Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

Az SZKT-nál évente több száz elveszett tárgy keresi gazdáját

Az önkormányzat Huszár utcai raktárában elhagyott biciklik és mikrohullámú sütő, az SZKT közönségkapcsolatok irodájában tornazsákhalmok és igazolványhegyek várják, hogy újra eredeti tulajdonosaikhoz kerüljenek. A talált tárgyak osztályán néhány évvel ezelőtt már egy műláb is várta gazdáját.
Vélhetően meglepetésnek szánta valaki azt az egyik hipermarketben vásárolt mikrohullámú sütőt, amit miután gondosan kifizetett, az áruházban felejtett az illető. Hogy a szórakozott vásárlónak mégsem hiányozhatott konyhai szettjéből a háztartási gép, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a sütő becsomagolva, jó ideje várja gazdáját a szegedi önkormányzat Általános Igazgatási Irodájának Huszár utcai raktárában, ahol 1960 óta működik a talált tárgyak osztálya.

Az irodába egyébként, mint azt Orosziné Polner Kinga elmondta, legnagyobb számban működésképtelen bicikliket szoktak betolni a szegedi lakosok, ahol a jegyzőkönyv felvétele után kerülnek az elkallódott tárgyak az alagsorba. Az iroda osztályvezető-helyettesének tapasztalatai szerint az eredeti tulajdonosok nem igazán keresik elkallódott értékeiket, amiket egyébként egy évig őriznek meg leselejtezésük előtt, kivéve ha a becsületes megtaláló másként nem rendelkezik. Merthogy lehetőség van arra, hogy ha egy tárgyért 3 hónapig nem jelentkezik a gazdája, azt a megtaláló előbb megkaphassa használatra, majd az egyéves megőrzési idő után tulajdonába is kerülhessen. Mint megtudtuk, főleg biciklik és mobiltelefonok cseréltek ilyen kalandos úton gazdát az évek során. A műláb azonban – merthogy néhány évvel ezelőtt egy protézis is itt találta meg ideiglenes nyughelyét – senkinek nem kellett. Sorsa a leselejtezéssel pecsételődött meg.

Feledékeny pestiek

Összesen 3,3 millió forintot hagytak tavaly a feledékeny utasok a BKV járatain. A fővárosi tömegközlekedési járműveken 5500 tárgyat találtak, szánkót éppúgy, mint kis házi kedvenceket. Legtöbben mobiltelefonjukat vesztették el.

Sokkal nagyobb forgalmat bonyolít le a Szegedi Közlekedési Társaság, aminek Zrínyi utcai közönségkapcsolatok irodájában most is többtucat termék keresi tulajdonosát. Tavaly összesen 331 darab elveszett értéket – indexen keresztül a szakdolgozaton és a születési anyakönyvi kivonaton át a tornazsákig – találtak meg a trolikon és a villamosokon. Utóbbi különösen gyakori vendég az irodában.

Mint azt Nagy Zoltánné elmondta, tavaly 80 százalékban sikerült az iroda munkatársainak fellelni a szórakozott tulajdonosokat. – Karácsony előtt egy pénztárcát találtak az egyik járművön, amiben több mint 20 ezer forint volt. A tárcában a tulajdonos elérhetősége is benne volt, akit sikerült telefonon keresztül értesítenünk. Boldogok voltunk, hogy a pénzzel együtt vissza tudtuk adni a tárcáját – általában nem ez a jellemző. A férfi minden különösebb öröm nélkül vette át bukszáját, mondván, biztos volt abban, hogy pénzestől megkerül majd – beszélt a marketing-ügyintéző. Akadt arra is példa, hogy egy iskolatáskát találtak egyik járművükön: kis gazdája jó egy héttel később jelentkezett a diáklét nélkülönözhetetlen darabjáért. Az SZKT irodájában idén eddig 55 talált tárgy fordult meg, közülük 28 már visszakerült eredeti tulajdonosához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elnök embere már felmérte a körzeti rádiót

Információink szerint a Magyar Rádió árulja a szegedi körzeti stúdiójának épületét, ami a szakértők… Tovább olvasom