Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Az összefogás csodákra képes: iskola 12 sérült gyerekkel

Szeged-Szőreg - Szeptemberben elkezdődik a tanév a GEMMA-ban, a szőregi fejlesztőiskolában. A történet mesébe illő: a kitartásról, a beteg gyermekeket nevelő szülők és segítőik áldozatvállalásáról szól. Ezért határozta el a Délmagyarország, hogy csatlakozik az összefogáshoz, és saját eszközeivel támogatja az intézmény indulását, jövőbeni működését.
Először lapunkban írtunk arról, hogy szociális szolgáltató központ és fejlesztőiskola, valamint egy fogyatékosok nappali intézménye nyílik szeptemberben Szőregen, a régi általánosban, 7–23 éves gyerekek és fiatal felnőttek számára.

Beszámoltunk arról, hogy a GEMMA nevet viselő létesítmény fenntartója, üzemeltetője a Szivárvány Autizmus Egyesület lesz, amelynek vezetője Harter Árpádné, egy 20 éves autista lány édesanyja. Az igazgató, intézményvezető Kiss Zsuzsanna 3 egészséges gyermek édesanyja, az egyik csoportvezető pedig Péntek Imréné, annak a fiatalembernek, Péntek Norbinak az édesanyja, aki 2005-ben, 16 éves korában, egy autóbaleset vétlen áldozataként bénult le deréktól lefelé.

Közös munka eredménye lesz a fejlesztőiskola. Fotó: Veréb Simon
Közös munka eredménye lesz a fejlesztőiskola.
Fotó: Veréb Simon

Hetekkel ezelőtt megnéztük, milyen az üresen álló volt általános. Elszörnyedtünk: koszos falakat, rossz konvektorokat, beszögelt ablakokat láttunk. Hogy lesz ebből a romhalmazból mozgássérülteket is befogadó, szigorú engedélyeknek megfelelő iskola? Az összefogás azonban csodákat művel: a múlt hét végén már másodszorra festették le a falakat, kisuvickolták a konyhát, ajtókat, ablakokat mázoltak, még falat is bontottak. A mosdókat pedig már kerekes székkel is lehet használni.

 Jó ügyeket támogatunk

A Délmagyarország és a Délvilág szerkesztősége eddig is számos jó ügyet, betegeket, rászorultakat támogatott. Az eddigieknél is következetesebben igyekszünk hasonló célok mellé állni saját eszközeinkkel a jövőben. Ennek kifejezése lesz az az embléma, amelyet a jövőben azokhoz a cikkeinkhez illesztünk, amelyek az általunk támogatott ügyekről szólnak.

Az iskoláért szinte egész Szeged megmozdult. Meséltek egy férfiról, aki mindennap 10 adag ebédet visz nekik. Sorra veszik át az ajándékokat: bútorokat, festékeket, játékokat, fejlesztőkönyveket, gyógyszercsomagokat. Elfogadnak jó tanácsokat is: szeretnének a többi szegedi fejlesztőintézménnyel is együttműködni.

Harter Árpádné – aki már autista lányát is viszi magával, hogy a fiatal felnőtt megszokja az új helyet – egy évvel ezelőtt a nulláról kezdte a szervezést, a kilincselést, az utánajárást. Sikerült megszereznie a szegedi önkormányzat támogatását, így kaphatták meg az üresen álló régi szőregi általános iskolát használatra, kedvezményes bérleti díjért. A kulcsokat július 1-jén vették át, 10-én pedig már hozzá is fogtak a felújításhoz, reggel 8-tól sötétedésig dolgoznak.

Szigorú jogszabályok írják elő, mik a feltételei egy ilyen intézmény működtetésének. Egy csoportba például csak 6 gyerek járhat, akiket 5 felnőtt felügyel: gyógypedagógus, gyógypedagógiai asszisztens, konduktor, gondozó, ápoló. A szakképzett csapat már összeállt, s megtelt a GEMMA mindkét, ősszel induló csoportja: ennek ellenére várják a jelentkezéseket Kiss Zsuzsanna elérhetőségein – a 20/484-2079-es számon vagy a gemmakozpont@gmail.com címen –, hogy segíthessenek.
Mivel az iskolában az adakozásoknak köszönhetően lesz elég szék, asztal, edény, könyv, már csak pénz kellene. Kiszámolták: decemberig 4,7 millió forint kell a működési költségekre, köztük a bérekre, rezsire, az összegből azonban csak 2,3 millió az állami normatíva. Mégis belevágnak.

Bedő Klárika édesanyjával. A 21 éves lány is Szőregre jár majd. Fotó: Veréb Simon
Bedő Klárika édesanyjával. A 21 éves lány is Szőregre jár majd.
Fotó: Veréb Simon

Bedő Klári is ide jár majd

A ritka és gyógyíthatatlan betegségben, Leigh-szindrómában szenvedő Bedő Klárika – akiről egyszer már írtunk lapunkban – szintén Szőregre jár majd ősztől. A 21 éves, pici, csak fényeket látó lány édesanyja, Bedő Klára fest, cipekedik, takarít. Azt mondja: fontos, hogy közösségbe járjanak a hasonló sorsú gyerekek. Mivel Klárika már befejezte a középiskolát, ilyen fejlesztőintézmények híján nem tehetne mást, mint hogy otthon üldögél.

Olvasóink írták

 • 4. segedi 2010. augusztus 12. 09:57
  „Nagyon örülünk, hogy létrejön ez a nemes vállalkozás! Csak ámulunk, nap, mint nap, hogy Szegeden (is) mi mindenre úsznak el milliók, és persze mindenre jut pénz csak a cikkben említett erőfeszítések segítségére nincs. Ha "neadjisten" valamelyik városi vezető érintett lenne az ügyben, átérezné, milyen küzdelmeket folytatnak a beteg, vagy hogy "korszerűbben" fejezzem ki magam: sajátos nevelési igényű gyermeket nevelő családok. Mert mi van például az ovikkal? Szegeden van legalább 40 óvoda, most számoljuk meg, hány helyen várják a fogyatékkal élőket! A válasz: 1, azaz 1. Ez a Sólyom utcai óvoda és iskola. Minde elismerésünk a pedagógusoké,ők igazán igyekeznek, de egyszer ugyan látogasson már egy illetékes elvtárs(nő) oda, és nézzen már szét egy kicsit! Milyenek a körülmények? A sérült gyerekeknek egy külön óvodarész kellene, egy nyugodt sziget, nem egy kongó folyósó végén két szoba. Ha még kong, az a jobbik eset, de leginkább hatalmas zaj van és nyüzsgés, mivel a "nagyok" is ott nyüzsögnek. Kevés a személyzet, így megfelelő takarításra, játékok elmosására sincs idő. Nincs külön mosdó, az ovisoktól a 16 évesekig mindenki ugyanazt használja. Nem tudom, a higiéniai követelmények így hogyan teljesülnek? Nincs egy normális ruhásszekrény sem! Kiváncsi lennék, egy városi vagy kistérségi vagy mifene vezető szívesen íratná be a gyermekét egy ilyen óvodába? Hatalmas a szakadék, az egészséges és beteg gyermekeket nevelő intézmények infrastruktúrája, berendezése, tisztasága között. Vagy a betegeknek, jó ez is, mi a fenének különb?! Az a lényeg hogy a többi óvoda ragyog, van ilyen tanrendű, meg olyan, angol, művészeti satöbbi, a többi nem számít!”
 • 3. emzsr 2010. augusztus 10. 14:36
  „Végre egy jó hír! Tisztára felüdülés! Sok sikert kívánok az intézménynek.”
 • 2. kiokushyn 2010. augusztus 10. 13:15
  „MInden szülő, aki sérült gyermeket nevel kimagaslóan tiszeteletre méltó. Sok sikert kívánok az iskolának, az elhivatott nevelőknek, s természetesen a gyerekeknek.”
 • 1. lajosbácsi 2010. augusztus 09. 15:23
  „Örülök, hogy én lehetek az első hozzászóló! magam is sérült gyermeket nevelek, tudom milyen áldozatokkal és lemondásokkal jár mindez. A GEMMA csapatának nagyon sok sikert, kitartást és boldogságot kívánok. Szép kezdeményezés, és örülök, hogy többeket megmozgatott egy jó ügy támogatása.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apró Juhász János olvasói levele

Olvasói levelet kaptunk Apró Juhász János szegedi önkormányzati képviselőtől. E-mailjét - kérésének megfelelően - szöveghűen, változtatás nélkül közöljük. Tovább olvasom