Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Az összes kút termeli a földgázt Algyőn

Algyő - Mivel már az épülő algyői stratégiai gáztárolóban, a Szőreg 1-ben is van bevethető és mobilizálható gázkészlet, elvben ezt a tárolót is bármikor meg lehetne csapolni. Eddig azonban semmi sem indokolta, hogy a döntést meghozzák. A hazai gáztermelés felét még mindig a Szeged melletti algyői medence adja.
Az algyői olaj- és gázmezőn megnéztük tegnap, mennyire jár csúcsra a Szeged melletti terület. Azt gondoltuk, ilyen kényes helyzetben ennek a föld felszínén is vannak jelei.

De csak a laikus képzeli azt, hogy izgatott emberek megannyi autóval cikáznak az olajmező aszfaltozott útjain. A valóságban nem dolgoznak többen, mint máskor, a csúnya szürke és fagyos időben szinte fülsiketítő a csönd. Nem dolgoznak az M43-as építésén sem a gépek, a nyomvonal régészek vájta üregeiben jéggé fagyott a víz.

Oláh Károlytól, a Mol-csoport algyői termelésvezetőjétől is azt kérdeztem: a rendkívüli helyzetben – amelynek során, mint tudjuk, egy hétig nem jött földgáz Oroszország felől – mit tettek, tesznek azért az olaj- és gázmezőn, hogy több fűtőanyag jusson az országos vezetékbe. Pluszműszakokat állítottak be? Kétszer annyian dolgoznak?

Földgáz termelés Algyőn, Galéria

A szakember azt válaszolta, a kutak, a gyűjtőrendszer és az előkészítő technológia automatizált, vagyis minden a maga útján megy. Ha normál üzemet tartanak, akkor emberi felügyelettel ugyan, de nem állandó kezelői jelenlét mellett működnek a berendezések. Most azonban, mivel rendkívüli (volt) a helyzet, magasabb fokozatú készenlétet tartottak fenn: a többlettermelés miatt kedden és szerdán többet túlóráztak és ügyeltek, de ma már a rendszerbe „fizikailag" alig kell beavatkozni.

A gázvita és a kemény hidegek miatt most az ország napi mintegy 60-70 millió köbméter földgázt használ el. A tárolókból – import gáz híján – 53 millió köbmétert nyomnak az országos gázvezetékbe, a magyarországi gázkutak pedig mintegy 9 milliót termelnek. A „saját" termeléshez az algyői gázmező 4 millió köbméterrel járul hozzá. Ezekben a napokban az összes kút „ment", míg normál körülmények között csak a háromnegyedük termelne. Az E.ON Földgáz Storage Zrt. tulajdonában lévő, Algyőn, a föld alatt található Maros 1-es tároló is teljes kapacitással „küldi" a gázt az országos vezetékbe. A miniszter még arra is engedélyt adott, hogy a Szőreg 1-ben, az épülő stratégiai tárolóban lévő tartalékokat is megnyissák, de csak végszükség esetén. Oláh Károly elmondta: noha még épül a tároló, már megkezdték a földgázkészlet feltöltését a Mol kompresszoraival.

A termelés különben télen-nyáron folyamatos: de míg télen közvetlenül a gázvezetékbe kerül a földgáz, nyáron egy része, amit nem használnak fel a fogyasztók, az 5 hazai nagykereskedelmi földalatti gáztároló valamelyikébe.

A hazai termelés egyébként a jelenleg ismert és feltárt készletekből tovább már nem fokozható: a legnagyobb, Szeged melletti medence is évről évre csökkenő hozamú. Becslések szerint még mintegy 10 évre elegendő tartalék húzódik meg Algyőn, szinte a lábunk alatt.

Hazai lelőhelyek

Ma már csak az alföldi földgázkutak termelnek jelentősebb mennyiségű gázt, a dunántúli termelés elenyésző mértékű. A mostani rendkívüli helyzetben felszínre hozott, napi 9 millió köbmétert is elérő mennyiségű földgáz lelőhelyei Szeged, Kiskunhalas, Orosháza, Füzesgyarmat és Hajdúszoboszló térségében találhatók.

Még várni kell a Makó-árok gázára

Bár a mostani gázhiányos időkben sokaknak eszébe jut, hogy a Makó-árokban Európa legnagyobb, 1500 milliárd köbméteresre becsült földgázkincsét rejti a föld, nem változott a szakemberek előrejelzése: 2012 előtt nem várható a kitermelés megkezdése. Továbbra is csak a kutatómunka folyik a térségben: szeretnék megtalálni például azokat a pontokat, ahonnan a legkönnyebben kitermelhető a gáz.

Munkatársunktól

Miközben folyik az ukrán–orosz gázvita, amelynek következtében a csapokat elzárták, és Európa, benne Magyarország nem kapott gázt, sokaknak eszébe jut, hogy alattunk rejlik a kontinens legnagyobb, 1500 milliárd köbméteres szénhidrogénkészlete. Becslések szerint ez akár száz évre is fedezhetné a teljes hazai fogyasztást, kiaknázására azonban továbbra is várnunk kell még. A földgázkutatásokkal kapcsolatban ugyanis egyelőre nincs új fejlemény – tájékoztatta lapunkat Szabó György, a TXM Olaj- és Gázkutató Kft. (a gázkutatást a megyében annak idején megkezdő kanadai Falcon Oil & Gas Corporation hazai leányvállalata) ügyvezetője.

Mint annak idején megírtuk, vidékünkön három esztendővel ezelőtt kezdődtek a kutatások. Többek között Óföldeák határában végeztek különböző vizsgálatokat és fúrásokat, melyeket kiterjesztettek például a magyarcsanádi határra és Hódmezővásárhely körzetére is. Forintban számolva már eddig is milliárdokat költöttek a beruházásra, ami nem csoda: a szénhidrogén hatezer méter mélyen, kemény kőzetréteg alatt rejtőzik, ami a hazai viszonyok közepette rendkívüli kihívást jelent. A kutatást egyébként immár három cég, a már említett Falcon, az ExxonMobil és a hazai Mol Zrt. végzi.

Mint megtudtuk, jelenleg is keresik azokat a pontokat, amelyekről a legkönnyebben és leggazdaságosabban kinyerhető a földgáz, és ebben többek között a szegedi egyetem földtudománnyal foglalkozó szakemberei is segítenek. Ez kevésbé látványos, mozgalmas munka, mint amihez az érdeklődők vidékünkön hozzászoktak. Hogy mikorra várható a kitermelés? Bár lapunk hasábjain az illetékesek korábbi nyilatkozataikban ezt ígérték már korábbra is, információink szerint e tekintetben jelenleg az a közlemény az irányadó, amit a Mol korábban tett közzé – azaz: 2012–2014 között.

Olvasóink írták

 • 8. csanyiv 2009. január 15. 20:06
  „Sugár:
  Lehet, hogy kész a stratégiai terv, hogy mikorra az araboknak vagy az oroszoknak fogyogat, addigra itt is eljöhet a Kánaán - bár valójában egyre több új területet fedeznek fel Brazíliától, Venezuelán és Norvégián át egész az Antarktiszig.
  Valójában persze súlyos technikai korlátai vannak a kinyerésnek. Olyan ez, mint a fúziós erőmű vagy a hidrogén-busz. Tudjuk, hogy működik, csak még nem bírjuk gazdaságosan megépíteni. Dísznek meg minek, olyan lenne mint a magyar narancs...”
 • 7. frakk 2009. január 15. 10:41
  „Miért is kellene azonnal kitermelni?? Talán nincs mivel fűtenünk? Panelházakban most is 27 fok meleg van néhol. Minisztériumokban ketten dolgoznak 60Nm-n . Plázákat 22 -ra fűtünk. Nincs itt még semmi baj.
  Előbb takarékoskodni tanít majd meg az élet, és miután megtanultuk azt is elkezdhetjük kiaknázni a Dráva melletti gázt is . Addig vegyük csak a Russzkiktól.
  Alternatív energiabeállítás, mely munkaerő felhasználást eredményezne ---- ez a helyes út. Az a sok barom politikus meg csak ölbe tett kézzel várja hogy lejárjon a mandátuma.”
 • 6. sugárbányász 2009. január 14. 16:15
  „Drávazalátán is van gáz. Somogyban is van gáz. Csak valakik megakadályozzák, hogy azt MAGYARORSZÁG javára a magyar nép sorsának jobbítására felhasználjuk. Miért is?”
 • 5. Luckatosh 2009. január 14. 10:40
  „Algyo a magyar Kuvait! Hehehe”
 • 4. joy 2009. január 14. 00:15
  „[3]
  Vagy csupán elbambult.
  :o/”
 • 3. Zsoltee0716 2009. január 14. 00:10
  „Lehet aki írta nem tudja hogy mi a különbség az Nyrt és a Zrt. között, ami én tudok, azaz, hogy az Nyrt az fent van a tözsdén!”
 • 2. joy 2009. január 13. 23:18
  „No.
  Jó a cikk az egy névhiba kivételével.
  Érteékelem:
  4,9.”
 • 1. fazer 2009. január 13. 23:04
  „Helyesen: Mol Nyrt. (nem zrt.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedre költözött a tiszaszigeti polgármester

Szeged - Újszegedre költözött Bodó Imre. A politikus a választókerületében élőkhöz akar közelebb lenni, és a megyei politikára koncentrálni. Tovább olvasom