Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Az ötszázas óradíjat is nehéz kinyögni

Szegeden 350 és 500 forint a bébiszitter óradíja, míg Budapesten olykor 1500-at is adnak a megbízható gyerekfelügyelőnek. Nálunk sok a fiatal jelentkező, de kevés az a család, amelyik ki tudja gazdálkodni a gyerekcsősz árát. Bébiszittert inkább csak alkalmanként vesznek igénybe.
Danika most bölcsődébe jár, édesanyja, Somló Marianna nem talált bébiszittert Fotó: Frank Yvette
Sok az eszkimó, kevés a fóka. Rengetegen hirdetik magukat a Déli Apróban és az interneten, de ritkán jutnak megrendeléshez. Egy szegedi 26 éves cukrász nő, aki egyedül neveli két és fél éves kisfiát, akár 350 forintért is elmenne gyerekre vigyázni. A vendéglátásban ugyanis nincs neki megfelelő délelőttös műszak. Kiderült a telefonbeszélgetésből, sajnos rajtam kívül még nem hívta senki. Egy 29 éves bölcsész, Grieger Aranka, aki Budapesten még bébiszitter-oklevelet is szerzett, szintén hiába hirdette magát mindeddig.

A Szegeden egészségtan tanári diplomát szerzett, ma a fővárosban élő 26 éves Bábity Viktória szerint Szegeden hiába lenne igény a bébicsősz munkájára, ha a többség nem engedheti meg magának ezt a luxust. Pesten viszont jó a piac: ő általában közvetítő irodákon keresztül jut munkához. Eddig három család alkalmazta, kettőt egyszerre vállalt, mivel az egyik csak vészhelyzetben hívta.

Másképp látja a kínálati oldalt Somló Marianna, aki a nyáron két és fél
„Megegyezünk"

Ha egy hirdetésben azt olvassuk, hogy megegyezés szerint, akkor mindenki számára világos: lejjebb lehet menni az árakban. Szegeden és környékén 350 forint a minimumként megjelölt ár, a maximum 500, de lehet alkudni. A gyakorlat az, hogy minél több órában foglalkoztatnak gyerekfelügyelőt, annál alacsonyabb az óradíj, viszont így adott a havi fix kereseti lehetőség. Az éjszakai műszak mellesleg a drágább. Budapesten akár 1500 forintig is el lehet menni, a minimum óradíj egy ezres. A fővárosban havi fix fizetést is adnak – persze zsebbe – annak, aki nyelveket tud és jogosítvánnyal rendelkezik.  
éves kisfia mellé keresett bébicsőszt. Danikának gyenge az immunrendszere, nem bírta a bölcsit, s mivel férjével éppen céget szerettek volna alapítani, megbízható gyerekfelügyelőt kerestek napi négy órára. Hiába. Amikor ugyanis a bébiszitterek meghallották, hogy a kisfiú nem ehet meg mindent, és más gyerekkel sem lehet összezárni, visszaléptek. Marianna heti 10 ezer forintot – szerinte sokat –, 500 forintos órabért fizetett volna. Most kisfiát egy utolsó próbálkozással újra bölcsődébe hordja, mivel Danika immunerősítő gyógyszereket kap.

„Kiderült, hogy csak nyaralni akart velünk" – mondta az a tehetősebb nőismerősöm, akinél érdeklődtem, megvan-e még agyondicsért bébiszittere. A név nélkül nyilatkozó, gazdagnak mondott nő azonnal egy hónapos tengerparti üdülésre is magával vitte a diplomás pedagógust, aki viszont hazatérve felmondott. Igaz, itthon is szinte teljes huszonnégy órás készenlétet vártak el tőle a két kisgyerek mellett.

Hallomásból tudok csak olyan családról, aki három éve ugyanazt a bébiszittert alkalmazza – ők a kivételek közé tartoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két bódéváros tűnik el egyszerre

Szeged gyomrának nevezett Mars tér, a kisemberek piaca sosem versenyzett a dorozsmai nagybanival, a… Tovább olvasom