Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Az ország legjobbjai lettek a megyei tűzoltók

Csongrád megye - Taroltak megyénk csapatai az országos tűzoltó- és vészhelyzeti felderítő versenyen: mindkét kategóriában elsők lettek. Autót oltottak, fabábut mentettek, sugárzó anyagot kerestek.
A napokban rendezték meg Baján azt az országos versenyt, ahol a tűzoltók és a vészhelyzeti felderítő csoportok mérték össze tudásukat.

– Ezek a vetélkedők mindig a lehető legreálisabb körülmények között zajlanak – magyarázta Tátrai János alezredes, a katasztrófavédelem megyei sajtószóvivője. – Olyan helyzeteket, amelyek a mindennapok során is előfordulhatnak, adott időre kell megoldani.

Az országos bajnokságra a regionális selejtezőkről jutottak be a csapatok. Megyénket a Szentes Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság (Kálmán Rajmund, Kovács Ferenc, Balogh Péter, Köteles Zsolt, Balázs Csaba és Berényi Zoltán), illetve a Csongrád megyei Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport (Tátrai János, Hallai Zsolt és Ördög István) képviselte – mindkét csapat a dobogó legfelső fokára állhatott. A viadalon a szentesiek, akik már negyedik alkalommal hozták el a győztesnek járó kupát, oltási és műszaki mentési munkálatokat végeztek, a katasztrófavédelmisek pedig radioaktív és veszélyes vegyi anyagok jelenlétében hajtottak végre életmentési és felderítési feladatokat.

A két megyei csapat tagjai. Fotó: DM/DV
A két megyei csapat tagjai.
Fotó: DM/DV

– Teljesen életszerűek a feladatok: a tűzoltók például égő autót is oltottak. A helyzettől függ, hogy az emberek mentését hogyan szimulálják a szervezők. Ha kell, statisztát menekítünk ki szorult helyzetéből, ha kell, a 80–90 kilós fabábu „életét" mentjük. A versenyen 40 perc állt a rendelkezésünkre a következő helyzet megoldására. Telefonon jelezték, hogy egy telephelyen robbanás történt, de nem tudták megmondani, hány ember volt az épületben, és hogy ömlött-e ki valamilyen veszélyes anyag – mondta Tátrai János. Az alezredesék alig fél óra alatt hajtották végre a feladatot. A verseny izgalmas eleme volt az is, amikor nehéz terepen egy pénzérményi sugárzó anyagot kutattak fel. Ilyen esetekben, tette hozzá, a műszerek és a tapasztalat is segíti a szakembereket.

Olvasóink írták

  • 1. seawasp 2011. november 19. 04:44
    „Gratulálok a csapatoknak, és a tűzoltói munka az a foglalkozás, ahol az élet és a kármentés öröme okozza az adrenalinszint emelkedést!

    Egy volt parázstaposó! :-D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy marad nettó 60 ezer a minimálbér?

Jövőre csak úgy vihetjük haza az idei 60 ezer nettót, ha a bruttó bérük 78-ról 92 ezer forintra emelkedik. Tovább olvasom