Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Az onkológiai osztályon már áll a karácsonyfa

Szeged - Minden évben van olyan kisgyerek, akinek kórházban kell töltenie a karácsonyt. Többségük leukémiával vagy daganatos betegséggel küzd. Akit lehet, azért hazaengednek, akár néhány órára is.
A gyermekklinika hemato-onkológiai osztályán már feldíszítették a fenyőfát. Együtt ünnepelt az osztály, mint egy kicsit másfajta család. Az itt fekvő gyerekek többsége leukémiás, de agy, szem, csont és nyirokcsomó eredetű tumorral is kezelnek gyerekeket Csongrád, Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből.

– Szentestére megpróbáljuk az összes kicsit hazaengedni, akinek az állapota ezt lehetővé teszi. Ez attól függ, hogy alakul a fehérvérsejt- és vérlemezkeszámuk, ami a fertőzésektől védené meg őket – mondta Bartyik Katalin osztályvezető főorvos. A docens 1988 óta vezeti az osztályt, amely azóta csak egyszer volt üres karácsonykor. Ha megoldható, akár néhány órára vagy estétől reggelig otthonukban ünnepelhetnek a gyerekek. A szülők ilyenkor is a nap 24 órájában elérhetik a doktort telefonon. – Az egyik legnehezebb feladat egy hatéves, síró kisgyerekkel megértetni, hogy itt kell maradjon, amikor tudja, hogy otthon szülei és testvérei várják. De ha kint elkap egy fertőzést, az akár az életébe is kerülhet. A karácsony mindig kemény nap nálunk, de megpróbálunk idebenn is ünnepelni. Az egyik nővér hozott fát, egy szülő szaloncukrot, a kicsik pedig díszítettek. Karácsonykor pedig mesefilmmel próbáljuk elterelni a figyelmüket. Vannak önkéntes segítőink is, akik ajándékot hoznak, csokoládét és gyümölcsöt. Ennek a gyerekek ugyanúgy örülnek, mint azok, akik pár éve még játékokat kaptak – tette hozzá. Ennek az osztálynak a működését segíti a Reménysugár Alapítvány, igaz, a támogatásból inkább műszereket vásárolnak. Minden forintnak örülnek, hiszen a normatívacsökkentés ezt a részleget sem kímélte. Kaptak már anyagi segítséget jótékonysági biliárd- és teniszverseny nevezési díjából is.

A kis betegek, szüleik és a gyerekklinika munkatársai közösen állítottak karácsonyfát. Kolompár Erzsébet és kisfia (jobbról) még nem tudják, hazamehetnek-e szenteste. Fotó: Karnok Csaba
A kis betegek, szüleik és a gyerekklinika munkatársai közösen állítottak karácsonyfát. Kolompár Erzsébet és kisfia (jobbról) még nem tudják, hazamehetnek-e szenteste. Fotó: Karnok Csaba

Az onkológiai osztályon minden kórteremre egy szülő-egy gyermek jut. Az egyikben Kolompár Erzsébet él a 4 éves Norbival. – Két hónapja fekszünk bent, most az a legfontosabb, hogy a fiam meggyógyuljon. Még nem tudom, hogy a család többi tagjával tudunk-e találkozni szenteste. Ez azért is kétséges, mert a H1N1-járvány miatt látogatási tilalom van.

Ez az időszak a szülőket is megviseli, az osztályon rájuk is figyelni kell. Ebben óvónők, tanítók, szociális munkások és lelki gondozók is segítenek. Egyikük tanatológus, aki a halálra próbálja felkészíteni őket. A docens szerint a szülőkre azért kel figyelni, mert a kicsik elsősorban belőlük merítenek erőt a gyógyuláshoz. Egy kezelés általában fél-egy évig tart, ezalatt a gyerek és a szülő is közel kerül az itt dolgozók szívéhez. A teljes gyógyulásra 75 százalékos esélyük van.

Olvasóink írták

  • 3. flexsnake 2009. december 22. 16:31
    „Rossz a megközelítés. Nem azt kell nézni hogy betegek hanem azt hogy együtt vannak a szülővel a kórházban. Sok helyen ez nem megoldható. Karácsonykor meg dm jézuska is elküldhetné a lufitekergetős bohócait a kórházba ;)”
  • 2. Hmmm... 2009. december 19. 21:01
    „Egy beteg kisgyermek latvanya mindig elszomorit, az onkologian fekvo gyermekek pedig kulonosen. Feltetlenul jobbulast es boldog karacsonyt kivanok minden kicsinek akar otthon, akar a korhaz falai kozott! A bejaro szulok, baratok, dolgozok tegyek szebbe, szinesebbe ezeket a napokat amennyire csak lehet. Lehet, hogy ami elmarad, kesobb mar nem potolhatao!”
  • 1. zenga 2009. december 19. 11:34
    „Édes , kis drágák, kívánom, hogy mindannyian gyógyuljatok meg!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándékok a fa alá - helyi értékben

Szeged - Kulcstartó, hamutálca, könyv – a város címerével vagy jelképével. Ilyen emléktárgyat… Tovább olvasom