Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

Az óvatosabbak a közvetítőirodákban bíznak

Szegedről is egyre többen mennek külföldre munkát vállalni, főleg a fiatalok közül. Van, aki vakmerően, saját szervezéssel indul, az óvatosabbak a gyakorlott ügynökségektől kérnek segítséget.
Sok szegedi dönt úgy, hogy a jobb élet, a több pénz reményében szerencsét próbál külföldön. Fiatalok, idősek, diplomások vagy segédmunkások temérdek álláshirdetés közül válogathatnak. A merészebbek különösebb szervezés nélkül elindulnak, akik a biztonságot szeretik, azok a munkaközvetítő irodákhoz fordulnak segítségért. Ezek az ügynökségek mindent előkészítenek a munkavállalónak, persze a szolgáltatás nem ingyenes – később törleszteni kell.

– Évente körülbelül 40-100 fő veszi igénybe szolgáltatásainkat a szegediek közül. A külföldi munkavállalás legfontosabb feltétele a jó nyelvismeret, a szaktudás és a megfelelő referencia – részletezi Oravec Ferenc, az egyik szegedi munkaközvetítő iroda tulajdonosa. – Leginkább a húsz-negyven év közötti korosztály tagjai próbálnak szerencsét külföldön, abban bízva, hogy ott majd jobban boldogulnak.

A legkeresettebb foglalkozások a különböző szakmunkák, a vendéglátóipar, de sokan jelentkeznek légiutas-kísérőnek is. A munkavállalónak adatlapot kell kitöltenie, amelyen minden információt megad magáról: iskolai végzettség, referenciák. A munkaközvetítő irodák fő profilja, hogy megkeressék ügyfeleik számára a legmegfelelőbb munkakört.

– Szegedről a legtöbben Angliába és Írországba, a német nyelvterületen belül pedig Ausztriába és Svájcba utaznak ki. Kiérkezés után még nem ér véget a kapcsolat az ügynökséggel, hiszen ha a munkavállalónak bármilyen jellegű problémája akad, az itthoni iroda segít azt megoldani – mondja az iroda tulajdonosa.

A szolgáltatás ingyenes, de vannak olyan munkakörök, amelyeknél felkészítő tréninget kell végezni munkakezdés előtt, ami akár hat hónapot is igénybe vehet. Ennek önköltségét minden hónapban törleszteni kell a fizetésből a külföldi megbízott cég felé, és természetesen az ügyintézéssel kapcsolatos minimális költségeket is, mint például fordítás, fénymásolás. De lehetőség van egyszerre is kifizetni az országonként változó összeget.

Kis Anita Londonban volt bébiszitter, ahol egy évig dolgozott ugyanannál a családnál. – Számomra sokkal egyszerűbb volt, hogy az egyik szegedi munkaközvetítő ügynökség elintézett helyettem mindent. Akkor voltam végzős a főiskolán, és a diplomamunkám mellett nem lett volna időm még a munkavállalással kapcsolatos dolgokat is intézni. Igaz, biztonságban éreztem magam, tudtam, bármikor segítségért fordulhatok az itthoni irodához.

Van, aki mégis úgy gondolja, saját szervezéssel, az interneten keresgélve is lehet külföldön munkát találni.
– Másfél éve mentem ki Liverpoolba közvetítőiroda nélkül. Szerencsém volt, hiszen hamar találtam munkát, és szállást is. Az interneten nagyon egyszerű kapcsolatot építeni külföldön élő magyarokkal, akik tapasztalataim szerint készségesen segítenek az újonnan érkezőknek, baráti alapon: ingyen – mondja Gábor, aki másfél évig dolgozott ácsként az Egyesült Királyságban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repül a vakolat, ki tudja hol áll meg

Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium oldalán hetekig figyelmeztetett a felirat: Vigyázz, a… Tovább olvasom