Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Az olcsóbb jegyek fogynak

Szeged - Bár megfordult a trend, és most az olcsóbb jegyek fogynak gyorsabban, a nyári kulturális fesztiválok szervezői nem számolnak azzal, hogy a válság jelentősen visszavetheti a tradicionális rendezvénysorozatok iránti keresletet.
A szabadtéri színházi fesztiválok bizakodva várják a nyarat, azt remélik, a gazdasági válság nem sújtja majd őket jelentős mértékben. Azért is reménykedhetnek ebben, mert az a tapasztalatuk: ha kevesebb pénzük marad az embereknek külföldi utazásra, legalább az itthoni programokat szeretnék élvezni. A szabadtérik több populáris előadást kínálnak, és többségük igyekszik ingyenes esteket is szervezni – a táblázatban ezért szerepel néhol 0 forintos jegyár is. (A Dóm téren például július 9-én tartják a szegedi szimfonikusok hagyományos ajándékkoncertjét, amelyre ingyenjegyeket nyomtatnak.)

– Úgy érzem, különösebb aggodalomra nincs okunk, hiszen a jegyértékesítés tekintetében szinte ugyanúgy állunk, mint tavaly ilyenkor. Akkor a belépők 63, most 61 százaléka talált gazdára június elejéig. Ugyanakkor a legnépszerűbb produkcióink, a Cigányszerelem, az István, a király és az Elisabeth jegyeinek már 75–80 százaléka elfogyott. A gazdasági problémákat inkább az jelezheti: míg korábban a legdrágább belépőinket kapkodták el leggyorsabban, az emberek most megfontoltabbak: ugyanannyi jegyet vesznek, de inkább az olcsóbb kategóriájúakból – mondja Bátyai Edina, az ország legnagyobb csillagtetős színháza, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója.

Körtánc. A Béjart Ballet Lausanne július 17-én és 18-án vendégszerepel a Dóm téren. Fotó: DM/DV
Körtánc. A Béjart Ballet Lausanne július 17-én és 18-án vendégszerepel a Dóm téren.
Fotó: DM/DV

A nyári teátrumok vezetői nemrégiben országos értekezletet tartottak, ahol szóba került: megnehezíti számukra a tervezést, hogy kiszámíthatatlan, mennyi támogatáshoz tudnak jutni a pályázati forrásokból. A gazdasági válság következménye, hogy egyre apad a szponzoráció, több nagy cég is kénytelen kilépni a mecénási körből vagy jelentősen csökkenti a támogatás mértékét. A pénz a produkciók költségvetéséből hiányzik.

Kevesebb a szponzor, de nem pánikolnak a szabadtéri színházak vezetői. DM-grafika
Kevesebb a szponzor, de nem pánikolnak a szabadtéri színházak vezetői.
DM-grafika

Ennek ellenére sokszínű a kínálat. A 46. évadjára készülő Gyulai Várszínházban idén is megrendezik a Shakespeare Fesztivált – magyar és külföldi színházi előadások, tánc, zene, film és kiállítás várja a közönséget. Weöres Sándor Psychéje, továbbá Pogány Judittal, Molnár Piroskával és Csomós Marival Örkény Macskajátéka is csemegének ígérkezik. A Szentendrei Nyár 40., jubileumi évadának legnagyobb szenzációja Alföldi Róbert rendezésében Bánk bán – junior címmel Katona József drámájának bemutatója a Nemzeti Színház színészeivel. A Margitszigeten az Aidára, az Evitára és a szegediek Kalózkalandjára, Esztergomban az Experidance előadására, valamint Al Di Meola és Presser Gábor koncertjére várják a publikumot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakatos Jenő egy évig kormányozta a Rotaryt

Szeged - Július 1-jén leköszön posztjáról a Rotary International magyarországi kormányzója, Lakatos Jenő, a Főszer Electric Zrt. vezérigazgatója. Tovább olvasom