Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Az orvos dönthet: több bér vagy hálapénz?

Csongrád megye - Azoknak az orvosoknak emelné a bérét a kormány, akik itthon maradnak, és nem tesznek zsebre hálapénzt. Az EU többi országához viszonyítva kellene rendezni a fizetéseket – mondta az orvosi kamara megyei elnöke. Szerinte a nettó 275 ezer forintos havi bér nem tükrözné a munkájuk értékét.
Megemelnék az orvosok fizetését Magyarországon, de ehhez mindegyiküknek alá kellene írnia egy szerződést arról, hogy itthon marad és nem fogad el hálapénzt – írta az origo.hu internetes hírportál. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár arról beszélt, hogy a kormány tervei szerint a szakorvosjelöltek és a szakorvosok jelenlegi, 100–200 ezer forintos ösztöndíja megmaradna, és később a bérük részévé válna. Mivel azonban ez bérfeszültségeket szülne, a többi orvosnak is emelni kellene a bérét – jelent meg a hírportálon. Az államtitkárnak március 31-éig kell elkészítenie az erről szóló javaslatát.

„400 ezernél már el fognak gondolkodni"

A hálapénzről megkérdeztük olvasóink véleményét is a delmagyar.hu Facebook-oldalán:
Katona Imre: „Ezek szakorvosi minimálbérek... A fiatalabb orvosoknak marad a 100 ezer forint és a jóval több munka. Szép hivatás az egészségügy."
Kis Pista: „Nettó havi 275 ezer forintos szakorvosi minimálbért – viccet mesélni én is tudok... Ez így még mindig csak kutyafing. Majd 400 ezer nettónál már el fognak gondolkozni. Számoljanak már ott fönt is! Másfél millás fizus képviselő és államtitkár bagázs!"
Tasnádi Ani: „Nem szoktam adni hálapénzt, de ennek inkább egzisztenciális oka van, mert vannak orvosok, akiktől nem sajnálnám. Főleg annak tudatában, amennyit egyelőre keresnek (kezdők). A változásokról az a véleményem, ami a régi névtelen bölcsnek: a nagy reformok azt jelentik, hogy lényegében minden marad a régiben."
Zölleiné Takács Anna: „Az orvosok nem kérik a hálapénzt, hanem ráutaló magatartást eszközölnek. Mellesleg őket és a nővéreket, ápolókat fizetném meg legjobban Magyarországon. Nagy felelősség terheli őket. Ha hibáznak, azt nem lehet egy könnyen a sutba dobni és másikat %BBgyártani%AB."


– Az az elképzelésünk, hogy azok a kollégák, akik a szerződésük kiegészítésében vállalják, hogy büntetőjogi felelősségük tudatában nem fogadják el a hálapénzt, az életpályamodell jellegű bérezés illesse meg őket. Történjen egy alapvető rendezése a béreknek. Van egy közalkalmazotti bértábla, azt kell megszorozni. Mennyivel? Az EU-ban szét kell nézni, hogy hasonló képzettségű doktoroknak, szakdolgozóknak milyen béreik vannak, abból kell a szorzót megalkotni – mondta dr. Domokos István, a Magyar Orvosi Kamara Csongrád Megyei Területi Szervezete elnöke. Hozzátette, ez a helyi testületi állásfoglalás.

 Elfogadhatatlan a „röghöz kötés"

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Dénes Tamás szerint a szakorvosok „röghöz kötése" elfogadhatatlan – adta hírül az MTI. Az államtitkárság szakorvosi minimálbérre vonatkozó javaslatait csak feltételekkel tudják elfogadni. A rezidensszövetség számításai szerint a szakorvosok jelenlegi fizetésük háromszorosáért mondanának le a paraszolvenciáról.

A hírekben szereplő, nettó 275 ezer forintos havi bérhez mit szólnának az orvosok? – kérdeztük. – Ez nem jelent semmit sem, egy szándékot fejez ki. Nem tükrözi a munkánk értékét; mi is így gondoljuk, és a betegek is már régóta. Társadalmi konszenzus van abban, hogy nincs az egészségügyiek munkája megfelelően elismerve – magyarázta az elnök. Úgy véli, a forrás adott, de a tortát másképpen – az élő munkaerő szükségleteinek megfelelően – kell szeletelni. Domokos szerint a gyógyításhoz a helyi kultúra ismerete és tisztelete kell, a betegek ezt igénylik. Éppen ezért meg kellene becsülni az itt képzett orvosokat, hogy maradjanak itthon.

– Ilyen feltételekkel a szerződést nem fogja aláírni senki, esetleg feltételek nélkül. Olyan csekély a tervezett béremelés mértéke, hogy az csak tűzoltásra jó – hallottuk egy rezidenstől, aki név nélkül nyilatkozott lapunknak. Úgy látja, a hálapénz tekintetében nagyon nagy különbségek vannak a szakmák között és korosztályos viszonylatban is. Egy aneszteziológus például alig, vagy egyáltalán nem kap hálapénzt, míg egy sebész vagy egy nőgyógyász szinte minden beavatkozásért.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vajdaságban a vasárnap is vásárnap marad

Akit március 15-e után vasárnap elkap a vásárlási láz, a palicsi és szabadkai nagyobb bevásárlóközpontokban költheti a pénzét. Tovább olvasom