Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Az SZTE díszdoktori címét kapja meg Angela Merkel

Az SZTE díszdoktora elismerést Angela Merkel Németország szövetségi kancellárja február 2-án veszi át Budapesten.

- A Szegedi Tudományegyetem „tiszteletbeli doktora", azaz Doctor Honoris Causa címet adományozott 2013. februárjában Angela Merkel számára. Németország szövetségi kancellárja 2015 február 2-án veszi át az elismerést az SZTE küldöttségétől - áll az egyetem portálunkhoz is eljuttatott közleményében.
 
A Szegedi Tudományegyetem rektora az intézmény három kara – az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, az Állam és Jogtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar – kezdeményezésére 2013. február 4-én terjesztette a Szenátus elé a javaslatot Angela Merkel, Németország szövetségi kancellárja díszdoktori címével kapcsolatosan.

Angela Merkel „az európai integráció megvalósításában végzett felelős és kiemelkedő gyakorló politikusi tevékenységéért, a német-magyar történelmi, művelődési, tudományos és gazdasági kapcsolatok előmozdításáért, a példaértékű környezetvédelmi és családvédelmi politika kialakításáért, a tudomány magas szintű műveléséért és támogatásáért, valamint a nemzetközi színvonalú oktatás – különösen pedig a felsőoktatás – kiemelt támogatásában végzett munkájáért" nyerte el az SZTE „Doctor Honoris Causa" kitüntető címet.
 
Az SZTE díszdoktorává avatás ceremóniája is része lesz Angela Merkel 2015. február 2-i magyarországi programjának. A jeles aktusnak a budapesti Andrássy Egyetem ad otthont, amelyet köszön a Szegedi Tudományegyetem. A két felsőoktatási intézmény hagyományosan jó kapcsolatának köszönhetően a díszdoktorrá avatási ceremónián az SZTE 20 fős delegációval képviselteti magát. Az SZTE-küldöttség tagja lesz a szegedi egyetem rektora: Szabó Gábor fizikus akadémikus, továbbá a rektorhelyettesek, a Doktori Bizottság elnöke, a javaslatot megfogalmazó három kar dékánja és mai vezetője, továbbá a Tisza-parti universitas hét kiváló, a tudományban is jeleskedő hallgatója.

Korábban írtuk:

Steffen SeibertBerlinben kiadott közleménye szerint Merkel és vendéglátója, Orbán Viktor miniszterelnök "kétoldalú és európai uniós politikai témákat, az aktuális magyarországi fejleményeket és az ukrajnai helyzetet vitatja meg". Jelezte a német szóvivő, hogy a kancellár Áder János köztársasági elnökkel is találkozik. A berlini közlemény szerint Angela Merkel megbeszélést folytat Magyarországon tevékenykedő német vállalatok képviselőivel is.

Angela Merkel német kancellár február 2-án Budapestre látogat.
Angela Merkel német kancellár február 2-án Budapestre látogat.

Az egynapos budapesti vizit keretében a kancellár ellátogat a német nyelvű Andrássy Egyetemre. Az egyetemi program keretében átveszi a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori címét. Angela Merkel a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vendégeként ellátogat a Dohány utcai zsinagógába is, megbeszélést folytat a magyar zsidó közösségek vezetőivel, és koszorút helyez elé az Emanuel-emlékfánál - adta hírül a hivatalos német közlemény.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a Csillag térnél

Az egész Csillag tér bedugult a szerda délutáni baleset és a hozzá kapcsolódó helyszínelés miatt. Tovább olvasom