemba 2008. október 13. 19:04
    „Kedves Cegeres,
    Mibol lehet megtudni a bor jo vagy csak ihato?
    Elso torveny: az ara.
    Ha a 750 ml. palack ara 3000 forint, az a bor mar ihato.
    Ha a 750 ml. palack ara 15000 forint, az a bor mar elfogadhato minosegu.
    Masodik torveny: a bor illata.
    Harmadik torveny: a bor szine.
    Negyedik torveny: a bor bukeja.
    Otodik torveny: a bor zamata.
    Ez tudomany, borizleloi tanfolyam belekerul kb. 300 000, Forintba.
    Utolso torveny: a bort szeretni kell nem vedelni.”
  • 8. nanemaaa 2008. október 13. 14:06
    „Egyetértek. A nagyüzemi borfeldolgpozókban eddig sem a viláéghírre törtető borok készültek. Ha netán a híres borvidékek minőségi borait előállító pincészetek is elkezdik nyerészkedésből az olcsó lőrével kevergetni a sajátjukat, akkor meg is érdemlik, ha ennek híre megy a borszakmában.
    Egyébként meg, ha a Szövetség tud a pancsolásról, akkor ne aszisztáljon hozzá, hanem tegyen ellene. Kevesebbet kell sápítozni és többet tenni....”
  • 7. Garfield 2008. október 13. 12:41
    „kovalens:

    Ez meg Magyarország:

    [i]A bortermelők azt gyanítják - fogalmazta meg Jásdi István, a Független Magyar Bortermelők Szövetségének elnöke -, hogy az olcsó olasz nedűt a magyar feldolgozók a hazai borral keverve hozzák forgalomba.[/i]

    Szóval ha csak ennyire vagyunk képesek, akkor megérdemeljük a sorsunkat duplán is:
    a) MAGYAR feldolgozó keveri az olasz bort az esetleges magyarhoz;
    b) MAGYAR vásárló veszi meg a hulladék pillepalackos szart.

    Miért mutogatunk másra, ha a megoldás kulcsa nálunk van?”
  • 6. cégéres 2008. október 13. 12:11
    „Mondják: a jó bornak nem kell cégér. Most akkor ha én veszek egy üveg bort, akkor miből fogom tudni, hogy az a bor jó bor? Az ember fia nem tudhatja, hogy biztosan a drága magyar bor, vagy az olcsóbb olasz vagy spanyol bor a jobb. Ezt lehet érzelmileg megközelíteni, de a realitás fog győzni. Az meg hogy kivágják a gazdák a szőlőt, arra csak azt lehet mondani, hogy ha úgy jobban meg tudnak élni, tegyék.”
  • 5. Magyar bor volt, van, lesz 2008. október 13. 12:07
    „Nem kell félteni Villányt, Mátrát, Tokajt és a többit. Ha meg elhull a szar műbor gyártója az olcsóbb és szar olasz műbor miatt az nekem 8.

    Éljen a whisky amúgy!”
  • 4. pika 2008. október 13. 11:42
    „Cserébe el kéne árasztanunk jivrópát tablettás és műtrágyás löttyökkel. Biztos vinnék, mint a cukkert.”
  • 3. kovalens 2008. október 13. 11:29
    „Sajnos, ez az Európai Unió. Ha nem pancsolt, be kell engedni az olasz bort, kereslet pedig mindig lesz az olcsó alkoholra”
  • 2. ennyi 2008. október 13. 10:41
    „"...a magyar bor hírét mindenhova vidd oda!..."”
  • 1. manci 2008. október 13. 10:13
    „Méghogy bor!? Mérgezzük a magyart! Nem iszik eleget, ugye?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bostonból a Széchenyi térre

Szeged - Bostonból indult, Amszterdamon és Budapesten át jutott Szegedre a LogMeIn Inc.… Tovább olvasom