Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Az orral festő fiú és a világ legkisebb állatkertje

Gyermekbénulásban szenved, kezét, lábát nem tudja használni, mégis teljes életre törekszik a 24 éves üllési fiatalember, Sárközi Szabolcs. Az orrával fest, verseket ír, honlapot szerkeszt és több tucat kisállatról gondoskodik.
- Milyen színt szeretnél? - néz szelíden az édesanyja a kanapé előtt térdeplő fiára. - Lilát! - vágja rá Szabolcs az idegen számára furcsa, hörgő hangon, miközben hosszú kezeivel úgy kalimpál, mintha csak az egyensúlyára vigyázna, hogy hátra ne dőljön. Az egész teste görcsbe rándul, megmerevedik, majd a festék fölé hajol és ügyesen belemártja az orrát. Előtte papírlap, oda viszi fel a színt. Határozott mozdulatokkal kerül a festék a papírra - ecset helyett az orrával. A homloka alig néhány centiméterre a laptól, a szeme szinte csukva, de ha kinyitná sem látna sokat a műből, olyan közel a papír. Éppen kérdeznénk, hogyan látja így azt, amit fest, de Szabolcs anyukája megelőz bennünket és magától mondja: ott van bent a fejében!

A világ legkisebb állatkertjének igazgatója az orrával festő fiú - GALÉRIA

A nagy terv

Nagy tervekből mindig van néhány Szabolcs fejében. Most leginkább kettő foglalkoztatja. Szeretne kiadni egy naptárat a saját festményeivel, de még nem talált hozzá kiadót. A másik álma pedig egy vízmelegítős napkollektor, ami legalább 120 ezer forintot kóstál. Korábban a festményei eladásából már beszerzett egy szélkereket, ez most is ott áll az udvaron, áramot termel az állatkertnek, amit fűtésre használ.  

A most 24 éves Sárközi Szabolcsnál alig egyéves korában diagnosztizáltak gyermekbénulást az orvosok. Az üllési kisfiú szülei bíztak benne, hogy javulni fog az állapota, ezért évekig jártak vele gyógytornászhoz Szegedre. Egy idő után azonban jött a lesújtó orvosi vélemény: a kisfiún nem lehet többet segíteni, az agyközpontja is károsult, éppen az a rész, ami a mozgásért felel. Szabolcs nem tudja használni sem a kezeit, sem a lábait, a beszéde is nehezen érthető, ezért is jó, hogy az anyukája mindig mellette van, ha kell, segít "lefordítani" Szabolcs szavait.

Erika gondozza, fürdeti, segíti a hétköznapokban. Most is ott áll mellette, amikor kíváncsian figyeljük, hogyan alkot Szabolcs. Üllés egyik utolsó utcájában, rendes, takaros házban vagyunk. - Mi készül? - kérdezzük. - Hát, orgona! És tényleg, már mi is kivesszük a lilában pompázó virágot. Erika szivaccsal gyengéden letörli az orrát, mindig így tesz, ha nagyon telemegy festékkel vagy ha másik színt szeretne papírra vinni. Közben már zöld az az orr, készül az orgona szára. Az sem zökkenti ki, hogy kicsit lejjebb csúszik a rajztábla, az állával visszatolja a helyére. Ügyes vagy, biztatja Erika a fiát, pikkpakk negyedóra alatt el is készül az alkotással.

A világ legkisebb állatkertjének igazgatója az orral festő fiú... from Norbert Németh on Vimeo.


Amikor az igazgató segít az igazgatónak

Szabolcs folyamatosan bizonyítja mennyire életrevaló, nincs olyan kihívás számára, amit ne tudna megoldani. Egy alkalommal vizsgálatra kellett jelentkezniük Szegedre, ám csak az odautat tudta megszervezni az anyukája. Szabi nem akarta, hogy betegszállító menjen értük, ezért inkább írt egy levelet a Tisza Volán igazgatójának: ekkor meg ekkor szüksége lenne egy fuvarra egy rámpás kisbusszal. Nem utasították el a kérését, elküldték értük az autót.

 
Szabolcs szülei próbáltak normális életkörülményeket előteremteni a fiúknak, taníttatni akarták, Üllésen, sérült gyerekeket foglalkoztató speciális iskolába járt. 10 éves volt, amikor itt felfigyeltek a "művészi hajlamára". - A többi gyerek mind azon szorgoskodott, hogy valamilyen rajzot készítsen anyák napjára. Szabolcs sem akart kimaradni, ezért a tanárnéni a szájába adta az ecsetet, de így nem sikerült festenie. Nem adta fel, belemártotta az orrát a festékbe, így készítette el az első alkotását, egy szivecskét - elevenítette fel Erika. Azt mondja, soha nem kapott még ahhoz fogható ajándékot.

Szabolcs egyre többet festegetett és az elismerések sem maradtak el. Egy sérült gyerekeknek kiírt pályázaton első helyezést ért el, oklevéllel jutalmazták. Azóta több kiállítása is volt, megfordultak a képei Szegeden, Orosházán és a Duna TV székházában is.

Szabolcs és Erika elválaszthatatlanok egymástól, együtt élnek meg minden örömöt és bánatot. - Általában 7 óra körül kelünk, beadom Szabikának az inzulint, majd jöhet a reggeli. Egy kicsit számítógépezik, megnézi a leveleit, majd megy ki az állataihoz. Napközben szinte sohasem pihen, mindig szorgoskodik valamit - sorolja a napi rutinjukat. Szinte hihetetlen mire képes pusztán az akaraterejével Szabolcs: megtanult internetezni, saját Facebook oldala van és az udvarukban megépítette a világ legkisebb állatkertjét, amihez még weboldalt is kreált, amit ő üzemeltet. Mindent maga tanult a világhálón, miközben az orrával böngészett. Nemcsak saját honlapját szerkeszti, de az üllési mozgássérültek honlapját is ő gondozza.

A világ legkisebb állatkertjének igazgatója az orrával festő fiú - GALÉRIA

Sárközi Szabolcs verse

Egyedül idegen vagyok
Ezrek közt magányosan
Talán őszintén hazudni kéne
Hogy, ne bántsatok annyian.

A világ legkisebb állatkertje maga a csoda. Van itt leguán, aranyfácán, kacagó gerle - legalább negyven fajta állat - és még egy mosómedve is, amit úgy vett az interneten. Akkora volt, mint egy süldő cica, most lehet vagy 4-5 éves. Az első kisállata egy tengerimalac volt, utána sorban jött a többi: hörcsög, papagájok. Térdelve mászik a kis kedvencei között, beszél hozzájuk, füvet kaszál nekik. Az Óceán palotának nevezett hatalmas akvárium most üres, de hamarosan annak is lesznek lakói, amikor legközelebb cukor kontrollra utaznak Szegedre, vesznek bele halakat. A pálma- és növénykert fóliasátra alatt páfrányt, törperózsát és citromfát mutat nekünk nagy büszkén Szabolcs, de már megrendelte a törpefenyőt és a banánfát is.

Szabi rengeteget mosolyog, a környezetét is igyekszik mindig jókedvre deríteni, pedig pontosan látja a helyzetét, azt mondja nekünk: "úgy veszem észre, hogy nehezen fogadják el a sérült embereket". Kevés barátja van, leginkább a családjára számíthat. Édesanyja mellett a nővére is sokat segít az ápolásában, az édesapját ugyanakkor három éve elveszítették. Erika nem panaszkodik, mi kérdezzük: miből élnek? Szabi rokkantjáradéka 33 ezer forint, az ő ápolási segélyét most emelték 48 ezer forintra. Kapnak még 22 ezer forint fogyatékossági segélyt, ennyiből kell megélniük. Erika mégis optimista: vidáman telik az életük, hiába tűnik keserűnek a sorsuk.

A világ legkisebb állatkertjének igazgatója az orrával festő fiú - GALÉRIA

Sok elmegy a kisállatok etetésére és a festékekre is. Ez utóbbiból speciális kell, a BioColor, mert ez kevésbé ártalmas, ha az orrba, szájba kerül. Ennek tubusáért 2 ezer forintot is elkérnek, szerencsére akad néhány segítő szándékú ember, mondja Erika, akik küldenek, amikor elfogy a készlet.

Szabolcs érzelemgazdag belső világáról nemcsak a képei árulkodnak, de a versei is, amiket szintén az orrával klampíroz be a számítógépbe. A költeményeiben gyakran jelen van Isten, olykor imádkozik is, pedig Erika családja nem vallásos. Szabi azt mondja, olykor beszélgetnek is Istennel. Megkérdeznénk miről, de erről nem szívesen mondana többet, ahogy ő fogalmaz: az a kettejük dolga.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsis László: sikeres éhségsztrájk - 14 kilónyi veszteséggel

A Szegedi Kortárs Balett volt tagja 22 napig éhségsztrájkolt korábbi munkahelye, a Staatstheater Darmstadt előtt. Tovább olvasom