Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Az önkormányzati cégek adnak munkát a segélyből élőknek

Szeged - Az önkormányzat azt szeretné, hogy mindenki, aki képes a munkavégzésre, dolgozhasson. Ha 4 hónapig állásban van, visszakerülhet a munka világába. A megyeszékhelyen 525 álláshelyen egy év leforgása alatt 1553-an „melegedhetnek meg".
Az országgyűlés karácsony előtt módosította a szociális törvényt, amely az eddigi gyakorlat megváltoztatásával a „segély helyett munka" elvére épül. Olyan embereket aktivizálnának újra, akik eddig arra rendezkedtek be, hogy rendszeres szociális segélyből tartsák fenn magukat.

A szociális segélyből élőknek az önkormányzat munkát ajánl fel – ezt Botka László polgármester jelentette be azt követően, hogy konzultált az önkormányzati tulajdonú és városi fenntartású cégek, intézmények vezetőivel. Szegeden 2008 decemberében mintegy 1700 olyan embert tartottak nyilván, akik rendszeres szociális segítséget vettek igénybe. Közülük az önkormányzat – számba véve azokat, akik 55 évesnél fiatalabbak és egészségesek – 1553 főt tart arra alkalmasnak, hogy állásba mehessen.

Mind az 1553-nak munkát tudnak adni, a következőképpen: 525 álláshelyet hoznak létre, amely biztosítja 90 munkanapra – körülbelül 4 hónapra – az összes, ma segélyből élő és dolgozni tudó szegedi foglalkoztatását.

Teret nyerhet a segély helyett munka elve. Illusztráció: Tésik Attila
Teret nyerhet a segély helyett munka elve.
Illusztráció: Tésik Attila

Már 2008 decemberében 124 közhasznú foglalkoztatottat számoltak össze a Szeged város intézményeiben – a legtöbbet a Környezetgazdálkodási Kft.-nél és a Humán Szolgáltató Központban –, 2009-ben a számuk megnégyszereződik. A foglalkoztatottak a 4 hónap alatt nem szociális segélyt, hanem munkabért kapnak, az összeget a cég, intézmény az állami költségvetésből visszaigényelheti.

Botka szerint, aki nem él ezzel a lehetőséggel, arról kiderül, hogy nem akar dolgozni, és ezzel kizárja magát a segélyezésből. Aki 4 hónapig alkalmazásban állt, az vagy „megragad" az adott helyen, vagy megnyugodhat, hogy a jövőben is igénybe veheti a segélyt.

Diplomások is

A segélyezettek között 109 a diplomás, csaknem kétszer annyian vannak, mint azok, akiknek nincs meg a 8 általánosuk. Az álláskeresőknek különben a végzettségüknél egy fokkal alacsonyabb képesítést igénylő munkahelyet is fel lehet ajánlani, de annál „kisebbet" nem. Ha valaki alkalmas a munkavégzésre, de a lehetőséget nem fogadja el, kiesik a támogatások rendszeréből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áfából, szeszadóból nyert legtöbbet az állam 2008-ban

Szeged - Lehet bármilyen válságokkal terhes a világ és a magyar gazdaság, egy biztos bevételi forrásra minden évben számíthatunk. Tovább olvasom