Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Az SZTE vidék-Magyarország legjobb egyeteme

Szeged - Vidék-Magyarország legjobb egyeteme a szegedi. A felsőoktatási intézmények legújabb, hétféle rangsorában az első helyen fővárosi intézmények szerepelnek. Az országos mérlegben a legtöbb második hely a szegedi universitasé. A rangsorok a továbbtanuló középiskolások döntését segítik.
Szeged egyeteme előkelő helyezéseket kapott a Heti Válasz (HV) rangsoraiban. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vidék-Magyarország legjobb felsőoktatási intézménye, mert csak budapesti universitas előzi meg az informatikus, a jogi és a kommunikációs képzésben.

Informatikusok

A munkaerőpiacon nagy a kereslet az informatikusok iránt, de a múlt évhez képest idén 10 százalékkal kevesebben pályáztak e szakokra – állapítja meg az elemzés. Szegedet nem jellemzi a túljelentkezés: e szempontból a 9. a tizenhét intézményt összehasonlító listán. Aranyérmes viszont az SZTE az informatikusok oktatóinak összetétele alapján. A múlt évhez képest egy hellyel előrébb lépett a diák- és akadémiai jövőkép mutatója alapján. Ugyanakkor a foglalkoztatók véleménye szerint egy hellyel visszaesett, a fejvadászoknál viszont hat hellyel előrébb lépett az SZTE informatikai képzési színvonalának megítélése, így e két listán bronzérmes.Ugyancsak harmadik helyezett az OTDK-eredmények összesítésében. Az összesített rangsorban az SZTE informatikusképzésénél csak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemét tartják jobbnak – immár második esztendeje.

Jogász szak

Őrzi országos ezüst-, Budapesten kívüli területen aranyérmét a szegedi universitas jogi képzése. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) az első. Ezüstérmes a joghallgatókkal foglalkozó oktatók összetétele és az OTDK-eredmény alapján a Tisza-parti universitas, míg bronzérmes a túljelentkezés és a foglalkoztatók véleménye szerint.

Rangsorok

Tíz éve rendre elkészül a hazai felsőoktatási intézmények rangsora, az utóbbi 5–6 évben többféle is. Sőt: a továbbtanuló középiskolások számára információkat szolgáltató www.felvi.hu oldalon saját szempontú Felvi-rangsor is összeállítható. A szeptemberben startolt új tanévben a legfrissebb a Heti Válasz, amelynek legújabb számában olvasható a hazai felsőoktatás mérlege: 7 szakon 6 mutató (túljelentkezés, diák-tanár arány, oktatói összetétel, OTDK, foglalkoztatók véleménye, munkaerő-közvetítők véleménye) alapján csoportosították, majd összegezték az intézmények erősorrendjét.

Tavalyhoz képest eggyel lejjebb csúszott, negyedik lett a munkaerő-közvetítők szempontjából, a diák-tanár arány (egy oktatóra átlagosan hány diák jut) szerint pedig immár csak hetedik a 8 intézményt összevető sorban.

Kommunikáció

Javított, mert a tavalyi harmadik helyről a másodikra lépett az SZTE kommunikációs képzése. E téren az összesítésben az ELTE a legjobb. Dobogós helyen szerepelnek még a szegedi universitas kommunikátorai a foglalkoztatók szerint: a 17 mérlegre tett intézmény közül a szegedi bronzérmes, de tavaly aranyat kapott. Ugyancsak harmadik az oktatók összetétele alapján. Országosan közel negyedével visszaesett a kommunikáció és médiatudomány képzésre jelentkezők száma – szegedi következményként a korábbi 5. helyről a hatodikra csúszott a túljelentkezés alapján. Ötödik maradt a tanár-diák arány alapján, s a hetedikről ide került a munkaerő-közvetítők szerint.

Közgazdászképzés

Visszaesett: a 2. helyett 5. a szegedi közgazdászképzés – a HV 25 szereplős összesítésében. Okként az elemzők a szegedi túljelentkezési arány csökkenését, illetve a diák-tanár rangsorbeli 17 helyes visszacsúszást (4-ről 21-re) jelölik meg. A foglalkoztatók véleménye is romlott: a tavalyi 4. helyett 6. helyre tették a szegedit, igaz, a munkaerő-közvetítők viszont a múlt évben a 7., most a 6. helyre sorolták. Az Országos Tudományos Diákköri (OTDK) teljesítmény szerint az SZTE GTK a 6. – változatlanul. Összesített rangsort nem ad a HV az orvosképzésben. Az ebből szerepet vállaló 4 intézmény közül a szegedi a 4. a túljelentkezés, a tanár-diák és a külföldi diákok aránya alapján.

Diákok a szegedi egyetem tanulmányi és informatikai központjában. A rangsorok is segítik a továbbtanulók döntését. Fotó: Schmidt Andrea
Diákok a szegedi egyetem tanulmányi és informatikai központjában. A rangsorok is segítik a továbbtanulók döntését. Fotó: Schmidt Andrea

Ugyanakkor 2. az oktatói összetétel és 1. az OTDK-rangsorban.
Gépészmérnöki, idegenforgalmi szakok. Az SZTE 2 szakterületen (gépészmérnöki, idegenforgalmi) nem került be a Heti Válaszban nyilvánosságra hozott felsőoktatási rangsorba. A gépészmérnöki szakkal 12, az idegenforgalmi téren 10 intézményt hasonlítottak össze. Az elemzők figyelmen kívül hagyták, hogy a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán létezik gépészmérnök alapszak, igaz, mezőgazdasági és élelmiszer-ipari sajátosságokkal. Idegenforgalmi tanulási irányt is kínál az SZTE: igaz, a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon csak 4 féléves, felsőfokú szakképzésként, de választható például az idegenforgalmi, illetve a vendéglátó szakmenedzser szak. Térségünket érinti, hogy a népszerű turizmus-vendéglátás szakra alapozza kínálatát 2011 őszétől induló hódmezővásárhelyi tagozatán a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF), ám az intézmény nem szerepel az összehasonlításban.

* * *

Gépészmérnöki, idegenforgalmi szakok

Az SZTE 2 szakterületen (gépészmérnöki, idegenforgalmi) nem került be a Heti Válaszban nyilvánosságra hozott felsőoktatási rangsorba. A gépészmérnöki szakkal 12, az idegenforgalmi téren 10 intézményt hasonlítottak össze. Az elemzők figyelmen kívül hagyták, hogy a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán létezik gépészmérnök alapszak, igaz, mezőgazdasági és élelmiszer-ipari sajátosságokkal. Idegenforgalmi tanulási irányt is kínál az SZTE: igaz, a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon csak 4 féléves, felsőfokú szakképzésként, de választható például az idegenforgalmi, illetve a vendéglátó szakmenedzser szak. Térségünket érinti, hogy a népszerű turizmus-vendéglátás szakra alapozza kínálatát 2011 őszétől induló hódmezővásárhelyi tagozatán a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF), ám az intézmény nem szerepel az összehasonlításban.

Olvasóink írták

 • 5. szilléri 2010. október 19. 18:25
  „,,Az SZTE vidék-Magyarország legjobb egyeteme"
  Úr isten ! Milyen a többi ????????

  Havas Henrik Budapesti kirendeltsége - gagyi !
  Tanár képzés - pl. fizika, matematika ?
  Geográfus = ok ! Van esélyük !
  Jog ? A franc tudja - Tiszát lehet rekeszteni belőlük !
  Szociológia- politólógia - hát ? Az egy négyzetkilométerre eső alanyok száma tizszerese minimum az USA-ban mérteknek = Csernobil !”
 • 4. noemi89 2010. október 19. 18:19
  „A mérnök képzés lenne a lényeg! Azzal el tudnánk helyezkedni. Hogy hagyhatták ki a Szabó Gábor nevéhez fűződő kart, mikor az egyetemet ő tette ismertté.”
 • 3. öregvegyész 2010. október 18. 14:15
  „Életemet itt töltöttem el: ha ez igy van akkor Magyarországnak vége van és a sorrendnek sincs értelme”
 • 2. gipszk 2010. október 18. 10:24
  „Délmagyarul biztos így van, hagyományos magyarsággal:
  Az SZTE Magyarország legjobb vidéki egyeteme”
 • 1. LuluBono 2010. október 18. 10:07
  „"hagyták, hogy a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán létezik gépészmérnök alapszak, igaz, mezőgazdasági és élelmiszer-ipari sajátosságokkal. "

  Egy szóval:nem létezik.
  Elég sajnálatos hogy semmilyen mérnök képzés nincs Szegeden, holott az egész kontinensen és az országban is nagy hiány van belőlük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hétvégén rendezzük a delmagyar.hu teniszversenyét

Második alkalommal rendezi meg az SZTE Alma Mater és a delmagyar.hu ingyenes, amatőr… Tovább olvasom