Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Az operációt is kiválthatja az országban egyedülálló műszer

Szeged - Az országban egyedül a szegedi bőrgyógyászati klinika rendelkezik olyan speciális berendezéssel, amellyel a létező legpontosabban térképezhetők fel a bőrelváltozások és anyajegyek sejtes struktúrái. Az 50 millió forint értékű műszert egy kutatási pályázaton nyerte az intézmény.
Bizonyos, válogatott esetekben akár a műtétet is kiválthatja az a berendezés, amelyet másfél éve használnak a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján. A konfokális mikroszkóp a vizsgált felületről sejtszintű felbontást képes készíteni, miközben horizontális képeket készít a hámszövetről és a kötőszövet legfelső rétegeiről.

– Tulajdonképpen operáció nélküli diagnosztikára nyílik vele lehetőség, hiszen ha az eredmény megnyugtató és egyértelmű, elkerülhető a hagyományos szövettani vizsgálat, amelyhez a bőrelváltozás eltávolítására vagy az abból való mintavételre van szükség – mondta el Varga Erika egyetemi adjunktus. – Természetesen erre csak bizonyos esetekben van lehetőség, de a műtétek előtti pontosabb diagnózist is nagyban segítik az ezzel készített felvételek.

Varga Erika%_ egyetemi adjunktus a beendezéssel. Fotó:
Varga Erika egyetemi adjunktus a beendezéssel.
Fotó: Frank Yvette

A gép maximum 8-szor 8 milliméter nagyságú bőrfelületet képes lefotózni, nagy tömegű vizsgálatra tehát nem alkalmas. Anyajegyeket, gyulladásos bőrbetegségeket diagnosztizálnak vele elsősorban, de a keringési viszonyok feltérképezésére és a hámréteg eltéréseinek észlelésére is alkalmas. A vizsgálat egyáltalán nem fájdalmas: az infravörös tartományhoz közeli fókuszált fény még csak hőt sem bocsát a bőrbe, miközben sejtről sejtre lefotózza a kijelölt felületet.

Mivel a felvételek digitalizáltak, azok a világ bármely pontjára elküldhetők, akár nemzetközi konzultációt is lehet kérni a látottakról. Nem véletlen, hogy a klinika is tudományos pályázaton nyerte a gépet. Ilyen hazánkban nincs is több, világszerte azonban már több országban alkalmazzák. Az 50 millió forintos berendezéssel egyelőre hetente 4-5 beteget vizsgálnak – olyanokat, akiknél kis felületet vizsgálata is elegendő és indokolt, hogy a szokványos dermatoszkópos után nagyobb felbontásban is megnézzék az elváltozást.

Olvasóink írták

 • 10. kalkutta 2012. november 27. 21:08
  „Kösz, Lámpion.”
 • 9. piccola 2012. november 26. 23:39
  „azért nem működik napi 24 órában, mert annyi vizsgálatot nem finanszíroz ez egészségbiztosító... ilyen egyszerű”
 • 8. Lámpion 2012. november 26. 22:00
  „re: 6. kalkutta

  Menj el bőrgyógyászati szakrendelésre.
  A bőrgyógyászok legalább 95%-os biztonsággal megállapítják a hagyományosabb eszközökkel
  is, hogy milyen jellegűek az elváltozásaid.
  Ez a műszer nem azért van, hogy azokat az anyajegyeket vizsgálják vele, amelyekről egyébként is tudják,
  hogy milyen, hanem a nehezen diagnosztizálhatóak jobb megítélésére.
  Nyilván ezért nem működik "napi 24 órában".”
 • 7. tol 2012. november 26. 18:31
  „Dr. Ezésez Géza karrierje c. könyvet olvassátok el és akkor azon kívül, hogy irtó jót szórakoztok, megértitek a dolog lényegét. Ha még nem esett volna le...”
 • 6. kalkutta 2012. november 26. 17:13
  „Érdekelne a dolog. Sok anyajegyem van. Közöttük esetleg veszélyes is. Hol kell jelentkezni? Mennyi a felajánlandó pénz? Kérlek benneteket ez nem kamu.”
 • 5. pumpusek 2012. november 26. 15:50
  „Elmentem magánrendelésre hétfőn. Csütörtökön professzori bemutatás a klinikán, következő csütörtökön ambuláns műtét, sűrgős szövettan, 2 hét múlva kedden eredmény (melanoma), következő hétfőn befekvés, szerdán műtét. És csak annyit fizettem, amennyit az első magánrendeléskor (számla) szerint kellett. Minden tiszteletem a Bőrklinika onkoligián dolgozóké, Baltás doktornőé és Mónika nővéré. Nem kell mindig mindenkit fikázni, vannak tisztességes orvosok is. Persze, én is találkoztam nem annyira figyelmes orvossal az Égésplasztikai osztályon, de ott nőnemű nővérek voltak nagyon kedvesek.”
 • 4. Dr.Tonyk 2012. november 26. 14:05
  „2.

  Tanúsíthatom. Klinikai rendelésre 3 hónap várakozási idő. A műtétre kiírási időt már nem volt kedvem kivárni. Magánrendelés 1 napon belül, műtét rá két napra elvégezve, természetesen a kórházban. :)”
 • 3. geza 2012. november 26. 14:01
  „#2 Pontosan így van.
  Menj el a bőrgyógyászatra. 2-3 hónapra adnak időpontot. Mikor voltam, mondom én nem érek rá várni. Akkor menjek be megnéz az orvos és ha olyan akkor majd adnak időpontot....
  Szerencsére vmi krém kellett csak”
 • 2. aaronkaa 2012. november 26. 12:09
  „1. Show 2012.11.26. 11:03
  Az ártana a kilinkán dolgozó bőrgyógyászok magánpraxisának.
  Ugyanis a kilinkán dolgozó orvosok többségének magánpraxisa is van...
  A kilinkán nem nagyon törődnek a beteggel, több hónapos várólista van, amit szerintem szándékosan idéznek elő, hogy a magánpraxisok felé tereljék a betegeket, ahol persze súlyos összegeket kérnek el.
  Tehát ez az eszköz is kb. úgy fog működni, hogy vagy hónapokat vársz, vagy elmész a magánorvoshoz (aki egyben a klinikai dolgozó is), aki majd elintézi, hogy előre kerülj a listán... Az állami pénzből vett gépen elvégzik a vizsgálatot, de fizetni persze majd a magánorvosnak kell...”
 • 1. Show 2012. november 26. 11:03
  „Miért csak heti 4-5 beteget lehet ezzel megvizsgálni? Ha már van, akkor nem működhetne 24 órában, hogy minél többen meggyógyulhassanak? Tudom hogy ehhez személyzet is kell, de legalább napi legyen a heti 4-5.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zákányszéki disznóságok

Immár tizenegyedik alkalommal rendezték meg a böllérnapot a hétvégén Zákányszéken. Tovább olvasom